Στρατηγική συνεργασία της Microsoft με το Barnes & Noble, εφαρμογή Nook για Windows 8

Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας που αναλαμβάνει το ηλεκτρικό βιβλιοπωλείο του, τις συσκευές Nook  και τα κολλεγιακά βιβλιοπωλεία του ανακοίνωσε σήμερα το Barnes & Noble, η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ. Στη νέα εταιρεία η Microsoft θα επενδύσει 300 εκατομμύρια δολάρια και θα κατέχει ποσοστό 17,6%. Η συνολοκή αξία της νέας εταιρείας, για την οποία δεν έχει επιλεγεί ακόμα η ονομασία της, θα ανέρχεται σε $1,7 δις. Η επένδυση της Microsoft στις ψηφιακές δραστηριότητες του Barnes & Noble σηματοδοτεί μια ευρύτερη, στρατηγική συνεργασία στο χώρο της ηλεκτρονικής ανάγνωσης για τις δύο εταιρείες. Η συνεργασία αυτή ξεκινάει με την ανακοίνωση ότι αναπτύσσεται εφαρμογή Nook για ebooks στα Windows 8, την επόμενη γενιά Windows που ετοιμάζει η Microsoft.
Δυναμική είσοδος της Microsoft στα ebooks, σωτηρία για το B&N

Τα ψηφιακά προϊόντα του B&N, δηλαδή το online βιβλιοπωλείο του, τα ebooks και οι εφαρμογές, ηλεκτρονικοί αναγνώστες και tablet PC Nook, είναι οι δραστηριότητες της αλυσίδας βιβλιοπωλείων με τη μεγαλύτερη αξία. Παρόλο όμως τη σταθερή ανάπτυξή τους, το B&N συνέχιζε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς οι πωλήσεις στα “τούβλινα”, παραδοσιακά βιβλιοπωλεία του πέφτουν.
Ήταν αυτές οι δυνατότητες και αυτές οι δυσκολίες που οδήγησαν το B&N στην αναζήτηση εξωτερικού επενδυτή – τον οποίο φαίνεται να βρίσκει στη Microsoft. 
Η επένδυση αυτή μπορεί να εξελιχτεί δυναμικά και να σημάνει την είσοδο της Microsoft στο χώρο της ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Μια εφαρμογή για τα Windows 8 δε μπορεί να θεωρηθεί παρά μόνο η αρχή. Η προοπτική είναι το B&N να γίνει το βασικό βιβλιοπωλείο στα tablet PC και τα κινητά με Windows, ό,τι είναι δηλαδή το iBookstore για τις συσκευές της Apple και το Google Play Books για τις συσκευές με Android. Το λειτουργικό της Microsoft θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει το Android που χρησιμοποιεί το B&N στις συσκευές Nook. Η στρατηγική της Microsoft περιλαμβάνει τη χρήση των Windows 8 ακόμα και για ηλεκτρονικούς αναγνώστης.
Η προσθήκη της αλυσίδας των κολλεγιακών βιβλιοπωλείων που ανήκει στο B&N στη νέα εταιρεία εξηγείται τόσο από την καλύτερη οικονομική της κατάσταση αλλά και από μια νέα έμφαση της θυγατρικής στα ηλεκτρονικά συγγράμματα.
Μέχρι σήμερα οι διαθέσιμες εφαρμογές για κινητά με Windows Phone είναι περιορισμένες σε αριθμό  και στερούνται δυνατοτήτων σε σχέση με το iOS και το Android, παρά την ανάπτυξη της εφαρμογής Nokia Reading για τα κινητά Nokia Lumia με Windows Phone 7.
Η Microsoft είχε ενδιαφερθεί για τα ebook ήδη από το 2000, χωρίς επιτυχία όμως.