Εφαρμογές για κόμιξ και ebooks σε ePUB και PDF σε κινητά με Windows Phone 7

Από σήμερα είναι διαθέσιμη η έκδοση Mango 7.5 των Windows Phone 7 που φέρνει multitasking και ελληνικό πληκρολόγιο, αλλά και τα εγκαίνια του Windows Phone Marketplace για την Ελλάδα. Περιηγηθήκαμε στο ελληνικό Marketplace και εντοπίσαμε ποιες εφαρμογές είναι διαθέσιμες για ανάγνωση κόμιξ και ηλεκτρονικών βιβλίων και αρχείων σε ePUB και PDF.
Σε σύγκριση με τα κινητά με Android και το iPhone οι επιλογές είναι σαφώς λιγότερες και οι εφαρμογές που υπάρχουν έχουν πιο περιορισμένες δυνατότητες. Η μεγάλη έλλειψη είναι πως δεν υπάρχει καμία εφαρμογή για να ηλεκτρονικά βιβλία που να είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, το πιο διαδεδομένο κλείδωμα για ebooks που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους και στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως η εφαρμογή Kindle του Amazon, που και σε αυτήν την πλατφόρμα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, και αρκετές εφαρμογές συνεργάζονται με βιβλιοπωλεία που διαθέτουν ebooks χωρίς κλείδωμα, όπως το Smashwords και το Feedbooks. Μπορούμε επίσης να διαβάσουμε δωρεάν ebooks σε ePUB και PDF, καθώς και τα αρχεία που έχουμε στον υπολογιστή μας.
Kindle for Windows Phone 7
Η εφαρμογή του Amazon δεν εμφανίζεται στο ελληνικό Marketplace αλλά μπορείτε να την κατεβάσετε ξεκινώντας από τη σελίδα του Kindle for Windows Phone 7. Μπαίνοντας στο λογαριασμό σας έχετε στη διάθεσή σας όλα τα ebooks που έχετε αγοράσει ή που έχετε κατεβάσει δωρεάν από το Amazon. Η εφαρμογή συγχρονίζει το τελευταίο σημείο που σταματήσατε να διαβάζετε και τις σημειώσεις σας με άλλες συσκευές με εφαρμογές Kindle ή με τον ηλεκτρονικό σας αναγνώστη Kindle. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το φόντο του βιβλίου και το μέγεθος των γραμμάτων, να ορίσουμε έναν σελιδοδείκτη και να προτείνουμε σε άλλους ένα από τα ebooks της βιβλιοθήκης με email. Δεν υποστηρίζονται αρχεία Mobi που δεν έχουμε κατεβάσει από το Amazon, ενώ, όπως και σε όλες τις εφαρμογές του Amazon, δεν υποστηρίζονται αρχεία ePUB και PDF.

Freda
Η εφαρμογή Freda (από το “free reader”) είναι η πιο ώριμη για την ανάγνωση ebooks σε ePUB στην πλατφόρμα Windows Phone 7. Είναι διαθέσιμη στο ελληνικό Markeplace και είναι δωρεάν. Στο κεντρικό μενού εμφανίζεται διαφήμιση (όχι όμως μέσα στα βιβλία), αλλά υπάρχει και σε εκδοχή επί πληρωμή χωρίς διαφημίσεις που όμως δεν εμφανίζεται στο ελληνικό Marketplace. Πέρα από ePUB, διαβάζει επίσης αρχεία html (σελίδες από το internet) και txt. Μπορούμε να αλλάξουμε το φόντο και τα χρώμα του κειμένου, να ορίσουμε το μέγεθος των γραμμάτων, να κρατήσουμε σημειώσεις και να ορίσουμε σελιδοδείκτες, να κάνουμε αναζήτηση και να συμβουλευτούμε λεξικό ή να χρησιμοποιήσουμε μηχανική μετάφραση. Μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν ebooks από μια σειρά από online πηγές, όπως το Project Gutenberg, το Smashwords και το Feedbooks, ή να κατεβάσουμε τα δικά μας ebooks μέσω του Dropbox ή του Calibre. Μπορούμε κάθε φορά να έχουμε μέχρι 20 ebooks στη συσκευή. Γενικά, επαρκείς δυνατότητες για μια εφαρμογή για ebooks, με κυριότερη έλλειψη ότι δεν υποστηρίζει το κλείδωμα της Adobe και τα αρχεία PDF.

Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στο site της εφαρμογής, ενώ ο Jim Chapman, ο δημιουργός της, απαντάει προσωπικά σε ερωτήσεις τόσο στο MobiRead όσο και στο XDA-Developers.
Κόμιξ
Η εφαρμογή Amazing! Free Pocket Comics Viewer είναι δωρεάν και διαβάζει  αρχεία CBZ,CBR, PDF και εικόνες ζιπαρισμέμες σε ZIP ή RAR. Συνεργάζεται με το DropBox και έχει δυνατότητες ζουμ με pinch-to-zoom και διπλό tap (άγγιγμα του δαχτύλου). Αποθηκεύει πού σταματήσατε να διαβάζετε.

Amazing! Free Pocket Comics Viewer

Η εφαρμογή Lindy Comics (δωρεάν με διαφημίσεις ή €1,99) υποστηρίζει μόνο αρχεία CBZ/CBR και συνεργάζεται με το DropBox ενώ υποστηρίζει φακέλους. Οι δυνατότητες για ζουμ είναι αντίστοιχες με την Comics Viewer που προαναφέραμε.
Οι εφαρμογές Manga Crawler (δωρεάν) και Manga Reader (€0,99) δίνουν πρόσβαση σε site με Manga.
Adobe Reader για PDF
Το κλασικό πρόγραμμα της Adobe για την ανάγνωση PDF είναι διαθέσιμο δωρεάν στο ελληνικό Marketplace. Υποστηρίζει το άνοιγμα αρχείων PDF κατευθείαν από τα email ή τον browser και επιτρέπει το ζουμάρισμα με pinch-to-zoom, καθώς και τον αυτόματο προσανατολισμό της οθόνης ανάλογα με το πώς κρατάμε τη συσκευή. Δεν υποστηρίζει κλειδωμένα PDF.

Άλλες επιλογές για τα ebooks
Η εφαρμογή READU είναι πολύ κοντά σε δυνατότητες με τη Freda, αλλά αυτή δεν είναι δωρεάν, κοστίζει €1,99. Επικοινωνεί με πηγές όπως το Project Gutenberg και το Feedbooks για δωρεάν ebooks, συνεργάζεται με το Dropbox για την ανάγνωση δικών μας αρχείων σε ePUB και txt (αλλά όχι html), έχει περισσότερες επιλογές στις διαθέσιμες γραμματοσειρές και την εμφάνιση των βιβλίων, αλλά δε διαθέτει λεξικά και μετάφραση.
Η δωρεάν εφαρμογή Phree Book Reader και η Ebook Reader (€0,99) δίνουν πρόσβαση στα βιβλία του Project Gutenberg και η GoReader (€0,99) στα βιβλία του Google Books. Η FB2 Reader (€1,99) διαβάζει ebooks σε μορφή FB2 και η iSilo (€8,99) σε μορφή txt και Palm Doc. Η εφαρμογή Tiny eBook Reader (€3,49) διαβάζει αρχεία txt, html, ePUB, LIT και FB2, αλλά πρέπει πρώτα να μετατρέψετε μέσα από το site της, κάτι αρκετά επίπονο.
Ενδιαφέρουσα είναι τέλος η εφαρμογή ERBY eReader (€0.99). Δεν έχει πολλές δυνατότητες για να ρυθμίσετε την εμφάνιση του βιβλίου και τα μόνα αρχεία που μπορείτε να ανεβάσετε είναι σε txt, περνώντας μάλιστα μέσα από το site της, αλλά ο σκοπός της είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών χρησιμοποιώντας τα δωρεάν βιβλία του Project Gutenberg, για τα οποία προσφέρει μηχνική μετάφραση και ακόμη και text-to-speech (μηχανική ανάγνωση).
Στην ενότητα βιβλία και παραπομπές του ελληνικού Windows Phone Marketplace μπορείτε να βρείτε κι άλλες εφαρμογές, που όμως περιέχουν ένα μεμονωμένο βιβλίο, δεν είναι δηλαδή εφαρμογές γενικής χρήσης για την ανάγνωση ebooks.