Σημαντική βελτίωση του iBooks στη νέα έκδοση 1.1.1


Στις 19 Ιουνίου ανακοίνωσε η Apple τη νέα έκδοση 1.1.1 του iBooks, την εφαρμογή της για την ανάγνωση e-books σε iPad, iPhone και iPod Touch. Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε και η έκδοση των iTunes v. 9.2.1.

Στο νέο iBooks υπάρχουν σημαντικές αναβαθμίσεις στην ηλεκτρονική ανάγνωση. Βελτιώθηκε η ανάγνωση αρχείων pdf με ένα σαφέστερο και γρηγορότερο μενού, δόθηκε η δυνατότητα ζουμ για τις εικόνες που περιλαμβάνονται στα e-books, υποστηρίζονται πια αρχεία ήχου και βίντεο μέσα στα e-books και προστέθηκε ένα ενσωματωμένο λεξικό για να κοιτάξετε μια λέξη που συναντάτε μέσα στο βιβλίο (ναι, μόνο αγγλικό λεξικό). Διορθώθηκαν, τέλος, και διάφορα bugs που σχετίζονταν με τη σταθερότητα και την απόδοση.


Από τις αλλαγές αυτές εγώ θα ξεχώριζα και τη βελτίωση στην ανάγνωση pdf, καθώς το iPad με 9.7 ίντσες οθόνη έχει όλες τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο, αλλά και την προσθήκη του λεξικού. Δεν είναι τόσο ότι το Amazon είχε βάλει λεξικό στα Kindle από την αρχή όσο ότι είναι, πρώτον, χρήσιμο και, δεύτερον, δείχνει ότι ένας e-reader δεν είναι μόνο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του βάρους των τυπωμένων βιβλίων, αλλά δίνει νέες δυνατότητες και ευκολίες στο διάβασμα και την παραγωγικότητα που βασίζεται στην ανάγνωση και επεξεργασία κειμένων. Ζητάω μάλλον πολλά, αλλά θα ήθελα να δω και λεξικά άλλων γλωσσών πέρα από τα αγγλικά στο iBooks και κάποια στιγμή και ένα ελληνικό λεξικό.