Πλατφόρμα αυτοέκδοσης για ebooks ετοιμάζει η Apple;

Αυτοεκδόσεις ebooks στα ράφια του iBooks;

Εκδήλωση παρουσίασης νέων προϊόντων ετοιμάζει η Apple για το τέλος Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με το All Things D, την εξειδικευμένη τεχνολογική σελίδα της Wall Street Journal με σταθερά προνομιακή πληροφόρηση από την εταιρεία του Cupertino. Και οι πρώτες φήμες για την Apple το 2012 είναι γεγονός.

Το All Things D ξεκάθαρα απορρίπτει την πιθανότητα για κάποια νέα συσκευή, δηλαδή για ένα νέο iPad ή μια νέα εκδοχή της Apple TV, και δείχνει προς την κατεύθυνση της διαφήμισης (iAds) ή των εκδόσεων. Το TechCrunch με τη σειρά του επιβεβαιώνει την προγραμματιζόμενη εκδήλωση και συγκεκριμενοποιεί το θέμα της: δε θα αφορά νέο hardware, αλλά ούτε και τις διαφημίσεις – το θέμα της θα είναι οι εκδόσεις και τα ηλεκτρονικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης του iBooks, της εφαρμογής της Apple για ανάγνωση ebooks σε iPad, iPhone και iPod touch. Το κοινό της εκδήλωσης θα έχει σχέση με τον εκδοτικό χώρο και η Νέα Υόρκη είναι η έδρα των μεγάλων, παραδοσιακών εκδοτικών οίκων των ΗΠΑ. Το Good E-Reader, τέλος, επικαλούμενο τις δικές του πηγές, υποστηρίζει με σιγουριά ότι στην παρουσίαση η Apple θα ανακοινώσει πως ξεκινάει τη δική της πλατφόρμα αυτοέκδοσης ηλεκτρονικών βιβλίων για τους συγγραφείς. 
Με βάση την εγκυρότητα των site που αναφέρουν τις παραπάνω πληροφορίες, φαίνεται όντως πιθανό η εκδήλωση της Apple να αφορά τα ebooks και τον εκδοτικό χώρο. Η ανακοίνωση μιας πλατφόρμας αυτοέκδοσης ebooks από την Apple σίγουρα θα ήταν μια λογική κίνηση από την εταιρεία, καθώς τόσο το Amazon όσο και το Barnes & Noble διαθέτουν αντίστοιχες πλατφόρμες για τους συγγραφείς. Γενικά οι αυτοεκδόσεις έχουν ένα μεγάλο και συνεχές διευρυνόμενο μερίδιο στο ηλεκτρονικό βιβλίο με αρκετούς τίτλους μάλιστα να εμφανίζονται στις λίστες των best sellers. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι όροι της Apple και η προμήμηθεια που θα ζητά από την πώληση κάθε ebook.
Παρά την ηγεμονική επιτυχία του iPad, το iBookstore, το ηλεκτρονικό βιβλίοπωλείο της Apple, δεν μπορεί να συγκριθεί σε όγκο πωλήσεων με τα ανταγωνιστικά καταστήματα/εφαρμογές και ειδικότερα με το Amazon. Η εφαρμογή iBooks, επιπλεόν, και το Newsstand για τα περιοδικά είναι διαθέσιμα μόνο για τις τρεις συσκευές της Apple με iOS. Ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό που αγοράζεται επομένως από τις εφαρμογές τις Apple δεν μπορεί να διαβαστεί όχι μόνο σε συσκευές με Android ή άλλα λειτουργικά για φορητές συσκευές και υπολογιστές με Windows, αλλά ούτε καν σε Macintosh. Το Amazon, το Barnes & Noble, το Kobo και το Zinio αντίθετα έχουν εφαρμογές για όλες τις πλατφόρμες φορητών συσκευών, καθώς και για PC και Mac. Τέλος, η Apple δε διαθέτει το δικό της ηλεκτρονικό αναγνώστη, τη δική της συσκευή με ηλεκτρονικό χαρτί όπως το Kindle. Παρά την επιτυχία του iPad, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες είναι οι πλέον κατάλληλες συσκευές για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και γενικότερα εκτενών κειμένων, ενώ προτιμώνται από όσους διαβάζουν πολλά βιβλία με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος πωλήσεων ebooks να πραγματοποιείται μέσω των συσκευών όπως το Kindle.