ΗΠΑ: ebooks σχεδόν το 20% των πωλήσεων βιβλίων το 2011

Το 18,6% των εσόδων των εκδοτικών οίκων στις ΗΠΑ για το 2011 προήλθε από τα ηλεκτρονικά βιβλία, ανακοίνωσε σήμερα η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών (Association of American Publishers). Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων αυξήθηκαν το 2011 κατά 117%, που συνιστά υπερδιπλασιασμό τους, και ανήλθαν σε 970 εκατομμύρια δολάρια. 
Το Μάιο του 2011 το Amazon είχε ανακοινώσει ότι πουλάει πλέον περισσότερα ebooks από τυπωμένα βιβλία. 
Το 2010 το 8,32% των πωλήσεων βιβλίων στις ΗΠΑ προέρχονταν από τα ebooks, από 3,31% το 2009 και μόλις 1,19% το 2008.

Τα πλήρη στοιχεία
(κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)
Κατά το 2011 οι πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων σημείωσαν πτώση, με τα φτηνά, μαζικής παραγωγής (mass market) paperback να μειώνονται κατά 36% στα $431,5 εκατομμύρια, τα hardack βιβλία και και τα υπόλοιπα paperback βιβλία για ενηλίκους  κατά 17,5% και 15,6% αντίστοιχα. Τα παιδικά βιβλία σε εκδόσεις paperback μείωσαν τις πωλήσεις τους κατά  12,7% και τα αντίχστοιχα hardback κατά 4,7%. 
Τα θρησκευτικά βιβλία, που δεν προσμετρώνται στις παραπάνω κατηγορίες, αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 8,4% σε όλες τις μορφές που διατίθενται.
Στα audiobooks ενισχυμένες εμφανίζοντα οι πωλήσεις με τη μορφή αρχείων διαθέσιμων για κατέβασμα από το internet αντίθετα με τις πωλήσεις σε CD: ενώ οι πρώτες αυξήθηκαν κατά 25,5%, οι δεύτερες μειώθηκαν κατά 8,1%
Συνολικά οι πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως μορφής, σημείωσαν πτώση κατά 4,1% το 2011.
Τα ποσά για τα ebooks που αναφέρει η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών δεν περιλαμβάνουν και τις πωλήσεις από μη-μέλη της, εξαιρούν δηλαδή μια πλειάδα μικρών εκδοτικών οίκων και τις όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές αυτοεκδόσεις, καθώς και τα ebooks που είναι εφαρμογές. Επίσης, μετρούν πωλήσεις, όχι αριθμό e-books που κατεβαίνουν, που σημαίνει ότι παραγνωρίζονται τα πολλά δωρεάν βιβλία, ενώ, με δεδομένο ότι η μέση τιμή ενός e-book είναι μικρότερη από αυτήν ενός τυπωμένου, τα ποσά που αναφέρονται αντιστοιχούν σε αναλογικά περισσότερα βιβλία για τα e-books απ’ ό,τι για τα τυπωμένα βιβλία. Στην πραγματικότητα, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτό που δείχνουν τα στοιχεία της Ένωση Αμερικανών Εκδοτών.