Οι πωλήσεις e-books στο Amazon ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις πωλήσεις όλων των τυπωμένων βίβλων

Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική στιγμή για το βιβλίο. Για πρώτη φορά οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες και της εφαρμογές Kindle ξεπέρασαν τις πωλήσεις όλων των τυπωμένων βιβλίων στο αμερικάνικο Amazon. Συγκεκριμένα, το Amazon.com, όπως ανακοίνωσε σήμερα, πουλάει 105 ηλεκτρονικά βιβλία για 100 τυπωμένα βιβλία.

Στα στοιχεία συνυπολογίζονται μόνο τα ηλεκτρονικά βιβλία που πωλούνται, όχι αυτά που είναι διαθέσιμα δωρεάν, ενώ οι πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων καταμετρώνται ακόμα και αν δεν είναι διαθέσιμα και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων για το Kindle, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2007, ξεπέρασαν τις πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων με σκληρό εξώφυλλο (hardback) τον Ιούλιο του 2010 και 6 μήνες αργότερα ξεπέρασαν τις πωλήσεις βιβλίων με μαλακό εξώφυλλο (paperback). Μέχρι σήμερα όμως αθροιστικά οι πωλήσεις των τυπωμένων βιβλίων ήταν περισσότερες από τα e-books στο ιντερνετικό βιβλιοπωλείο, παρόλο που στην Ελλάδα πολλές φορές είχε γραφτεί λανθασμένα πως “το Amazon πουλάει περισσότερα ηλεκτρονικά από τυπωμένα βιβλία”.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Amazon, δήλωσε πως “Είχαμε κάθε λόγο να ελπίζουμε πως αυτό θα συνέβαινε τελικά, αλλά ποτέ δε φανταζόμασταν πως θα συνέβαινε τόσο γρήγορα”.

Παράλληλα, από την αρχή του 2011 έως σήμερα πουλήθηκαν 3 φορές περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρόλο που και πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων συνέχισαν να αυξάνονται.

Στο βρετανικό Amazon (Amazon.co.uk), όπου τα ηλεκτρονικά βιβλία ξεκίνησαν να διατίθενται μόλις πριν 9 μήνες,  τα e-books ξεπερνούν σε πωλήσεις μόνο τα τυπωμένα βιβλία hardback, αλλά σε αναλογία περισσότερο από 2 προς 1.

Το Amazon.com ξεκίνησε να λειτουργεί το 1995, πουλώντας online αρχικά μόνο βιβλία, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε χιλιάδες προϊόντα, από ηλεκτρονικές συσκευές και DVD μέχρι παιδικά ρούχα.

Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Benchmark, το Amazon πούλησε πέρυσι περισσερους από 8 εκατομμύρια ηλεκτρονικούς αναγνώστες Kindle, που αντιστοιχούν στο 5% των συνολικών του πωλήσεων. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως το Kindle είναι το προϊόν της με τις περισσότερες πωλήσεις, δε δημοσιοποεί όμως τον ακριβή αριθμό πωλήσεων τόσο για τα Kindle όσο και για τις πωλήσεις βιβλίων, τυπωμένων ή ηλεκτρονικών.

Συνολικά στις ΗΠΑ το 2010 το 8,3% των πωλήσεων βιβλίων ήταν ηλεκτρονικά βιβλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών.