Βρετανία: το Amazon πουλάει περισσότερα ebooks από τυπωμένα βιβλία, καταφτάνει το Nook

Στο μετρό του Λονδίνου

Το βρετανικό Amazon, amazon.co.uk, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων για συσκευές και εφαρμογές Kindle ξεπερνούν πια τις πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων. Λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη διάθεση του Kindle στη Βρετανία, πωλούνται περισσότερα ebooks απ’ ό,τι τυπωμένα βιβλία με μαλακό (paperback) και σκληρό εξώφυλλο (hardback) μαζί. Από την αρχή του 2012 και έως τις αρχές Αυγούστου για κάθε 100 τυπωμένα βιβλία paperback και hardback πωλούνται 114 ebooks. Σύμφωνα με το Amazon, στα τυπωμένα βιβλία συνυπολογίζονται και αυτά που δε διαθέτουν αντίστοιχη ηλεκτρονική έκδοση, ενώ στα ebooks δεν προσμετρώνται όσο είναι διαθέσιμα για δωρεάν κατέβασμα. Οι Βρετανοί που κατέχουν Kindle αγοράζουν τέσσερις φορές περισσότερα βιβλία απ’ ό,τι πριν, “μια αναγέννηση της ανάγνωσης” σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Amazon, και ο ηλεκτρονικός αναγνώστης Kindle είναι το προϊόν με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Από το βρετανικό Amazon μπορούν να γίνουν αγορές μόνο από όσους δηλώνουν διεύθυνση αποστολής ή κατοικίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Το Amazon δεν αναφέρει τους απόλυτους αριθμούς για τις πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων, ebooks και συσκευών και τα στοιχεία που δίνει δεν μπορούν να διασταυρωθούν ανεξάρτητα.

Αν και περισσότερο από μισό εκατομμύριο ebooks για το Kindle κοστίζουν £3.99 (περίπου €5) ή λιγότερο, το Amazon υποστηρίζει ότι το κίνητρο για τα ebooks δεν είναι μόνο η τιμή αφού διαθέτει και τα τυπωμένω βιβλία σε χαμηλές τιμές. Η επιτυχία του βιβλίου “50 αποχρώσεις του γκρι” της E. L. James, που πούλησε δύο εκατομμύρια αντίτυπα τους τελευταίους 4 μήνες, ευνόησε την αύξηση των πωλήσεων ebooks. Από τα 10 best seller ebooks του βρετανικού Amazon για το 2012, τα 3 προέρχονται από την πλατφόρμα αυτοέκδοσης του βιβλιοπωλείου Kindle Direct Publishing. Πρόκειται για τους συγγραφείς Nick Spalding, Katia Lief και Kerry Wilkinson.
Τα ebooks ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα τυπωμένα βιβλία στο αμερικάνικο Amazon το Μάιο του 2011, λιγότερο από 4 χρόνια μετά την έναρξη κυκλοφορίας του Kindle. Συνολικά οι πωλήσεις ebooks, όχι μόνο από το Amazon, ξεπερνούν πλέον στις ΗΠΑ τις πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων hardback σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τον Ιούνιο η Ένωση Αμερικανών Εκδοτών.
Παράλληλα, το Amazon ανακοίνωσε το Μάιο ότι τα Kindle θα διατίθενται στα Waterstones, τη μεγαλύτερη αλυσίδα τούβλινων βιβλιοπωλείων στη Βρετανία, που θα εξοπλιστούν πλέον με δωρεάν WiFi internet για αγορές ebooks μέσα από τα καταστήματά τους.

Το Nook στη Βρετανία

Ο μεγάλος ανταγωνιστής του Amazon, το Barnes & Noble, η μεγαλύτερη αλυσίδα τούβλινων βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει τη διάθεση ebooks και των συσκευών Nook στη Βρετανία από τα μέσα Οκτωβρίου μέσα από τη διεύθυνση www.nook.co.uk. Οι πρώτες συσκευές που θα είναι o ηλεκτρονικός αναγνώστης με ενσωματωμένο φωτισμό Nook Simple Touch with GlowLight και το tablet PC Nook Tablet. Για το Nook Tablet θα είναι διαθέσιμο επίσης και το ιδιόκτητο κατάστημα εφαρμογών Android της Barnes & Noble. 
Είναι η πρώτη φορά που το Barnes & Noble διαθέτει ebooks και συσκευές εκτός των ΗΠΑ.
Το βιβλιοπωλείο αναφέρει ότι θα ανακοινώσει συνεργασίες με βρετανικά τούβλινα και online βιβλιοπωλεία. Οι διαπραγματεύσεις του πάντως με τη μεγαλύτερη τούβλινη αλυσίδα Waterstones ναυάγησαν το Μάιο και το βιβλιοπωλείο συμφώνησε με το Amazon.