Αν θέλετε να εγκαταστήσετε το Adobe Digital Editions για ePUB στον υπολογιστή, μην το κάνετε από τον Chrome

Παρόλο που ο browser Chrome έχει ενσωματωμένο το plugin για τον Flash Player της Adobe, οι δύο δε φαίνεται να τα πηγαίνουν καθόλου καλά. Το plugin, “πρόσθετo” στον browser για banner, βίντεο και άλλα στοιχεία σε site που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Flash της Adobe, αρκετές φορές δε λειτουργεί σωστά. Μετά από πρόσφατη αναβάθμιση του Chrome, μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα Adobe Digital Editions, για την ανάγνωση e-book σε PDF και ePUB. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα για την ανάγνωση αρχείων ePUB σε Windows και Mac, αλλά εκεί που είναι τελείως απαραίτητο είναι για να κατεβάσουμε e-books, PDF ή ePUB, που είναι κλειδωμένα με το DRM της Adobe (ADEPT). Πατώντας όμως το “κουμπί” της εγκατάστασης (install) μέσα από τον Chrome παίρνουμε μήνυμα λάθους. 
Η λύση του προβλήματος
Μια λύση στο πρόβλημα είναι να “παίξουμε” με την απενεργοποίηση κάποιων από τα 3 αρχεία του plugin στον Chrome. Αυτό μπορεί να γίνει γράφοντας στη γραμμή διευθύνσεων του browser chrome://plugins και από εκεί να κάνουμε κάποια απενεργοποίηση.
Η απλούστερη λύση είναι όμως να ανοίξουμε έναν άλλο browser από τους Firefox, Explorer και Safari και να ξεκινήσουμε εκεί την εγκατάσταση από την επίσημη σελίδα της Adobe.

Πότε δουλεύει, πότε δε δουλεύει
Μπορεί το Flash να έχει εξοριστεί οριστικά από τις φορητές συσκευές, ακόμα και το Android, αλλά στους υπολογιστές εξακολουθεί να είναι παρόν – και να μας δημιουργεί προβλήματα.

Πριν από την πρόσφατη αναβάθμιση του Chrome, είχα κατεβάσει και εγκαταστήσει το Adobe Digital Editions από τον Chrome στο νέο μου υπολογιστή χωρίς προβλήματα. Χτες όμως μου ανέφεραν ότι δεν μπορούσαν άλλοι χρήστες του Chrome να εγκαταστήσουν το πρόγραμμα.

Έχει ενδιαφέρον και η εμμονή της Adobe με το Flash. Απλά δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείς Flash στη σελίδα του κατεβάσματος αρχείων.

Λογικά σύντομα η Google θα φροντίσει να λύσει το πρόβλημα, αφού δεν αφορά μόνο το κατέβασμα του Adobe Digital Editions. Μέχρι τότε για το συγκεκριμένο σκοπό ας χρησιμοποιούμε άλλους browser.