Το iBooks ανοίγει τα αρχεία ePUB κατευθείαν μέσα από το email και τις σελίδες στο internet

Ηλεκτρονικός Αναγνώστης, Δεκέμβρης 2010

Δεν είναι στην πραγματικότητα νέα χαρακτηριστικά της εφαρμογής και iBooks για ανάγνωση βιβλίων στο iPad, το iPhone και το iPod touch. Όμως οι δυνατότητες αυτές είχαν περάσει απαρατήρητες για αρκετούς από τους fan της Apple και τους χρήστες του iPad για πολύ καιρό, με αποτέλεσμα το site 9to5Mac.com να τα ανακοινώνει ως νέα χαρακτηριστικά. Από το Δεκέμβρη, γράφαμε στον “Ηλεκτρονικό Αναγνώστη”, ότι αρχεία ePUB μπορούν να κατέβουν απευθείας στο iPad χωρίς να μεσολαβήσει υπολογιστής ή χωρίς να έχουν αγοραστεί από το iBookstore. Για να ανοίξουμε το αρχείο ePUB με το iBooks μόνη προϋπόθεση είναι να μην είναι κλειδωμένο.

Αυτό που δεν είχαμε επισημάνει τότε είναι ότι με το iBooks μπορούν να ανοίξουν και αρχεία ePUB που έχουμε αποστείλει στο δικό μας iPad ή iPhone μέσω email.

Το ίδιο γίνεται και με τις υπόλοιπες εφαρμογές για ebooks σε iPad, iPhone και iPod touch και όχι μόνο για το iBooks. Μάλιστα, για τις εφαρμογές που υποστηρίζουν το κλείδωμα DRM της Adobe το ίδιο ισχύει και για τα κλειδωμένα αρχεία, όχι μόνο τα ξεκλείδωτα. Πέρα από την ευκολία που συνεπάγεται αυτό για τη μεταφορά αρχείων ή το κατέβασμά τους από βιβλιοπωλείο και το προσωπικό μας αρχείο π.χ. στο Dropbox, το χαρακτιριστικό αυτό είναι χρήσιμο γιατί επιτρέπει αγορές από τον browser με μεγάλη ευκολία και παρακάμπτει την υποχρεωτική απόδοση προμήθειας 30% στην Apple για αγορές μέσα από τις εφαρμογές, που προβληματίζει αρκετά βιβλιοπωλεία, εφημερίδες και περιοδικά.