Το νέο Adobe Digital Editions για ebooks στους υπολογιστές φέρνει πλήρη υποστήριξη των ελληνικών

Νέα έκδοση (2.0) του Adobe Digital Editions έκανε διαθέσιμη η Adobe. Το Adobe Digital Editions είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα για ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων, ePUB και PDF, σε υπολογιστές με Windows και Mac. Υποστηρίζει το κλείδωμα της Adobe, που χρησιμοποιείται από ηλεκτρονικά βιβλία και εκδότες με σημαντικές εξαιρέσεις το Amazon και την Apple.
Η νέα έκδοση είναι αισθητικά επανασχεδιασμένη και έχει μια σειρά από επιμέρους βελτιώσεις, όπως ανάγνωση του e-book σε πλήρη οθόνη και υπογραμμίσεις. Η βασική αλλαγή είναι η καλύτερη υποστήριξη της προσβασιμότητας για άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς πλέον υποστηρίζει τα προγράμματα μηχανικής ανάγνωσης NVDA, JAWS καιWindows-Eyes για Windows και το VoiceOver για υπολογιστές Mac. Δεν υποστηρίζει όμως το EPUB3, το αναβαθμισμένο διεθνές πρότυπο για τα e-books με δυνατότητα ενσωμάτωσης video, αρχείων ήχου και διαδραστικότητας.
Για τα ελληνικά όμως το νέο Adobe Digital Editions φέρνει μια σημαντική αλλαγή. Πλέον είναι δυνατή η ανάγνωση e-books σε μορφή ePUB χωρίς να είναι αναγκαία η ενσωμάτωση των γραμματοσειρών. Στην προηγούμενη έκδοση σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανιζόταν ένα ? σε κάθε τονισμένο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. 

ePUB στα ελληνικά χωρίς ενσωματωμένες γραμματοσειρές. 
Διαβάζεται πια χωρίς πρόβλημα (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)
Αυτό σημαίνει ότι πολλές πηγές με ePUB στα ελληνικά που δεν ενσωματώνουν γραμματοσειρές, όπως το Project Gutenberg, διαβάζονται χωρίς πρόβλημα πλέον με το Adobe Digital Editions. Αντίστοιχα, γίνεται ευκολότερη η δημιουργία ePUB στα ελληνικά, π.χ. από σελίδες στο internet.
Αυτή η αλλαγή θα έχει ευρύτερες συνέπειες. Ο πυρήνας του προγράμματος Adobe Digital Editions (το SDK ή Software Development Kit) χρησιμοποιείται σε πολλούς ηλεκτρονικούς αναγνώστες και εφαρμογές e-books – πάλι με σημαντικές εξαιρέσεις το Amazon και την Apple. Ήδη είχε παρατηρηθεί ότι σε εφαρμογές με πυρήνα το πρόγραμμα της Adobe υποστηρίζονταν τα ελληνικά χωρίς ενσωμάτωση γραμματοσειρών, αλλά δεν ίσχυε το ίδιο για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Προοπτικά, όλες οι εφαρμογές και οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες με πυρήνα Adobe θα υποστηρίζουν ελληνικά χωρίς ενσωμάτωση γραμματοσειρών. Παλιότεροι ηλεκτρονικοί αναγνώστες όμως μάλλον δε θα έχουν αυτήν την αναβάθμιση.
Πώς να το εγκαταστήσετε
Για να εγκαταστήσετε το Adobe Digital Editions (Windows και Mac) μεταβείτε σε αυτήν τη σελίδα της Adobe και κατεβάστε το πρόγραμμα. Η εγκατάσταση γίνεται με τον συνήθη τρόπο για τα προγράμματα, ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα.
Αν έχετε εγκαταστήσει προηγούμενη εκδοχή του προγράμματος, δεν υπάρχει τρόπος να το αναβαθμίσετε μέσα από το μενού του. Πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να πάτε στη σελίδα που ανέφερα και να κάνετε την εγκατάσταση από την αρχή. 
Migrate Data: για να διατηρήσετε όλα τα e-books σας
 στη βιβλιοθήκη του προγράματος
Κατά την εγκατάσταση, απαντήστε θετικά στο ερώτημα για το αν επιθυμείτε να μεταφέρετε τα e-books που διαχειριζόσασταν με την παλιότερη εκδοχή του προγράμματος (migrate data) μαζί με το λογαριασμό σας Adobe ID (για το κλείδωμα των e-books). Διαφορετικά θα χρειαστεί να περάσετε και πάλι τα e-books σας ένα ένα. Επίσης, θα ερωτηθείτε για την απεγκατάσταση της παλαιότερης εκδοχής του προγράμματος. Και εκεί απαντήστε θετικά, αλλά στον υπολογιστή μου (Windows 7) αυτή η διαδικασία απέτυχε και χρειάστηκε να απεγκαταστήσω την παλιότερη εκδοχή του προγράμματος με τη συνήθη διαδικασία.
Κατά την εγκατάσταση της νέα έκδοσης του Adobe Digital Editions δεν εντοπίστηκε πρόβλημα κατά την έναρξη της εγκατάστασης μέσα από τον browser Chrome, που είχε παρατηρηθεί με την παλιότερη έκδοση του προγράμματος.