Δύο στατιστικά στοιχεία για τα e-books που πρέπει να προσέξουμε

Τα διαγράμματα προέρχονται από τη χτεσινή παρουσίαση των νέων Kindle από το Amazon. Και υπογραμμίζουν δύο σημεία που πρέπει να προσέξουμε και να συγκρατήσουμε.
Το ένα είναι το πόσα περισσότερα e-books πουλάει το Amazon, το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στις ΗΠΑ, σε σχέση με τα τυπωμένα βιβλία. Στο Amazon τα e-books ξεπέρασαν τα τυπωμένα βιβλία τον Μάιο του 2011 με το πρώτο Kindle να κυκλοφορεί μόλις τον Νοέμβριο του 2007. Αλλά δε σταμάτησαν εκεί. Παρόλο που το διάγραμμα δε δίνει συγκεκριμένους αριθμούς, σε σχέση με τις σταδιακά αυξανόμενες πωλήσεις τυπωμένων βιβλίων, η άνοδος των e-books είναι κάθετη και δραματική.

Το δεύτερο είναι πόσο τα Kindle και η ανάγνωση e-books ωθεί τους αναγνώστες να διαβάζουν περισσότερο. Όσοι αγόρασαν Kindle το 2008 διάβασαν 2,56 φορές περισσότερο σε σχέση με τους προηγούμενες 12 μήνες και μάλιστα αυτό το ποσοστό κάθε χρόνο αυξάνεται. Όσοι αγόρασαν Kindle το 2011 διάβασαν 4,62 φορές περισσότερο σε σχέση με τους 12 προηγούμενους μήνες. Είναι μια πραγματικότητα, και δεν αφορά αποκλειστικά το Kindle: οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, τα tablet PC και τα e-books προωθούν τη φιλαναγνωσία. Και αυτό επιβεβαιώνεται από πολλές άλλες έρευνες.