Δημιουργήστε ebooks από το iPad με τις εφαρμογές Book Creator και Demibooks Composer

Δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου 
με την εφαρμογή Demibooks Composer

Είναι το iPad μόνο για την κατανάλωση περιεχομένου ή μπορεί να δημιουργηθεί νέο περιεχόμενο με το iPad, χωρίς τη χρήση υπολογιστή; Δύο εφαρμογές, που έγιναν δεκτές με ιδιαίτερα θετικά σχόλια, έρχονται να προσθέσουν επιχειρήματα στην άποψη πως tablet PC της Apple δεν είναι μόνο για να διαβάζει βιβλία, αλλά και για να τα δημιουργεί – και μάλιστα χωρίς να γράψετε ούτε μια γραμμή κώδικα.

Book Creator demo

Με την εφαρμογή Book Creator (€5,49) μπορούμε να δημιουργήσουμε ηλεκτρονικά σε ePUB με σταθερή εμφάνιση (fixed layout), ePUB δηλαδή με κείμενο αλλά και  πλούσια σε εικόνες που έχουν στο iPad ή αντλούμε από το internet. Το ePUB μπορούμε στη συνέχεια να το διαβάσουμε με την εφαρμογή iBooks, να το μοιραστούμε με email ή μέσω Dropbox και να το ανεβάσουμε στο iBookstore της Apple (για δωρεάν κατέβασμα ή πώληση). Η εφαρμογή δεν υποστηρίζει την εισαγωγή αρχείων κειμένου και δεν προσφέρεται για τη δημιουργία ebooks με συνεχές κείμενο (λογοτεχνία, δοκίμια κλπ). Περισσότερα στο site της Red Jumper, που έχει αναπτύξει την εφαρμογή, και στο blog της Liz Castro, που ανήκει στους γκουρού του ePUB διεθνώς
Demibooks Composer demo

Η εφαρμογή Demibooks Composer (δωρεάν) έχει σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων με τη μορφή εφαρμογής (όχι ePUB για το iBooks). Και το ότι δημιουργούμε μια εφαρμογή έχει σα συνέπεια να μπορούμε να προσθέσουμε πολύ περισσότερα πέρα από εικόνα και κείμενο: ήχο (και επεξεργασία του), εφέ και γραφικά, διαδραστικότητα και χρήση του αυτόματου προσανατολισμού της οθόνης. Καθόλου άσχημα δηλαδή για μια εφαρμογή που ανέβηκε για πρώτη φορά στο App Store στις 21 Σεπτεμβρίου. Την εφαρμογή-ebook που θα φτιάξετε μπορούν να τη δουν όσοι φίλοι σας έχουν την ίδια εφαρμογή ή, πληρώνοντας αυτή τη φορά τη Demibooks, να την ανεβάσετε στο App Store. Και πάλι δεν υποστηρίζεται η εισαγωγή αρχείων κειμένου για τη δημιουργία ebooks λογοτεχνίας, δοκιμίων κλπ. Περισσότερα στο site της Demibooks, που έχει αναπτύξει την εφαρμογή.
Αντίθετα με το Pages για υπολογιστές Macintosh, δεν είναι δυνατόν να εξαγάγετε ένα αρχείο κειμένου από το Pages για iPad σε μορφή ePUB.