Sharp Galapagos με Android, tablet PC ή ebook reader;

Η Sharp ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο την κυκλοφορία το Δεκέμβριο δύο e-book readers, σύμφωνα με τη δική της ορολογία, στις 5,5 και στις 10,8 ίντσες, και συγχρόνως τη δημιουργία του δικού της e-bookstore με περίπου 30.000 γιαπωνέζικες εφημερίδες, περιοδικά και e-books. Συσκευές και βιβλιοπωλείο θα ονομάζονται Galapagos, από τα νησιά στον Ισημερινό που έκανε γνωστό με το έργο του ο δημιουργός της θεωρίας της εξέλιξης Κάρολος Δαρβίνος και που χαρακτηρίζονται από έντονη εξελικτική διαφοροποίηση. Η λέξη Galapagos όμως χρησιμοποιείται στο χώρο των επιχειρήσεων τεχνολογίας της Ιαπωνία για να αναφερθεί σε προϊόντα που έχουν εξελιχτεί διαφορετικά στην Ιαπωνία από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως ήταν η πολύ πρώιμη χρήση smartphones που βασίζονταν στο ίντερνετ.

Οι δύο συσκευές Galapagos της Sharp θα τρέχουν λειτουργικό Android και χαρακτηρίζονται ως τερματικά, γιατί το περιεχόμενό τους θα προέρχεται από το βιβλιοπωλείο Galapagos της Sharp, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνδρομές σε εφημερίδες και περιοδικά. Η οθόνη θα είναι LCD, η ίδια η Sharp εξάλλου είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οθονών στον κόσμο, καμία σχέση δηλαδή με την οθόνη ηλεκτρονικού μελανιού που χρησιμοποιούν όσες συσκευές ονομάζονται e-book readers και που αντανακλά το εξωτερικό φως, δίνει την αίσθηση του χαρτιού και δεν κουράζει τα μάτια. Έχουμε μπροστά μας ένα κλασικό tablet PC, σαν το iPad, το Samsung Galaxy Tab ή το Toshiba Folio 100. Η ίδια η Sharp μάλιστα. παρόλο που προωθεί την ονομασία “ebook reader”, χρησιμοποιεί και τις ονομασίες “tabletPC” και “media tablet” και σκοπεύει να επεκταθεί πέρα από τα κείμενα στη μουσική και το βίντεο. Ο σκοπός της που ονομάζει τα Galapagos “e-book readers” είναι να τα προωθήσει ως πλατφόρμες ανάγνωσης εφημερίδων, περιοδικών και e-books. Στην Ιαπωνία εξάλλου είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη η ανάγνωση μυθιστορημάτων στα κινητά. Στα Galapagos, ενώ τρέχουν Android, θα υπάρχουν προεγκατεστημένες εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου και κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ο κάτοχός τους δε θα μπορεί να κατεβάσει εφαρμογές της επιλογής από το Android Market.

Τιμές και αναλυτικότερα χαρακτηριστικά δεν ανακοίνωσε ακόμα η Sharp. Κι ενώ σκοπεύει να μπει το 2011 και στην αγορά e-books στις ΗΠΑ, το μόνο είδος αρχείου e-book που θα υποστηρίζουν τα tablet PCs Galapagos είναι το XMDF (ever-eXtending Mobile Document Format), ένα είδος αρχείου που έχει αναπτύξει η ίδια η Sharp, κατάλληλο για την ιαπωνική γλώσσα, που γράφεται κάθετα, αλλά που η χρήση του περιορίζεται στην ουσία στην Ιαπωνία. Η υποστήριξη για ePUB, PDF, HTML θα έρθει “αργότερα”.

Διαβάζει εφημερίδες και e-books, αλλά δεν είναι ηλεκτρονικός αναγνώστης

Πηγές: Sharp World 1, 2, Sharp Ιαπωνία, PCWorld ΗΠΑ