Nook Color, tablet PC με οθόνη αφής LCD, Android και στόχο τα ebooks

Η Barnes & Noble ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη, σε συνέχεια των διαρροών που προετοίμαζαν το έδαφος, το Nook Color. Το παρουσίασε ως “reader’s tablet“, μια ταμπλέτα για τον αναγνώστη και απέφυγε την ορολογία tablet PC. Το Nook Color έχει capacitive οθόνη αφής 7 ιντσών και σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες Nook δεν είναι οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού, αλλά η τελευταία γενιά οθονών LCD της LG, η VividView με ανάλυση 1.024×600 pixel στα 169 ppi, γωνία θέασης 178 μοιρών και περισσότερα από 16 εκατομμύρια χρώματα. Επίσης, το λειτουργικό του είναι Android 2.1 (με την προοπτική να αναβαθμιστεί σε 2.2 το 2011), που δίνει τη δυνατότητα για σερφάρισμα στο internet με browser, χωρίς όμως flash (θα υποστηρίζεται με το Android 2.2), και υποστηρίζει αναπαραγωγή ήχου και βίντεο, καθώς και κάποια βασικά παιχνίδια, αλλά δεν μπορεί να τρέξει τις εφαρμογές του Android Market. Έχει επεξεργαστή ARM Cortex A8, 45nm OMAP3621 στα 800 MHz της Texas Instruments και 512ΜΒ RAM. Η Barnes & Noble ανακοίνωσε το δικός της κατάστημα με Android εφαρμογές για το Nook και έκανε κάλεσμα στους προγραμματιστές.

Υπάρχει ενσωματωμένο Wi-Fi (802.11 b/g/n), ενώ δεν ανακοινώθηκαν κάποια σχέδια για μοντέλο με 3G. To βάρος του Nook Color είναι 448 γραμμάρια (15.8 oz) και οι διαστάσεις του 20,5 x 12,8 x 1,22 χιλιοστά (8.1 x 5 x 0.48 ίντσες). Έχει εσωτερική μνήμη 8GB, επεκτάσιμη με θύρα για κάρτα microSD μέχρι 32GB. Υποστηρίζει αρχεία PDF και ePub, με και χωρίς DRM, αλλά και ανάμεσα σε άλλα αρχεία Word, Excel και PowerPoint χρησιμοποιώντας το προεγκατεστημένο λογισμικό Quickoffice (όλα τα αρχεία που διαβάζονται με Quιckoffice: .xls, .doc, .ppt, .pps, .txt, .docm, .xlsm, .ppsx, .ppsm, .docx, .xlx, .pptx). Με το Quickoffice θα είναι δυνατή όχι μόνο η ανάγνωση, αλλά και η επεξεργασία των αρχείων της σουίτας Office. Υποστηρίζονται επίσης τα αρχεία εικόνας JPG, PNG, GIF και BMP, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως wallpaper, καθώς και αρχεία ήχου AAC και MP3 και το αρχείο βίντεο MP4. Υπάρχει έξοδος για ακουστικά, καθώς και ηχείο.

Υποστρίζεται, αλλά όχι καθολικά, το pinch-to-zoom (ζουμάρισμα χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα, όπως στο iPhone και το iPad). Έτσι, λειτουργεί στις κεντρικές οθόνες (είναι 3) και στα περιοδικά, αλλά όχι στον browser και τα ebooks (ούτε στο iPhone και το iPad πάντως υπάρχει pinch-to-zoom στα ebooks).

Η χρήση οθόνης LCD σημαίνει αντίστοιχη διάρκεια μπαταρίας και στο Nook Color η μπαταρία διαρκεί 8 ώρες “συνεχούς διαβάσματος” (δηλαδή με κλειστό Wi-Fi, χωρίς αναπαραγωγή ήχου ή βίντεο). Για να αντιμετωπιστεί η αντανάκλαση (glare) που έχουν οι οθόνες LCD, καθώς και για να περιοριστεί το φως που εκπέμπεται πίσω από την οθόνη, έχει χρησιμοποιηθεί ειδική μεμβράνη. Υπάρχει g-sensor, για αυτόματο προσανατολισμό της οθόνης ανάλογα με το πώς την κρατάμε, κάτι που λείπει από τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Nook, που δεν έχει καν τη δυνατότητα οριζόντιου προσανατολισμού της οθόνης.

Από την άλλη, οπως και στον ηλεκτρονικό αναγνώστη Nook, υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού (LendMe)των ebooks για μία φορά και για 15 μέρες, ενώ όσο είναι δανεισμένο ο αρχικός αγοραστής δεν έχει πρόσβαση στο ebook. Το κείμενο μπορεί να τροποποιηθεί ως προς το μέγεθος και το είδος της γραμματοσειρά, αλλά στο Nook Color και ως προς το χρώμα των γραμμάτων και το φόντο. Υποστηρίζονται υποσημειώσεις και σελιδοδείκτες, ενώ ο αναγνώστης μπορεί να “μοιραστεί” αποσπάσματα ή να προτείνει ένα βιβλίο χρησιμοποιώντας τις επαφές του στο Facebook, το Twitter ή το Google.

Το περιεχόμενο θα είναι τα 2 εκατομμύρια βιβλία που διαθέτει ήδη το Barnes & Noble, καθώς και πάνω από 100 εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και multimedia και διαδραστικά παιδικά βιβλία από το Nook Kids. Προεγκατεστημένα θα είναι παιχνίδια, όπως σκάκι, παζλ, Sudoku, σταυρόλεξα, αλλά και η δημοφιλής στις ΗΠΑ εφαρμογή για μουσική Pandora.

Σχεδιαστικά αξιοσημείωτη είναι η κάτω δεξιά γωνία της συσκευής, που έχει σχήμα κρίκου. Η ιδέα με τη σχεδιαστική αυτή λεπτομέρεια είναι να δοθεί στο Nook Color μια ιδιαίτερη ταυτότητα στην εμφάνισή του, ενώ από τον κρίκο αυτό θα μπορούν να κρεμαστούν διάφορα πολύχρωμα αξεσουάρ (Signature Charm), όπως γίνεται και σε αρκετά κινητά.

Η τιμή του Nook Color είναι στα $249 ή 180 ευρώ και η διάθεσή του στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει στις 19 Νοεμβρίου στα Barnes & Noble , στα καταστήματα τεχνολογία Best Buy και Wal-Mart και στο βιβλιοπωλείο Books-A-Million. Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται θήκη για τη συσκευή. Δεν ανακοινώθηκαν σχέδια για τη διάθεσή του στο εξωτερικό.

Ηλεκτρονικός αναγνώστης ή tablet PC;
Η έμφαση που δίνει η Barnes & Noble είναι στις δυνατότητες που έχει το Nook Color για ανάγνωση περιεχομένου με εικόνες και βίντεο. Έτσι, προβάλλει ιδιαίτερα πολύχρωμα περιοδικά (π.χ. National Geographic) και παιδικά βιβλία. Το ζήτημα ότι το Nook Color δεν έχει οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού υποβαθμίζεται εντελώς και, παρά τα όσα λέγονταν για τη σημασία μιας τέτοιας οθόνης για την ανάγνωση, τώρα έχει γίνει “όχι και τόσο σημαντική απαραίτητα”. Το Nook Color, πάντως, δε θα καλύψει τόσο αυτούς που ενδιαφέρονται για την ανάγνωση εκτενών κειμένων και παραδοσιακών βιβλίων, αλλά θα προσπαθήσει να κερδίσει τον αναγνώστη εφημερίδων, περιοδικών και παιδικών βιβλίων, κειμένων με εικόνες και βίντεο, όπως οι ταξιδιωτικοί οδηγού ή τα βιβλία μαγειρικής. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες και το ηλεκτρονικό χαρτί δεν έχει τελειώσει, ούτε και πρόκειται στο άμεσο μέλλον, όμως η πίεση για χαμηλότερες τιμές θα αυξηθεί, ειδικά στους σχετικά ακριβούς Sony Reader, όπως και στο Kindle DX.

Η σύγκριση με το iPad είναι αναπόφευκτη, αλλά το Nook Color δεν είναι ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής, ένα netbook π.χ., αλλά σε μορφή tablet PC όπως είναι το iPad. Έχει όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι στη μισή τιμή! Σίγουρα είναι πλήγμα για το Samsung Galaxy Tab που έχει βέβαια πολλές παραπάνω δυνατότητες, αλλά ακριβώς το ίδιο μέγεθος οθόνης με υπερδιπλάσια όμως τιμή ($599).

Υπάρχουν τρία ερωτήματα που θα κρίνουν την τύχη του Nook Color. Το πρώτο είναι αν το Nook Color θα καταγραφεί σαν μια συσκευή που συνδυάζει στοιχεία των ηλεκτρονικών αναγνωστών και των tablet PC ή σα συσκευή που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. To δεύτερο μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να έχει αρκετές δικές του εφαρμογές, έτσι ώστε το μειονέκτημα του ότι δε λειτουργούν οι εφαρμογές του Android Market να σχετικοποιηθεί – ήδη πάντως με το Quickoffice και με τις εφαρμογές της Barnes & Noble για την ανάγνωση θα έχει όλες τις βασικές λειτουργίες ανάγνωσης και επεξεργασίας κειμένου. Το τρίτο είναι πώς θα τα πάει στις πρώτες πραγματικές δοκιμές, γιατί ο ηλεκτρονικός αναγνώστης Nook, στην αρχή ειδικά, δεν είχε, παρά το Android, τόσο καλή απόκριση και ταχύτητα. Προς το παρόν τα βίντεο που υπάρχουν παρουσιάζουν τη συσκευή σε λειτουργία, αλλά ο χειρισμός δε γίνεται από τους δημοσιογράφους

Το Nook Color είναι από πολλές απόψεις σαν τις ταμπλέτες της Archos, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: τη φοβερή ώθηση που του δίνει το Barnes & Noble! Που σημαίνει και μάρκετινγκ, αλλά και πολύ περιεχόμενο, που κάνει μεγάλη διαφορά. Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιούμε στην Ελλάδα, αλλά στις ΗΠΑ Barnes & Noble σημαίνει τη μεγαλύτερη αλυσίδα “τούβλινων” βιβλιοπωλείων, με παρουσία με 717 βιβλιοπωλεία σε όλες τις πολιτείες και 633 σε πανεπιστημιακά campus για 4 εκατομμύρια φοιτητές. Και έχουν φροντίσει να έχουν παντού στα βιβλιοπωλεία τους ειδικούς χώρους για Nook, με δωρεάν WiFi, με κατέβασμα βιβλίων για ανάγνωση μέσα στο βιβλιοπωλείο. Και, βεβαίως, σκοπεύουν να ρίξουν το βάρος τους στο Nook Color.

Σίγουρα, πάντως, αποτελεί πόντο στη διαμάχη με το Amazon. Όπως το Amazon τους πρόλαβε με το Kindle, έτσι τώρα η Barnes & Noble προλαβαίνει το Amazon και βγάζει πρώτο tablet PC – γιατί και το Amazon ετοιμάζει το δικό του Android tablet PC και το δικό του Android app store, αλλά θα έρθει δεύτερο.

Βίντεο από το Barnes & Noble

Η συσκευή σε λειτουργία

Accessories

Η επίσημη παρουσίαση

Πηγή: ΝookColor.com, CNet, Engadget 1, 2, 3, Wired.com