New York Times: E-readers: χαμηλές τιμές και ανήσυχοι βιβλιοπώλες

Αναδημοσίευση του άρθρου από τα επιλεγμένα άρθρα που αναδημοσιεύει μεταφρασμένα από τους New York Times κάθε Κυριακή η Ελευθεροτυπία. Το αρχικό άρθρο είναι Great Holiday Expectations for E-Readers, δημοσιευμένο στις 14/11, και η Ελευθεροτυπία το μετέφρασε και το αναδημοσίευσε συντομευμένο σε ελληνική μετάφραση στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 28/11. Δεν υπάρχει διαθέσιμο στο site της, το άρθρο έχει σκαναριστεί με OCR. Τα links είναι δικές μου προσθήκες.

E-readers: χαμηλές τιμές και ανήσυχοι βιβλιοπώλες
της Julie Bosman

Αυτή θα είναι μάλλον η γιορτινή σεζόν που καταναλωτές και e-readers θα γνωριστούν καλύτερα.

Οι εν λόγω συσκευές θα είναι ευρέως διαθέσιμες σε μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης σε λογικές τιμές. «Αυτή η εποχή είναι, αναμφισβήτητα, το σημείο καμπής για τα e-readers», αναφέρει ο Πίτερ Χίλντικ-Σμιθ, πρόεδρος της Codex Group, μιας εταιρείας έρευνας αγοράς στο χώρο του βιβλίου. «Όλο και περισσότερα βιβλία αναμένεται να πωλούνται σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα ψωνίζουν στα βιβλιοπωλεία».

Μόνο μικρή μερίδα του βιβλιόφιλου κοινού έχει προμηθευτεί κάποιο e-reader, ωστόσο οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να σημειώσει απότομη αύξηση τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς οι καταναλωτές ξεκινούν τα ψώνια των γιορτών.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Consumer Reports, το 10% των ενηλίκων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να δωρίσουν φέτος ένα e-reader, ποσοστό αυξημένο συγκριτικά με το 4% που ήταν το 2009.

Αυτό σημαίνει και αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρονικών βιβλίων. Πριν από δύο χρόνια, οι εκδότες ανέφεραν ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων αντιστοιχού σαν στο 1% των συνολικών πωλήσεων βιβλίων, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 9-10%.

Πριν από ένα χρόνο στην αγορά των e-readers κυριαρχούσε το Kindle, και το ίδιο ισχύει και σήμερα. Εχουν εμφανιστεί όμως δύο βασικοί ανταγωνιστές του, το Nook της Barnes & Noble και το iPad της Apple.

Τον Οκτώβριο η Barnes &. Noble παρουσίασε μια έγχρωμη εκδοχή του Nook στην τιμή των 249 δολαρίων. Υπάρχει επίσης to Kobo, το οποίο πωλείται στα Borders και στα Wal-Mart, καθώς και δεκάδες άλλα e-readers.

«Πέρυσι, στην κατηγορία των e-readers, υπήρχαν το Nook, το Kindle και το Sony, αλλά ως προς τις πωλήσεις κυριαρχούσαν το Nook και το Kindle», επισημαίνει ο Ουίλιαμ Λιντς, διευθύνων σύμβουλος της Barnes &. Noble. «Η διαφορά φέτος είναι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες επιλογές».

Ο Τζέιμς Μακουίβι, αναλυτής στην εταιρεία Forrester Research προβλέπει ότι η πληθώρα των e-readers στην αγορά ενδεχομένως να μπερδέψει τους καταναλωτές.

«Η ευρεία γκάμα επιλογών σίγουρα θα προκαλέσει προβληματισμό», τονίζει ο κ. Μακουίβι. «Και όταν συμβεί αυτό, οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στις αποδεδειγμένα αξιόπιστες μάρκες, αυτές που εμπιστεύονται και που έχουν καλή φήμη».

Όλη αυτή η έμφαση στα e-readers μπορεί να μειώσει τις πωλήσεις των βιβλίων με σκληρό εξώφυλλο, ένα παραδοσιακό δώρο για τις γιορτές, γι’ αυτό και πολλοί βιβλιοπώλες ανησυχούν μπρος σ’ αυτή την προοπτική.

«Αναμφισβήτητα αυτή είναι η χρονιά των γκάτζετ, και το γκάτζετ αυτής της χρονιάς είναι το e-reader», δηλώνει ο Τζόφρι Τζένινγκς, ιδιοκτήτης του Rainy Day Books, ενός ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου στο Φέργουεϊ του Κάνσας.

Ο κ. Τζένινγκς ωστόσο υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις έντυπων βιβλίων στο κατάστημα του έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι και θεωρεί ότι η τρέλα με τα e-readers ίσως να είναι περιορισμένη.

«Πολλοί άνθρωποι», τονίζει, «θα αγοράσουν αυτές τις συσκευές και μετά θα πουν: “Δεν είναι σαν να διαβάζεις ένα βιβλίο”. Από την άλλη, σίγουρα θα υπάρξουν άνθρωποι που θα τα αγοράσουν και μετά θα τα θεωρήσουν διασκεδαστικά. Ύστερα όμως από λίγο καιρό ο κόσμος βαριέται τα γκάτζετ».

Πολλοί εκδότες επιμένουν ότι δεν τους ανησυχεί η διάδοση των e-readers.

Η Κάρολιν Ράιντι, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Simon &. Schuster, εκτιμά ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών βιβλίων θα απογειωθούν την ημέρα των Χριστουγέννων, όταν ο κόσμος θα ανοίξει το e-reader που του έχουν δωρίσει και θα αρχίσει αμέσως να αγοράζει βιβλία.

«Τα ψηφιακά βιβλία θα αποτελέσουν προστιθέμενη αξία σε μια μουδιασμένη αγορά, από την οποία όπως φαίνεται αρχίζουμε να ξεφεύγουμε», τονίζει η κ. Ράιντι. «Προμηνύεται μια εξαιρετικά ευνοϊκή χρονιά ύστερα από δύο Χριστούγεννα που δεν ήταν και τόσο ευχάριστα»