Hands-on παρουσίαση του BeBook Live Tablet με Android (video)

Το BeBook Live Tablet είναι μια νέα προσθήκη στην κατηγορία των φτηνών tablet PC με Android και κάνει σήμερα την παγκόσμια πρεμιέρα του. Ο “Ηλεκτρονικός Αναγνώστης” έχει στη διάθεσή του ένα από τα BeBook Live που παραχώρησε η κατασκευάστρια εταιρεία για δοκιμές πριν την κυκλοφορία του και σας μεταφέρει εντυπώσεις και συμπεράσματα από το νέο tablet που αναμένεται και στην ελληνική αγορά.

Το BeBook Live είναι το πρώτο tablet PC που βγάζει η ολλανδική BeBook, γνωστή ως σήμερα για τους ηλεκτρονικούς της αναγνώστες, ανάμεσά τους και το BeBook, τον πρώτο e-book reader που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το 2008. Αν εξαιρέσουμε όμως ότι δύο από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές για την ανάγνωση e-books σε συσκευές Android, o Aldiko και ο FBReader, είναι προεγκατεστημένες, πρόκειται για ένα κλασικό tablet με Android: μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για e-books όσο για σερφάρισμα στο internet, email, αναπαραγωγή μουσικής και ταινιών, παιχνίδια κλπ.

Το BeBook Live έχει οθόνη 7 ιντσών και βάρος 426 γραμμάρια, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα φορητό. Συνδέεται στο internet μέσω WiFi (802.11b/g/n), ενώ διαθέτει Bluetooth καθώς καιι κάμερα 2 Megapixel και μικρόφωνο για βιντεοκλήσεις. Το λειτουργικό του είναι Android 2.2 (Froyo) και μάλιστα, στη συσκευή της δοκιμής, υπήρχε πρόσβαση στο Android Market σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα tablet PC που έχουν λέιτουργικό παλιότερο από το Android 3.0 (Honeycomb). Αν και τα εμπορικά μοντέλα έχουν πρόσβαση στο Android Market, αυτό θα είναι ένα συκγριτικό πλεονέκτημα. Έτσι κι αλλιώς όμως οι ίδιοι οι κατασκευαστές tablet “διαρρέουν” ή “βοηθούν” τους χρήστες των προϊόντων τους να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές Android.

Η τιμή που δίνει ο κατασκευαστής είναι στα €279, σχεδόν τα μισά λεφτά δηλαδή από το φτηνότερο iPad, και ανήκει στην κατηγορία των tablet που μπορεί η κατασκευή τους να γίνεται εκτός Ευρώπης, αλλά στο σχεδιασμό και την παραγωγή τους τον έλεγχο έχει μια ευρωπαϊκή εταιρεία, όπως συμβαίνει και με τα tablets της Archos.

Η μπαταρία, η οθόνη και τα ηχεία του BeBook Live αναποκρίνονται στην κατηγορία του. Με ανάλυση 800×600 και περιορισμένη γωνία θέασης, το BeBook Live δε θα σας κουράσει, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τους (πολύ ακριβότερους) ανταγωνιστές του. Για την μπαταρία δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την εταιρεία, αλλά στην προσωπική μου χρήση (με αρκετό internet και κάποια βίντεο) μπόρεσα να χρησιμοποιήσω το tablet για σχεδόν μια μέρα χωρίς να χρειαστεί να το επαναφορτίσω. Ο χρόνος αναμονής κυμαίνεται στις 2,5 με 3 ημέρες.

Εκεί που το BeBook Live είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας του είναι η ταχύτητα και η απόκριση. Με επεξεργαστή στο 1GHZ (Samsung Cortex A8) και 512MB RAM αλλά και με capacitive οθόνη αφής, το tablet ανταποκρίθηκε άνετα και χωρίς καθυστέρηση (λαγκάρισμα) και σε πιο βαριές εφαρμογές όπως τα παιχνίδια, ενώ η απόκριση είναι επίσης γρήγορη χωρίς περιττές αναμονές από τη μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη ή μέσα στις εφαρμογές.

Αφού πρόκειται για tablet με Android και όχι για iPad, έχουμε δύο αναμενόμενα (και για πολλούς πολυπόθητα) χαρακτηριστικά: υποστήριξη σελίδων στο internet που έχουν flash και μια σειρά από θύρες. Η εσωτερική μνήμη του BeBook Live είναι 4GB (flash memory), αλλά υπάρχει θύρα για επέκτασή της με κάρτα miniSD μέχρι και 32GB επιπλέον, ενώ με τη συσκευασία παίρνουμε δωρεάν μια κάρτα miniSD χωρητικότητας 2GB. Αρκετά εντυπωσιακά, διαθέτει επίσης θύρα HDMI (1080p), που επιτρέπει τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο τη σύνδεση με τηλεόραση έτσι ώστε ό,τι βλέπουμε στο tablet να εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης. Δείτε μάλιστα στη συνέχεια ένα παράδειγμα τέτοιας σύνδεσης με το παιχνίδι Angry Birds. Τέλος, υπάρχει θύρα miniUSB για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων και έξοδος για ακουστικά.

Ηλεκτρονική ανάγνωση
Δε θα αναφερθώ εκτενώς εδώ στη διαφορά ενός ηλεκτρονικού αναγνώστημε οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού και ενός tablet PC με οθόνη LCD: ο ηλεκτρονικός αναγνώστης είναι πολύ πιο ξεκούραστος στην ανάγνωση ενός βιβλίου που είναι βασικά κείμενο, έχει μπαταρία που διαρκεί εβδομάδες, δε γυαλίζει η οθόνη του σε εξωτερικούς χώρους και είναι συνήθως φτηνότερος, ενώ το tablet PC υπερέχει στο έγχρωμο περιεχόμενο (κόμιξ, περιοδικά, κάποια εγχειρίδια) και δεν έχει περιορισμούς στο ποια e-books διαβάζει και ποια όχι, καθώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε όποια εφαρμογή για e-books επιθυμούμε. Επιπλέον, ένα tablet κάνει πολύ περισσότερα πράγματα ή τα κάνει καλύτερα από έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη: στα tablet PC το internet είναι πιο γρήγορο, έγχρωμο και με flash, ενώ υποστήριζεται και η αναπαραγωγή βίντεο, τα παιχνίδια κλπ.

Το BeBook Live ανταποκρίνεται στην ηλεκτρονική ανάγνωση όπως περιμένουμε από ένα tablet. Δοκίμασα όλες τις εφαρμογές ανάγνωσης e-books για Android χωρίς να αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα ή καθυστέρηση. Αντίστοιχα, η ιδιαίτερα δημοφιλής εφαρμογή για συγκέντρωση ειδήσεων και άρθρων Pulse και η πρόσφατα διαθέσιμη και για Android εφαρμογή για περιοδικά Zinio επίσης απέδωσαν ικανοποιητικά – καθόλου αυτονόητο αυτό, αφού το Zinio έχει αποδειχτεί μια αρκετά βαριά εφαρμογή για πολλά tablets και κινητά με Android.

Για την ανάγνωση e-books εφάρμοσα κάτι που πάντα κάνω στα tablets: μείωση της φωτεινότητας της οθόνης και χρήση ενός πιο σκουρόχρωμου background, συνήθως σε sepia. Αυτός ο συνδυασμός κάνει αρκετά πιο ξεκούραστο το διάβασμα βιβλίου σε όλα τα tablet PC, χωρίς πάντως να συγκρίνεται, τουλάχιστον για μένα, με έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη. Στις δοκιμές αποδείχτηκε ότι κάπως μεγαλύτερη ανάλυση θα ήταν χρήσιμη για την ανάγνωση e-books, αλλά δεν ήταν κάτι που έλειψε διαβάζοντας στο internet ή διαβάζοντας περιοδικά και κόμιξ, όπου βοήθησε ιδιαίτερα και το επιταχυνσιόμετρο (αυτόματος προσανατολισμός της οθόνης οριζόντια ή κάθετα ανάλογα με το πώς κρατάμε τη συσκευή).

Οι μικρές διαστάσεις (436 γραμ, 202 x 140 x 11 χιλιοστά, 7 ίντσες οθόνη) το κάνουν αρκετά φορητό όχι μόνο για τη μεταφορά του, αλλά και για ανάγνωση ή αναπαραγωγή άλλου περιεχομένου σε περιπτώσεις που κρατάμε τη συσκευή χωρίς να τη στηρουμε κάπου, π.χ. όταν διαβάζομε στο κρεβάτι μας.

Με δύο λόγια
Το BeBook Live είναι ένα φτηνό, ευρωπαϊκό tablet, στους περισσότερους τομείς με δυνατότητες που αντιστοιχούν στα χρήματα που δίνουμε και με αρκετά πάνω από το μέσο όρο απόδοση σε ταχύτητα και απόκριση. Σε όλες τις εφαρμογές που δοκιμάσαμε ανταποκρίθηκε χωρίς προβλήματα, είτε αυτό αφορούσε διάφορους browser και site με flash, είτε εφαρμογές για e-books είτε βίντεο, μουσική και παιχνίδια. Στην ηλεκτρονική ανάγνωση, το BeBook Live αποδίδει τα μέγιστα στο έγχρωμο περιεχόμενο και το internet. Αυτός που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για e-books που έχουν κυρίως κείμενο, όπως η λογοτεχνία ή τα δοκίμια, θα επιλέξει ηλεκτρονικό αναγνώστη, αλλά όσοι ενδιαφέρονται για μια συσκευή με πολλαπλές  δυνατότητες, συν τη δυνατότηταγια για ανάγνωση μπορούν να προσανατολιστούν σε ένα οικονομικό tablet PC όπως το BeBook Live.

Πηγές: BeBook, SlashGear, Pocket-lint