Goodreads και Kobo: οι δύο εφαρμογές για τα βιβλία στο Timeline του Facebook

Οι ρυθμίσεις της εφαρμογής Goodreads για το Facebook

Το Timeline, ο νέος τρόπος εμφάνισης του προφίλ μας στο Facebook, δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσουμε εφαρμογές που κοινοποιούν αυτόματα στους “φίλους” μας διάφορες δραστηριότητές μας. Στη σελίδα με τις διαθέσιμες εφαρμογές υπάρχουν δύο, στην ενότητα Entertainment/Ψυχαγωγία, που αφορούν τα ebooks και γενικότερα τα βιβλία.
Η πρώτη εφαρμογή είναι το Goodreads, του εξειδικευμένου κοινωνικού δικτύου για τα βιβλία, όπου μπορούμε να καταχωρίσουμε τα βιβλία που έχουμε διαβάσει, που διαβάζουμε αυτή τη στιγμή ή που θα θέλαμε να διαβάσουμε και να γράψουμε αξιολογήσεις και σχόλια. Όπως εξηγεί το Goodreads στο blog του, μπορούμε τώρα όλες αυτές (ή κάποιες από αυτές) τις πληροφορίες να τις δημοσιεύουμε αυτόματα στο Facebooks σε όλους ή μερικούς από τους φίλους μας. Ενεργοποιούμε την εφαρμογή από τη σχετική σελίδα του Goodreads και την προσθέτουμε, αν θέλουμε, στα “αγαπημένα” μας κάτω από τη φωτογραφία-εξώφυλλο του Timeline μας. Ακόμα πιο ενδιαφέρον πιθανόν είναι ότι μπορούμε να τη συνδέσουμε με το Kindle μας και κάθε απόσπασμα που κοινοποιούμε να δημοσιεύεται και στο Facebook. Με την εφαρμογή Goodreads για το Facebook, έχουμε μια σύνοψη επίσης του τι διαβάσαμε τον προηγούμενο μήνα ή τον προηγούμενο χρόνο, ενώ όλες οι νέες πληροφορίες εμφανίζονται και στο ticker.

Τι διαβάσετε αυτόν το μήνα;
Αν δεν είστε μέλος στο Goodreads, θα άξιζε να γίνεται, καθώς μπορεί να βρει κανείς αρκετές καλές ιδέες για διάβασμα και κριτικές από τους αναγνώστες. Έχει δημιουργηθεί μάλιστα και ομάδα για τα e-books στα ελληνικά.
Η εφαρμογή Kobo για το Facebook είναι η δεύτερη (και μόνη άλλη) για βιβλία και έχει αντίστοιχες δυνατότητες με αυτή του Goodreads, αλλά αφορά μόνο όσους χρησιμοποιούν εφαρμογές Kobo για iOS και Android ή έχουν ηλεκτρονικό αναγνώστη Kobo
Όπως πάντα, το Facebook δε ρωτάει ξανά σε ποιους ακριβώς θέλουμε να φαίνονται οι πληροφορίες που δίνουν οι εφαρμογές, αλλά χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις που έχουμε ήδη κάνει, που όμως αφορούσαν “εφαρμογές” εντελώς διαφορετικού είδους. Οπότε από τις “Ρυθμίσεις Εφαρμογών” ελέγξτε αν όντως βλέπουν τις προσωπικές πληροφορίες αυτοί που θέλετε να τις βλέπουν. Για περαιτέρω απορίες, δείτε τη σχετική σελίδα με οδηγίες του Facebook.
Στη σελίδα με τις εφαρμογές για το Timeline του Facebook βρίσκουμε επίσης στην ενότητα News/Ειδήσεις και κάποιες εφημερίδες, όπως οι Guardian, Independent, Wall Street Journal και άλλες. Αν τις ενεργοποιήσετε, στο τοίχο των φίλων σας θα εμφανίζονται αυτόματα τα άρθρα που διαβάσατε μέσα από την εφαρμογή.
Αν το προφίλ σας στο Facebook δεν έχει πάρει ακόμα τη μορφή του Timeline, μπορείτε να το αλλάξετε μόνοι σας ξεκινώντας από εδώ.