e-na.com, ελληνική πλατφόρμα για περιοδικά και ebooks (προσφορές ως 30/9)

Το e-na.com (προφέρεται ι-εν-εϊ) είναι μια πλατφόρμα για την πώληση ελληνικών περιοδικών και e-books που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα από την Planet Interactive και λειτουργεί από τα μέσα του 2006. Περιλαμβάνει 70 περιοδικά, όπως το PC World, PC Magazine, RAM, NITRO, Focus κ.ά., και 10 εφημερίδες, καθώς και γύρω στα 350 e-books, κυρίως σχολικά βοηθήματα από εκδότες όπως ο Ψυχογιός, ο Λιβάνης, το Μεταίχμιο, ο Κέδρος και ο Πάπυρος. Η εταιρεία δίνει το νούμερο των 40.000 συνδρομητών για τα περιοδικά της.

Για να αγοράσετε περιοδικά (digital magazine replicas) ή e-books πρέπει να κατεβάσετε δύο -δωρεάν- προγράμματα από το site, το e-na viewer και το e-na downloader, το πρώτο για να διαβάζετε το περιεχόμενο και το δεύτερο για να το κατεβάζετε στον υπολογιστή σας. Η ανάγνωση γίνεται offline και μόνο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (Windows 2000 ή νεότερο). To e-na viewer επιτρέπει το ζουμάρισμα στις σελίδες, σημειώσεις, υπογραμμίσεις, αποκόμματα και αναζήτηση στο κείμενο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο μέσα από το περιοδικό. Μπορείτε να κάνετε δηλαδή ξεφύλλισμα του περιοδικού σας αρκετά καλά (γιατί εκεί απαιτείται και το ζουμάρισμα) και τα έξτρα για σημειώσεις και υπογραμμίσεις είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα, ειδικά αν μιλάμε για σχολικά βοηθήματα. Κάτι που δε λέγεται στις οδηγίες και στην αρχή με δυσκόλεψε είναι το zoom-out από μια σελίδα που έχω κάνει zoom-in. Δε γίνεται τελικά μόνο από την μπάρα των εντολών (όχι και πολύ βολικό), αλλά και με αριστερό κλικ. Η περιήγηση σε μια ζουμαρισμένη σελίδα πάντως δεν είναι τόσο βολική, είναι μάλλον πιο εύκολο να κάνει κανείς zoom-out και μετά να ζουμάρει πάλι εκεί που θέλει. Γενικώς, η πλατφόρμα είναι λειτουργική και αποτελεσματική και συγκρίνεται με site που ειδικεύονται στην online ανάγνωση περιοδικών, όπως το issuu.com, με το issuu να έχει καλύτερη περιήγηση μέσα στα περιοδικά και το e-na να έχει ευκολότερη πρόσβαση στην αναζήτηση και να υποστηρίζει εργαλεία όπως οι σημειώσεις κλπ.

Το περιεχόμενο στο e-na είναι για τα ελληνικά δεδομένα πλούσιο, αλλά το ότι πρέπει κανείς να κατεβάσει 2 προγράμματα που δε χρησιμοποιούνται πουθενά αλλού είναι ένα θέμα. Η επιλογή για ανάπτυξη από το e-na του δικού του software, αντί να χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα όπως το Adobe Digital Editions για τα e-books ή μια άλλη πλατφόρμα για τα περιοδικά, έχει να κάνει βασικά με το αποτελεσματικό κλείδωμα του περιεχομένου, καθώς ένα αποκλειστικό software για μία και μόνο πλατφόρμα στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να ξεκλειδωθεί. Αυτό βέβαια έχει κάποιες συνέπειες. Μπορείτε να κατεβάσετε το κάθε περιοδικό ή το κάθε e-book μία και μόνη φορά και σε έναν και μόνο υπολογιστή. Αν λόγω βλάβης, χάσετε τα αρχεία για να ανακτήσετε το περιεχόμενό σας πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία. Πιστεύω πάντως ότι από τη στιγμή που αγοράζει κανείς το περιοδικό ή το βιβλίο θα έπρεπε να μπορεί να το κατεβάζει σε όλες τις συσκευές του, π.χ. και στο desktop που έχει στο σπίτι του και στο netbook που πιθανόν έχει, όπως όταν αγοράζει κανείς ένα τυπωμένο περιοδικό δεν έχει περιορισμούς για το πού θα το διαβάσει. Μια άλλη συνέπεια του software αποκλειστικά για μία και μόνο πλατφόρμα είναι ότι δεν μπορείτε να διαβάσετε τα e-books που θα αγοράσετε σε μια συσκευή e-reader, γιατί καμία δεν έχει αυτό το software, κάτι που είναι πρόβλημα ειδικά για τα λογοτεχνικά βιβλία που δεν πιστεύω ότι μπορούν να διαβαστούν από την οθόνη του υπολογιστή. Με αυτές τις επιφυλάξεις, το software του e-na δουλεύει αποτελεσματικά για περιοδικά και σχολικά βοηθήματα (που απαιτούν περισσότερες δυνατότητες για σημειώσεις και συνήθως δε διαβάζονται σε συσκευές e-reader) και υπάρχουν αρκετά δείγματα που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν για δοκιμή πριν αποφασίσετε να αγοράσετε.

Οι τιμές στα περιοδικά έχουν μια έκπτωση σε σχέση με την τυπωμένη έκδοση της τάξης του 40-50% στο μεμονωμένο τεύχος και περισσότερο για τις συνδρομές, τιμές που μου φαίνονται ενδιαφέρουσες, αν και καλό είναι να κοιτάξετε συγκεκριμένα για τις τιμές για την ψηφιακή και τυπωμένη έκδοση για το περιοδικό που σας ενδιαφέρει. Στα e-books υπάρχουν εκπτώσεις μέχρι και 40% σε σχέση με την τυπωμένη έκδοση, αν και αρκετά e-books έχουν μικρότερη έκπτωση. Όπως είχα επισημάνει και για το myEbooks.gr, που έχει αντίστοιχες τιμές, 40% για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε σχέση με την τιμή του τυπωμένου βιβλίου δεν είναι ικανοποιητική, με δεδομένο ότι στα περισσότερα βιβλιοπωλεία και στα site των εκδοτών μια έκπτωση τουλάχιστον 10-15% για να αγοράσετε ένα τυπωμένο βιβλίο θα την πάρετε. Συχνά το ηλεκτρονικό βιβλίο μας έρχεται τελικά γύρω στο 10% φτηνότερο από το τυπωμένο βιβλίο, που δε δικαιολογείται με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κόστος εκτύπωσης, αποθήκευσης και ένα βιβλιοπωλείο παίρνει έτσι κι αλλιώς το 50% της τελικής τιμής. Η τιμή για το ψηφιακό περιεχόμενο δε διαμορφώνεται βέβαια μόνο από τις πλατφόρμες πώλησης, αλλά και από τους εκδότες. Πάντως, είναι ενδιαφέρον ότι μερικοί εκδότες τοποθετούν τα βιβλία τους τόσο στο e-na όσο και στο myEbooks.gr, στο πρώτο περισσότερο τα σχολικά βοηθήματα και στο δεύτερο (που υποστηρίζει την ανάγνωση από συσκευές e-reader) περισσότερο τη λογοτεχνία. Οι τιμές στο e-na σε σχέση με το myEbooks.gr για τα ίδια e-books δεν είναι ίδιες. Βρήκα π.χ. ότι τα e-books των εκδόσεων Λιβάνη στο e-na είναι φτηνότερα από το myEbooks.gr και τα e-books των εκδόσεων Ψυχογιού είναι φτηνότερα στο myEbooks.gr απ’ ό,τι στο e-na. Οπότε πρέπει να συγκρίνετε τις τιμές και στα δύο βιβλιοπωλεία πριν αποφασίσετε, έχοντας υπόψη σας ότι κάθε εκδότης μπορεί να έχει διαφορετικές τιμές για τα βιβλία του στην κάθε πλατφόρμα ανάλογα με τη συμφωνία που έχει κάνει και έχοντας βέβαια κατά νου σε ποια συσκευή θέλετε να διαβάσετε το βιβλίο σας.

Κλείνοντας, το e-na έχει μια προσφορά για τις συνδρομές στα περιοδικά, με έκπτωση 25% στις τιμές των συνδρομών που αναγράφονται στο site, προσφορά που ξεκίνησε χτες και λήγει αύριο. Επίσης, ανακοίνωσε ότι “σύντομα” θα διαθέτει εφαρμογή για το iPhone για την ανάγνωση περιοδικών και e-books. Προοπτικά η εφαρμογή θα διατίθεται και για το iPad.

Διαβάστε επίσης: