Ανακυκλώσιμο e-paper: ηλεκτρονικό χαρτί από …χαρτί

Αναδημοσιεύση, με κάποιες προσθήκες, της είδησης
 από το Βήμα, 5 Δεκ. 2010.

Την επανάσταση στον χώρο των οθονών αναμένεται να φέρει μια ανακάλυψη του καθηγητή Ηλεκτρικής Μηχανικής Αντριου Στεκλ και του υποψήφιου διδάκτορα Ντουκ Γιουνγκ Κιμ από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι το χαρτί θα μπορούσε να αποτελέσει μια ικανή και εύκαμπτη επιφάνεια για τη φιλοξενία ηλεκτρονικών συσκευών με «υδροφοβικές» ιδιότητες (electrowetting ή ΕW devices). Μια τεχνολογία η οποία χρησιμοποιείται στις συσκευές e-reader και αφορά τη διοχέτευση ηλεκτρικού φορτίου σε σταγονίδια χρώματος που βρίσκονται «εγκλωβισμένα» μέσα στην οθόνη με σκοπό την εμφάνιση κειμένων, φωτογραφιών ή βίντεο στην επιφάνειά της.

«Ενας από τους βασικούς σκοπούς του e-paper είναι να μιμείται την ύπαρξη του μελανιού επάνω στο χαρτί» αναφέρει ο ειδικός στο επιστημονικό έντυπο «ΑCS Αpplied Μaterials and Ιnterfaces» της American Chemical Society. «Για τον λόγο αυτόν εμείς εξετάσαμε τη χρήση του κοινού χαρτιού ως του κατάλληλου υποστρώματος για συσκευές ΕW, προκειμένου να ενσωματώσουμε το ηλεκτρονικό χαρτί στο… χαρτί!» εξηγεί ο κ. Στεκλ.

Προς μεγάλη του έκπληξη μάλιστα είδε ότι η απόδοση των συσκευών αυτών ήταν το ίδιο υψηλή όταν βρίσκονταν ενσωματωμένες σε απλό χαρτί, όπως όταν βρίσκονταν ενσωματωμένες σε γυαλί. «Είναι πραγματικά συναρπαστικό,καθώς με το σωστό χαρτί και την κατάλληλη επεξεργασία και τεχνική κατασκευής των συσκευών αυτών μπορούμε να έχουμε εξίσου καλά αποτελέσματα με το αν δουλεύαμε σε γυαλί. Και τα αποτελέσματά μας είναι τόσο καλά ώστε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα e-reader προβολής βίντεο» προσθέτει ο ερευνητής. «Στόχος μας είναι κάτι που να μοιάζει με χαρτί αλλά ως προς τη δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων να συμπεριφέρεται όπως μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κάτι δηλαδή πολύ οικονομικό και γρήγορο, το οποίο όμως στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας θα μπορούσε κανείς απλώς να πετάξει στα σκουπίδια» καταλήγει ο κ. Στεκλ, ενώ ευελπιστεί ότι σε τρία με πέντε χρόνια θα μπορούσε να έχει έτοιμο ένα ολοκληρωμένο προϊόν.

Διαβάστε επίσης: