Ομιλία: “Η αγορά βιβλίου στην Ελλάδα κατά την πανδημία” – ΔΕΤΕ

 

Τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα το Δίκτυο για την Έρευνα της Τυπογραφίας και των Εκδόσεων (ΔΕΤΕ) διοργανώνει μέσω Zoom διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Η αγορά βιβλίου στην Ελλάδα κατά την πανδημία” και εισηγητή τον Μιχάλη Καλαμαρά, σύμβουλο ψηφιακών εκδόσεων και ιδρυτή του eAnagnostis.gr.

Στην εισήγηση εξετάζεται η πορεία της αγοράς του βιβλίου στην Ελλάδα στις διαδοχικές φάσεις της πανδημίας και αναζητούνται οι πηγές της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικότητας που επέδειξε. Χαρτογραφούνται οι τομείς επιτάχυνσης και οι νέες αφετηρίες του κλάδου του βιβλίου, οι ανακατατάξεις που διαφαίνονται και οι παρακαταθήκες για την επόμενη ημέρα.

Εξετάζεται ειδικότερα ο ρόλος του “κρυμμένου” ψηφιακού μετασχηματισμού στην προώθηση και την πώληση βιβλίων, αλλά και στη λειτουργία εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων, παρά την περιθωριακή ή ανύπαρκτη αγορά ψηφιακών τελικών προϊόντων (ebooks, audiobooks) και το περιορισμένο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τέλος, διερευνώνται οι αντιφάσεις και η ανισομέρεια του εξαναγκαστικού πειραματισμού σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, καθώς και τα νέα πεδία και οι προϋποθέσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού αντλώντας από τις δυναμικές που δημιούργησε η πανδημία.

Ο Μιχάλης Καλαμαράς είναι σύμβουλος ψηφιακών εκδόσεων και ιδρυτής του eAnagnostis.gr, όπου από το 2008 αρθρογραφεί για τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ψηφιακές εκδόσεις. Από το 2013 εργάζεται στους τομείς του ψηφιακού μάρκετινγκ και της ανάπτυξης περιεχομένου για την Thinking (www.thinking.gr), εταιρία που προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα για τον κλάδο του βιβλίου.

Το ΔΕΤΕ αποτελεί μια νέα ομάδα ερευνητών και επαγγελματιών από τον χώρο των εκδόσεων, της τυπογραφίας και της γραφικής επικοινωνίας, που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός χώρου διαλόγου μέσα από τακτικές δημόσιες εκδηλώσεις.

> Εγγραφείτε μέσω Zoom

Επικοινωνία με το ΔΕΤΕ: diktyo.ete@gmail.com