1,5 εκατομμύριο ebooks, μουσικά κομμάτια και ταινίες δωρεάν μέσω torrent από το Internet Archive

Τη διάθεση ενάμιση εκατομμυρίου από τα αρχεία ηλεκτρονικών βιβλίων, μουσικής και ταινιών με τη χρήση torrent ανακοίνωσε το Internet Archive, η μεγαλύτερη δωρεάν ιντερνετική βιβλιοθήκη που φιλοξενεί ψηφιακά αρχεία των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα έχουν εκπνεύσει ή οι δημιουργοί τους τα προσφέρουν ελεύθερα.
Αν και τα αρχεία ήταν ήδη διαθέσιμα ελεύθερα και δωρεάν από το Internet Archive, η χρήση torrent διευκολύνει το κατέβασμα των αρχείων, ειδικά για όσους δεν έχουν αρκετά γρήγορες συνδέσεις στο internet ή θέλουν να κατεβάσουν μεγάλο όγκο αρχείων.

Το πρωτόκολλο BitTorrent, γνωστό στην Ελλάδα κυρίως ως torrent, από το όνομα του αρχείου που  κατεβάζουν αρχικά οι χρήστες, επιτρέπει το σταδιακό κατέβασμα αρχείων μεγάλου όγκου. Όσοι κατεβάζουν τα αρχεία μπορούν παράλληλα να τροφοδοτούν με αυτά άλλους χρήστες συνεισφέροντας έτσι και αυτοί στη διάδοσή τους με την υπολογιστική δύναμη και τη σύνδεση στο internet που διαθέτουν.

Στο 1,5 εκατομμύριο αρχεία που είναι διαθέσιμα για κατέβασμα μέσω torrent περιλαμβάνονται μαγνηστοσκοπημένες συναυλίες, η συλλογή ταινιών Prelinger, η συλλογή audio book librivox, ταινίες μεγάλου μήκους, ηχογραφημένες ραδιοφωνικές εκπομπές και πάρα πολλά βιβλία (κυρίως αγγλόφωνα).
Αναζητήστετην ένδειξη “Torrent” στη σελίδες των αρχείων
Εδώ μπορείτε να βρείτε συγκεντρωτικά όλα τα διαθέσιμα αρχεία μέσω torrent. Στη σελίδα του κάθε αρχείου διαθέσιμου με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η ένδειξη torrent. 
Πριν κατεβάσετε τα αρχεία με την ένδειξη “Torrent”, χρειάζεται να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα που να τα διαχειρίζεται, όπως π.χ. το μTorrent (δωρεάν).
Η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Internet Archive με την κοινότητα BitTorrent και περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στατιστικά για το ποια αρχεία κατεβαίνουν περισσότερο. Σκοπός της κοινότητας BitTorrent είναι να δείξει επίσης ότι η τεχνολογία που έχει αναπτύξει μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη νομίμη διάδοση ταινιών, μουσικής και e-books και όχι μόνο για το κατέβασμα αρχείων που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.