“Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα” για τις Πανελλαδικές από το Υπουργείο Παιδείας

Από την 1η Μαρτίου έχει ξεκινήσει την επίσημη δοκιμαστική λειτουργία του το site “Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων” του Υπουργείου Παιδείας, που αποτελεί την επίσημη, ψηφιακή υποστήριξη των μαθητών της Γ’ Λυκείου. Εχει δεχτεί 145.000 επισκέψεις και την τελευταία περίοδο έχει 5.000 επισκέψεις την ημέρα.

Το site (www.study4exams.gr) περιλαβάνει υλικό για τα μαθήματα “Αρχαία Ελληνικά – Φιλοσοφικός Λόγος”, “Μαθηματικά Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης”, “Φυσική Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης”. Για τα αρχαία ελληνικά, έχουν προστεθεί και σύντομα βιντεομαθήματα, ενώ ο μαθητής μπορεί να δει μέσα από τον browser τις σημειώσεις των μαθημάτων και συναφείς ερωτήσεις και τις απαντήσεις του. Το site εμπλουτίζεται σταδιακά με περισσότερο υλικό για τα 3 αυτά μαθήματα, ενώ “με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς 2011-2012 θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν επιπλέον και τα βοηθήματα για τα μαθήματα ‘Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας’, ‘Βιολογία Γενικής Παιδείας’ και ‘Λατινικά'”.

Στο τεχνικό κομμάτι, το site έχει υλοποιηθεί με την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Moodle, έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε υπολογιστική δύναμη και ταχύτητα internet και γενικώς είναι γρήγορο και σαφές στην πλοήγηση, με δυνατότητα επιλογής και του μεγέθους της γραμματοσειράς. Θα μπορούσαν ίσως να περιοριστούν τα κάπως πολλά βήματα που χρειάζονται για να φτάσει κανείς από την αρχική σελίδα του μαθήματος στην ενότητα που ακριβώς τον ενδιαφέρει με τη χρήση αναδυόμενων υπομενού. Καθώς αρκετά κρατικά site στην Ελλάδα έχουν την τάση να δουλεύουν μόνο με Internet Explorer, είναι καλό νέο ότι υποστηρίζονται όλοι οι δημοφιλείς browser. Υπάρχει επίσης μια σελίδα για να ελέγξει ο χρήστης αν έχει όλο το απαιτούμενο software – και πράγματι είναι σωστό ένα τέτοιο site να προϋποθέτει σχεδόν μηδενικές γνώσεις υπολογιστών και να εξηγεί στους μαθητές βήμα-βήμα τι πρέπει να κάνουν. Πάντως, στον υπολογιστή μου μου εμφάνισε ότι δεν έχω το πρόγραμμα Adobe Reader για την ανάγνωση PDF, κάτι που δεν ίσχυε καθώς έχω την έκδοση 10.0 (το λάθος μήνυμα μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι η έκδοση στα αγγλικά, αλλά, και πάλι, θα έπρεπε να την αναγνωρίζει).

Συμπερασματικά, παρόλο που το περιεχόμενο του site και τα μαθήματα που καλύπτει είναι περιορισμένα, τέτοιο υλικό, που πραγματικά είναι προσανατολισμένο στο internet και στον browser, είναι σαφώς προτιμότερο από το μαζικό σκανάρισμα των βιβλίων που περιλαμβάνει το digitalschool.minedu.gov.gr – σκαναρισμένα PDF στα οποία δεν μπορείς να κάνεις καν αναζήτηση. Καλύτερα λιγότερα πράγματα που γίνονται καλά παρά θρυαμβευτικές ανακοινώσεις για “την ψηφιοποίηση όλων των σχολικών βιβλίων” που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Περισσότερα για το ηλεντρονικό βιβλίο στην εκπαίδευση: