Χοακίν Αλμούνια: ο συμβιβασμός για το καρτέλ τιμών στα e-books ολοκληρώνεται σύντομα

Ο Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια
Εντός διμήνου θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τον τρόπο ορισμού των e-books ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και  στην Apple και τέσσερις μεγάλους ευρωπαϊκούς εκδοτικούς οίκους, ανέφερε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
“Αν όλα πάνε καλά, στους επόμενους δύο μήνες θα φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό”, ανέφερε ο Αλμούνια μιλώντας στο συνέδριο του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα ενάντια στην Apple και τους εκδοτικούς οίκους Hachette Livre, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster και Penguin για εναρμονισμένες πρακτικές που αύξαναν τις τιμές των e-books. Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια της Apple και των εκδοτών η λιανική τιμή των e-books να καθορίζεται από τους εκδότες, όχι από τα βιβλιοπωλεία. Η Επιτροπή έχει τον συμβιβασμό που η Apple και οι εκδότες εκτός του Penguin είχαν προτείνει. Ο συμβιβασμός οδηγεί σε καθορισμό των λιανικών τιμών και πάλι από τα βιβλιοπωλεία. Η Επιτροπή περιμένει πιθανές αντιπροτάσεις και ενστάσεις για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις Αλμούνια αυτή η διαδικασία δε θα κρατήσει περισσότερο από δύο μήνες.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις λεπτομέρειες και το υπόβαθρο της διαμάχης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Apple και τους εκδότες, καθώς και ολόκληρη της πρόταση της Επιτροπής.