Υποψίες για καρτέλ μεταξύ Apple και Amazon στις τιμές των e-books


Ο υπουργός Δικαιοσύνης της αμερικανικής Πολιτείας του Κονέκτικατ τόνισε πως έχει ερωτήματα σχετικά με μία πιθανή συνεννόηση για τις τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων και ζήτησε στους γίγαντες των ηλεκτρονικών συστημάτων και πωλήσεων Apple και Amazon να απαντήσουν σε αυτά του τα ερωτήματα.

«Έπειτα από προκαταρκτική έρευνα, οι υπηρεσίες του υπουργού Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ ανακάλυψαν πως ήδη οι τιμές στους ηλεκτρονικούς τίτλους που προτείνονται από το Amazon (για τη συσκευή του Kindle), την Apple (για το iPad), και των Borders και Barnes and Noble (για τα Kobo, Libre και Nook) είναι ίδιες για πολλούς τίτλους στον κατάλογο των μπεστ -σέλερ των Τάιμς της Νέας Υόρκης», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου.

«Οι συμφωνίες που κλείσθηκαν ανάμεσα στους εκδότες και την Amazon και την Apple αφορούν ταυτόσημες τιμές για πολλά ηλεκτρονικά βιβλία και μάλιστα τα πλέον δημοφιλή-γεγονός που δυνητικά στερεί ανταγωνιστικές τιμές από τους καταναλωτές», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Σε αυτήν τη φάση έχουν κληθεί οι Amazon και Apple στο γραφείο του υπουργού για να συζητήσουν απλώς το θέμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί κανένας από τους εκδοτικούς οίκους που έχουν κλείσει τις συμφωνίες (Macmillan, Simon & Schuster, Hachette, HarperCollins και Penguin).

Μέχρι την κυκλοφορία του iPad, η Amazon που ήταν σαφώς ο κυρίαρχος στην ηλεκτρονική αγορά του βιβλίου διέθετε την πλειονότητα των βιβλίων αυτών έναντι 9,99 δολαρίων, αγοράζοντας μαζικά τίτλους από τους εκδότες και διαθέτοντάς τους συχνά σε τιμές κάτω του κόστους.

Αφότου η Apple συνήψε νέες συμφωνίες για την τιμολόγηση με τους εκδότες, που είναι ελεύθεροι πλέον να καθορίζουν τις τιμές, οδήγησαν σε γενναία αύξηση των τιμών, που εκούσα-άκουσα η Amazon αναγκάσθηκε να ακολουθήσει.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Περισσότερα: TheBookseller.com