Το “laptop των 35 δολλαρίων” από την Ινδία κοστίζει τελικά 125 και αναβάλλεται – vaporware;

Ο Υπουργός Ανθρώπινων Πόρων της Ινδίας επιδείκνυε
 με υπερηφάνεια το “laptop” τον Αύγουστο

Ο πλανήτης, και η Ελλάδα, είχαν υποδεχτεί τον Αύγουστο ιδιαίτερα θερμά το σχέδιο της κυβέρνησης της Ινδίας να μοιράσει στα πανεπιστήμια της χώρας ένα “laptop των 35 δολλαρίων”. Το laptop ήταν στην πραγματικότητα ένα tablet PC, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο κατασκευαστής του “laptop”, η HCL Infosystems, κηρύχτηκε έκπτωτος από την κυβέρνηση και όλα αυτά ενώ η ημερομηνία για την παρουσίασή του είχε οριστεί στις 15 Ιανουρίου.

Η ρήξη επήλθε όταν η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταβάλει τραπεζική εγγύηση ύψους 13 εκατομμυρίων δολλαρίων όπως απαιτούσε η ινδική κυβέρνηση για την αρχική παραγγελία της 100.000 συσκευών, αναφέρει η αγγλόφωνη εφημερίδα της Ινδίας Economic Times. Σύμφωνα με την εταιρεία μάλιστα, μόνο τα εξαρτήματα του “laptop” κοστίζουν $125 χωρίς να υπολογίζονται οι δασμοί για την εισαγωγή τους και η λογιστική υποστήριξη. Η κυβέρνηση από την άλλη υποστηρίζει ότι θα βρει νέα εταιρεία και θα μοιράσει τις συσκευές μέσα στο 2011.

Το “laptop των 35 δολλαρίων” θα είχε λειτουργικό Android, miniSD κάρτα για σκληρό δίσκο, WiFi και 3G πρόσβαση στο ίντερνετ, 2GB RAM, οθόνη 7 ιντσών και webcam. Θα ήταν ένα tablet PC με πολύ ικανοποιητική απόδοση και σε μια απίστευτα χαμηλή τιμή.

Η ινδική κυβέρνηση έχει μια παράδοση στην ανακοίνωση συσκευών που αποδεικνύονται vaporware, συσκευές δηλαδή που ανακοινώνονται και μετά εξαφανίζονται σαν τον ατμό χωρίς να κυκλοφορήσουν ποτέ. Ανάμεσα σε άλλα, το 2009 είχε ανακοινώσει και πάλι ένα φτηνό laptop, που θα κόστιζε μόνο $10 αυτή τη φορά.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: TeleRead