Το Fnac στη Γαλλία εγκαινιάζει κατηγορία ebooks χωρίς κλείδωμα

“eBooks sans DRM” = ebooks χωρίς DRM, στο Fnac.com

Αυξάνεται η πίεση από τους αναγνώστες προς τους εκδοτικούς οίκους στη Γαλλία για να διαθέτουν τα ebooks τους χωρίς κλείδωμα (Adobe DRM). Και μια πρόσφατη διαμάχη του Fnac με έναν δυσαρεστημένο πελάτη του οδήγησε τη μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στη Γαλλία και ιδιοκτήτρια του ομώνυμου ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου να εγκαινιάσει μια κατηγορία με ηλεκτρονικά βιβλία που δεν είναι κλειδωμένα.

Όλα ξεκίνησαν όταν στα τέλη Γενάρη ένας Γάλλος blogger, ο Korben, κάτοχος ένος Kindle 3 αγόρασε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε ePUB από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο του Fnac. Το Kindle δε διαβάζει αρχεία ePUB, αλλά τα ePUB που δεν είναι κλειδωμένα εύκολα μετατρέπονται σε αρχεία mobi για το Kindle με το δωρεάν πρόγραμμα Calibre. Ο Korben πίστευε ότι, αφού το Fnac δεν αναφέρει κάτι για κλείδωμα, το ηλεκτρονικό βιβλίο δε θα ήταν κλειδωμένο και έτσι θα μπορούσε εύκολα να το μετατρέψει για το Kindle του. Αποδείχτηκε όμως ότι το ebook ήταν κλειδωμένο, παρόλο που δεν το διευκρίζε το Fnac στο site του. Ο Korben διαμαρτυρήθηκε στο Fnac ζητώντας είτε να πάρει το ίδιο ebook ξεκλείδωτο είτε να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στο γαλλικό internet, καθώς το blog του Korben έχει πολλούς αναγνώστες (είναι το 500στό site σε κυκλοφορία στη Γαλλία σύμφωνα με το Alexa Rank) και υπάρχει μεγάλη συζήτηση στη Γαλλία αν τα ηλεκτρονικά βιβλία πρέπει να κλειδώνονται ή όχι.

Η πρώτη αντίδραση από αρκετά γαλλικά site ήταν να ανεβάσουν τον τρόπο ξεκλειδώματος των ηλεκτρονικών βιβλίων και να τον εξηγήσουν βήμα βήμα. Το Fnac δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Korben, αλλά αναγκάστηκε να κάνει σαφές στην περίγραφη του κάθε ebook αν είναι κλειδωμένο ή όχι. Παράλληλα, δημιούργησε μια ξεχωριστή κατηγορία ebook χωρίς DRM και την προβάλλει στο site του βάζοντάς την πιο πάνω ακόμη και από τα ηλεκτρονικά βιβλία με χαμηλές τιμές στην κεντρική σελίδα για τα ebooks. Το Fnac, τέλος, διευκρίνισε επίσημα ότι, παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία των ηλεκτρονικών βιβλίων στο site του είναι κλειδωμένα, δεν ευθύνεται το ίδιο για αυτό, αλλά πρόκειται για επιλογή των εκδοτών, πέρνοντας έτσι τις αποστάσεις του και απολογούμενο στους δυσαρεστημένους του πελάτες.

Η Γαλλία ασκεί μεγάλη επιρροή στο χώρο του βιβλίου στην Ευρώπη και οι Γάλλοι εκδότες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το βιβλίο.