Το Amazon φέρνει τα Kindle στην Ινδία

Τη διάθεση των ηλεκτρονικών αναγνωστών Kindle και ηλεκτρονικών βιβλίων στην Ινδία ανακοίνωσε το Amazon την Τετάρτη. Το βιβλιοπωλείο, στη διεύθυνση www.amazon.com/kindlestoreindia διαθέτει περισσότερα από 1 εκατομμύριο e-books, πολλά εκ των οποίων είναι δωρεάν. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι στα αγγλικά. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες θα κοστίζουν από 6,999 ινδικές ρουπίες ή περίπου €100, τιμή αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά καταστήματα του Amazon. Τα Kindle θα διατίθεται από την “τούβλινη” αλυσίδα καταστημάτων Croma και τον τοπικό μεταπωλητή του Amazon Junglee. Παράλληλα, οι συγγγραφείς από την Ινδία μπορούν να υποβάλουν τα e-books τους για αυτοέκδοση μέσω της πλατφόρμας Kindle Direct Publishing.
Kindle σε 3 ηπείρους

Είναι η πρώτη φορά που το Amazon ανοίξει κατάστημα Kindle στην Ασία. Η επιλογή της Ινδίας δεν είναι αυτονόητη, καθώς αν και τα περισσότερα e-books είναι στα αγγλικά τα πνευματικά τους δικαιώματα είναι γεωγραφικά περιορισμένα και, επομένως, απαιτούνται χωριστές συμφωνίες με τους εκδότες ακόμα και για τις αγγλόφωνες χώρες.
Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι ότι το Amazon ανοίγει για πρώτη φορά κατάστημα σε μία χώρα για Kindle και e-books χωρίς να έχει προηγουμένως σε λειτουργία ή να εγκαινιάζει ένα πλήρες κατάστημα για υλικά προϊόντα κάθε είδους. Πιθανόν αυτό να σημαίνει μια αλλαγή στρατηγικής, όπου το Amazon δε θα θεωρεί αναγκαία την παρουσία του σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων που μπορούν να παραγγελθούν ηλεκτρονικά ώστε να διαθέσει και e-books και Kindle. Από την άλλη, μπορεί να θεωρεί την έμμεση παρουσία του μέσω του Junglee επαρκή προς το παρόν.
Το Amazon διαθέτει πλέον καταστήματα Kindle σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, δηλαδή σε 6 χώρες και 3 ηπείρους. Στην πράξη, οι χώρες είναι περισσότερες αφού το γερμανικό Amazon καλύπτει και την Αυστρία και την, κατά πλειοψηφία γερμανόφωνη, Ελβετία και το γαλλικό Amazon καλύπτει το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Τα επόμενα καταστήματα Amazon αναμένονται να ανοίξουν το προσεχές διάστημα στην Ιαπωνία, όπου υπάρχει είδη κατάστημα με άλλα προϊόντα, και στη Βραζιλία, όπου θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται το Amazon για πρώτη φορά.