Το νέο OLPC ή “laptop των 100 δολαρίων” είναι ένα tablet PC με οθόνη Pixel Qi

OLPC XO-3

Η νέα γενιά του “laptop των 100 δολαρίων” θα είναι ένα tablet PC που θα διαθέτει οθόνη Pixel Qi και θα παρουσιαστεί στη μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών CES την επόμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας. Η νέα συσκευή που έχει αναπτύξει η πρωτοβουλία OLPC (“One Laptop Per Child“), με ιδρυτή τον Νίκολας Νεγκροπόντε και σκοπό την κατασκευή υπολογιστών χαμηλού κόστους για τις αναπτυσσόμενες χώρες, δε θα είναι πια laptop, αλλά είναι ένα tablet PC με οθόνη αφής 8 ιντσών. Το OLPC XO-3, όπως είναι η ονομασία της συσκευής, θα διατίθεται μάλιστα σε δύο εκδοχές: μία στα $100 και οθόνη LCD όπως τα υπόλοιπα tablet και μία σε μεγαλή τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα και οθόνη Pixel Qi, οθόνη LCD δηλαδή με καλύτερη αναγνωσιμότητα σε ανοιχτούς χώρους και με δυνατότητα απεργοποίησης του οπίσθιου φωτισμού.

Το OLPC XO-3 θα έχει οθόνη αφής 8 ιντσών με ανάλυση 1024 x 768, επεξεργαστή Marvell Armada PXA618, 512 MB RAM και θα μπορεί να τρέχει δύο λειτουργικά: είτε Android είτε το Sugar, τη διανομή του λειτουργικού Linux που έχει αναπτύξει το OLPC. Η φόρτιση γίνεται τόσο με τον κλασικό τρόπο, με καλώδιο, όσο και με την ηλιακή ενέργεια χάρη στο πάνελ φωτοβολταϊκών της προστατευτικής θήκης. Η κατασκευή είναι σχεδιασμένη για να είναι ανθεκτική σε καθημερινή και εντατική χρήση και η θήκη είναι εύκαμπτη, από σιλικόνη.
Το OLPC απευθύνεται σε χώρες που θέλουν να το εισαγάγουν στα σχολεία τους και δε θα διατεθεί στη λιανική αγορά. Κάθε χώρα θα μπορεί να επιλέγει ένα από τα δύο λειτουργικά και το είδος της οθόνης που θα θέλει να έχει το δικό της OLPC.
Όταν ο Νεγκροπόντε είχε παρουσιάσει πριν από τέσσερα χρόνια την πρώτη εκδοχή της νέας γενιάς OLPC, η συσκευή επρόκειτο να είναι είναι ένα laptop με δύο οθόνες. Η κυκλοφορία του iPad το 2010 άλλάξε όμως τα δεδοδομένα.
Αν το OLPC στοχεύει κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, χρησιμοποιείται σε 28 σχολεία της Ελλάδας από τις αρχές του 2010 και έχει συγκροτηθεί ελληνική επιτροπή πρωτοβουλίας.
Από το 2005 που ξεκίνησε η πρωτοβουλία, έχουν κατασκευαστεί πάνω από 2 εκατομμύρια OLPC.
Πηγή: The Verge