Τα ebooks στο Future Library Unconference 2013

Ξεκινάει σήμερα τις εργασίες του το συνέδριο Future Library Unconference στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς με αυξημένη διεθνή συμμετοχή και απήχηση. Design, καινοτομία, αποθετήρια μνήμης, e-books, γενιά «Υ» είναι κάποιες από τις θεματικές που περιλαμβάνονται στο φετινό συνέδριο, ενώ σε 2 Βαλκανικές Σκηνές θα ξεδιπλωθούν καινοτόμες πρωτοβουλίες από το χώρο των βιβλιοθηκών και του ευρύτερου πολιτισμικού πεδίου των Βαλκανίων. Οι 400 συμμετέχοντες στο συνέδριο και οι 40 ομιλητές από 25 χώρες της Ευρώπης, επαγγελματίες στο χώρο των βιβλιοθηκών, της δημιουργικής βιομηχανίας, του πολιτισμού, του βιβλίου, της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας, θα μοιραστούν ιδέες και θα συζητήσουν για το σήμερα και το αύριο των βιβλιοθηκών.
Ξεχωριστή θέση στο συνέδριο θα έχουν τα ebooks με ειδική συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Ο Mikael Petrén, επικεφαλής της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Στοκχόλμης, θα μας μεταφέρει τη σουηδική εμπειρία για το δανεισμό ebooks στις δημόσιες βιβλιοθήκες. Στη συνέχεια, η συζήτηση θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, όπου οι Θοδωρής Γεωργακόπουλος (δημοσιογράφος και συγγραφέας), Νίκος Πασχαλάκης (Digibooks4All / Cosmote Books), Διονύσης Κολοκοτσάς (Google), Γιάννης Φαρσάρης (συγγραφέας, OpenBook.gr) και Χάρης Ψυχογιός (Εκδόσεις Ψυχογιός) θα συμμετάσχουν στο στρογγυλό τραπέζι “Τα ebooks στις δημόσιες βιβλιοθήκες”. Συντονιστής του στρογγυλού τραπεζιού θα είναι ο Μιχάλης Καλαμαράς (eAnagnostis.gr).  Στο 2013.futurelibrary.gr θα υπάρχει live streaming του συνεδρίου.
Το Future Library αριθμεί αυτή τη στιγμή 117 μέλη Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες. Δημιουργήθηκε στη Βέροια το 2011 με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σκοπός του είναι  να ενισχύσει στη συνείδηση του κόσμου τη σπουδαιότητα των βιβλιοθηκών ως κέντρων μάθησης, χώρων δημιουργικότητας και διάδρασης. Από το 2011, “η ομάδα του Future Library, σε συνεργασία με τις βιβλιοθήκες του Δικτύου, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 5.800 εκδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις της χώρας, με πάνω από 115.000 συμμετέχοντες συνολικά (παιδιά, εφήβους και ενήλικες). Έχει επιμορφώσει βιβλιοθηκονόμους, έχει προσφέρει 36.160 βιβλία σε 117 Βιβλιοθήκες, τις οποίες έχει ενισχύσει με τεχνολογικό εξοπλισμό και έχει εκπονήσει μια σειρά από δράσεις που προωθούν τη δημιουργική σκέψη, τη φιλαναγνωσία, την καινοτομία, μεταμορφώνοντας τις βιβλιοθήκες σε σύγχρονα εργαστήρια δημιουργικής σκέψης και απασχόλησης. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί επίσης με ποσό που ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο  Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Από τις αρχές Δεκέμβρη ξεκίνησε η λειτουργία Media Lab σε 9 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες. Τα Media Lab έχουν σχεδιαστεί από το Future Library,  με την υποστήριξη της Google, σε συνεργασία 
με το Aarhus City Library (Δανία) και το Mozilla Foundation και υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Λειτουργούν στις περιοχές της Δράμας, Λιβαδειάς, Ναυπάκτου, Κοζάνης, Τρικάλων, Κορίνθου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Ηλιούπολης και Χανίων.
Περισσότερα για τo δίκτυο βιβλιοθηκών Future Library και το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στο 2013.futurelibrary.gr.

Διαβάστε επίσης: