Τα ebooks και η ψηφιοποίηση στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Το ηλεκτρονικό βιβλίο και οι ψηφιακές τεχνολογίες στις εκδόσεις θα έχουν και αυτή τη χρονιά παρουσία στη “Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών” και σε άλλες θεματικές ενότητες στην 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Helexpo. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης που έδωσαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη και ο πρόεδρός του Τάκης Θεοδορώπουλος, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιβλιοχαρτοπωλών Άννυ Ραγιά και ο πρόεδρος της HELEXPO Πάρις Μαυρίδης.

Στη “Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών” θα παρουσιαστούν οι παρουσιαστούν οι τελευταίες συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, που προκάλεσαν έντονα το ενδιαφέρον του κοινού στην περσινή πρώτη τους εμφάνιση. Σκοπός των διοργανωτών είναι να εκτεθούν τόσο ηλεκτρονικοί αναγνώστες όσο και tablet PCs όπως το iPad.

Ακόμη, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης στο stand της εταιρείας ITisART, που δραστηριοποιείται στους τομείς του e-learning και της ψηφιακής τέχνης, οι επισκέπτες, παιδιά και όχι μόνο, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν δημιουργοί των δικών τους ψηφιακών κόμικς.

Το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο myeBooks.gr οργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «DRM Protection : The safe way for ebooks project» και ομιλητές τους: Michael Dudley, διευθυντής πωλήσεων Adobe, Paul Balogh, τεχνικός διευθυντής Humanitas Books (Ρουμανία), Nίκος Πασχαλάκης, ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο myeΒooks, Χάρης Ψυχογιός, Εκδόσεις Ψυχογιός.

Θα οργανωθούν επίσης η συζήτηση «Βιβλίο, Εκπαίδευση και Ψηφιοποίηση» στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;», καθώς και μια στη συζήτηση για τα περιοδικά στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, πολύ ευρύτερο από το ηλεκτρονικό βιβλίο, μπορείτε να δείτε στο δελτίου τύπου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και στο site της έκθεσης. Τιμώμενες είναι φέτος οι χώρες της Μέσης Ανατολής και του «Μαγκρέμπ» (Βόρεια Αφρική) με την σημαντική παρουσία του Αλγερινού Μαλέκ Σεμπέλ, από τις σημαντικότερες φωνές της Αλγερίας. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το “Χίλιες και Μια Νύχτες”, ένα από τα μεγαλύτερα έργα αραβικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργνανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠ.ΠΟ.Τ.), τη HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ).