Τα έντυπα βιβλία και τα ebooks – Ιωάννα Τσαγκαράκη

“έμαθα να τα αγαπάω εξίσου”
της Ιωάννας Τσαγκαράκη

Το δίλημμα έντυπο βιβλίο ή e-book κράτησε μέχρι τη στιγμή που κατέβασα το πρώτο «δείγμα» μυθιστορήματος στο νέο μου iPad πριν κάμποσα χρόνια. Ενθουσιάστηκα και άρχισα δειλά – δειλά να διαβάζω και εκεί.
Συνήθως ένα βιβλίο πάντα θα υπήρχε στην τσάντα μου για αναγνώσεις σε λεωφορεία ή σε αναμονή σε τράπεζες και υπηρεσίες – τώρα πια αρκεί να έχω μαζί το iPad. Έπαψα να κουβαλάω πέρα δώθε βιβλιότουβλα 800 σελίδων γλιτώνοντάς με από πόνους σε μέση και χέρια καθώς επίσης και στραπατσαρισμένες απ’ το βάρος τσάντες. Απολαμβάνω επιτέλους αναγνώσεις σε μέρη όπου δεν υπάρχει φως, μπορώ να ψαχουλέψω λέξεις και τοποθεσίες με ένα κλικ στο διαδίκτυο, να σημειώσω και να υπογραμμίσω (σε έντυπο ούτε κατά διάνοια δε σημειώνω και δεν υπογραμμίζω, πόσο μάλλον με φωσφοριζέ χρώματα όπως κάνω στα e-books), ένα μόνο κλικ αρκεί για να μεταβώ σε σημειώσεις και υπομνήματα και ξανά επιστροφή στο κείμενο του οποίου το φόντο και τη γραμματοσειρά επιλέγω ανάλογα τη διάθεσή μου.
Δυστυχώς όμως δε μπορώ να το έχω σε παραλία και σε μέρη με τρομερή ηλιοφάνεια. Πάντα θα πρέπει να χω μαζί μου και το φορτιστή γιατί με τόσες εφαρμογές η μπαταρία κρατάει λίγο και, αφού την πάτησα κάμποσες φορές και δε μπορούσα με τίποτα να συγκεντρωθώ με τις συνεχείς ειδοποιήσεις για mails και μηνύματα, πλέον απενεργοποιώ όλα τα άλλα για να καταφέρω να διαβάσω απερίσπαστη.
Πλέον επιλέγω όλο και περισσότερο να διαβάζω ηλεκτρονικά καθώς οι συνεχείς μετακομίσεις και η έλλειψη χώρου με κάνουν να μην μπορώ να έχω όσα έντυπα θα ήθελα. Η απόλαυση του έντυπου δε θα πάψει ποτέ να ‘ναι μαγευτική, το ξεφύλλισμα μέχρι να φτάσω στην τελευταία σελίδα και μετά η τοποθέτηση του στο ράφι της βιβλιοθήκης. Δε θα πάψω όμως να αναζητάω σε βιβλιοπωλεία όμορφες εκδόσεις με μυρωδάτο χαρτί και να δανείζομαι από βιβλιοθήκες δημόσιες παλιές συλλογές με υπέροχα εξώφυλλα. Κάποια δε μπορώ να τα βρω σε e-books και κάποια δε μπορώ να τα έχω σε έντυπα. Οπότε έμαθα να τα αγαπάω εξίσου. Τόσο που πολλές φορές όταν από ένα ηλεκτρονικό βιβλίο πάω σε έντυπο πιάνω τον εαυτό μου να αναζητάει και λίγο τις ευκολίες του πρώτου.