Στο iPad το “Προσωπικό Ημερολόγιο Ανεκδοτολόγιο 2012” του Γιάννη Σερβετά (Ράδιο Αρβύλα) από τις Εκδόσεις Ianos

Update, 19/6/2012: Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για iPhone και iPod touch και είναι δωρεάν.

Σε εφαρμογή για iPad κυκλοφόρησαν οι Εκδόσεις IANOS το “Προσωπικό Ημερολόγιο – Ανεκδοτολόγιο 2012” (€ 9,99) του Γιάννη Σερβετά από την ομάδα του Ράδιο Αρβύλα. Όπως και στην έντυπη έκδοση, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2006, ο Σερβετάς έχει γράψει, στο δικό του ύφος, ένα κείμενο για κάθε ημέρα του χρόνου, ενώ υπάρχει χώρος για τις σημειώσεις του κατόχου και για τις απάντησεις του σε αδιάκριτες ερωτήσεις: “πόσα τσιγάρα”, “πόσα κιλά”, “έκανες κοπάνα;”, “έκανες σεξ;”, “τι όνειρο είδες χτες βράδυ”. Τόσα τα κείμενα του Σερβετά όσο και οι προσωπικές σημειώσεις μπορούν να κοινηοποιηθούν με Facebook, Twitter και email μέσα από την εφαρμογή.
Ο Γιάννης Σερβετάς γράφει για την έκδοση 2012 του ημερολογίου του:

Αυτό το ημερολόγιο που κρατάς στα χέρια σου είναι το 6ο που γράφω. Μπορεί να είναι, βέβαια, και το τελευταίο που γράφω, διότι υπάρχει και η επικείμενη καταστροφή στις 25-12-2012, στις 12 το μεσημέρι. Πάντως, ανεξαρτήτως του αν θα καταστραφούμε ή όχι, φέτος έχω να παλέψω με μια ρήση που κάπου διάβασα ή μου έστειλαν. Εκείνη που λέει: «Ο έξυπνος παραδέχεται. Ο πονηρός δικαιολογείται. Ο ηλίθιος επιμένει». Η παραπάνω ρήση, βέβαια, μιλάει για τη σοφή ή όχι αντίδραση των ανθρώπων, αλλά, τηρουμένων των «αναλογιών», ταιριάζει γάντι με την επιμονή μου να συνεχίζω να γράφω κάθε χρόνο. «Τι θέλω ο χάχας; Με την τύχη μου παίζω; Καλά δεν τα πήγα με τα προηγούμενα; Μήπως θέλω να φάω τα μούτρα μου; Γιατί επιμένω;». Αυτές είναι μερικές από τις αρνητικές σκέψεις που κάνει το μυαλό μου, αλλά, από την άλλη, μου αρέσει ο ωραίος αγώνας να γεμίσουν 400 λευκές σελίδες και κυρίως με ξετρελαίνουν οι παρουσιάσεις. Οι μαγικές εκείνες στιγμές που βρίσκομαι κοντά σας και τα λέμε με το δικό μας τρόπο. Για ακόμη μία χρονιά να σας εγγυηθώ ότι μέσα στις σελίδες του ημερολογίου υπάρχουν όλων των ειδών τα συναισθήματα. Χαμόγελα, νεύρα, θυμωμένες απόψεις, άχρηστες πληροφορίες, μουσικές, έντονα χρώματα, αλλά κυρίως υπάρχει σε αφθονία χαμόγελο. Το χαμόγελο κατά την Κλεοπάτρα είναι η μοναδική καμπύλη που ισιώνει ακόμη και τα πιο στραβά πράματα.


Από την παρουσίαση του ημερολογίου στην Αθήνα (Ιανουάριος 2012)
 Το περιεχόμενο και οι δυνατότητες της εφαρμογής:

Ο χρήστης μπορεί να διαβάσει όσα και στην έντυπη έκδοση και να συμμετέχει ακόμη περισσότερο στη διαμόρφωση του περιεχομένου σε ένα περιβάλλον λειτουργικό και οικείο από την πρώτη στιγμή. 

Το background προσδιορίζεται ανάλογα με την εποχή και τη φάση του 24ώρου (μέρα/νύχτα) με την αντίστοιχη εικόνα… Μέσα από ένα μηχανισμό carrousel ο χρήστης μπορεί να οδηγηθεί διαδοχικά σε διαφορετικές ημέρες και μήνες και να επιλέξει την ημέρα της επιθυμίας του. 

Παράλληλα, ο χρήστης έχει πρόσβαση και στους υπόλοιπους μήνες του ημερολογίου μέσα από thumbnails (μικρά εικονίδια) τα οποία εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης των 12 μηνών του χρόνου και τα οποία επιλέγει μέσω τη διαδικασίας scrolling. 

Η σύνδεση με τα Social Media επιτρέπει στον ψηφιακό αναγνώστη να κοινοποιήσει το περιεχόμενο της έκδοσης στο Facebook ή στο Twitter. Η κοινοποίηση αυτή αφορά τόσο στα υπάρχοντα κείμενα του ημερολογίου αλλά και όσα ο ίδιος σημειώνει. Επιπλέον μπορεί να επιλέξει να επικοινωνήσει περιεχόμενο της εφαρμογής μέσω e-mail. 

Ο χρήστης θα μπορεί να συμπληρώνει προσωπικά του δεδομένα, επιλέγοντας εικονίδια / λειτουργικότητες που εμφανίζονται σε κάθε ημέρα όπως «πόσα κιλά», «έκανες κοπάνα», «τι όνειρο είδες» κτλ… Τα δεδομένα αυτά συνοδευόμενα από γραφήματα / διαγράμματα (ανά εβδομάδα / μήνα / συνολικά) εμφανίζονται σε μία οθόνη προσβάσιμη από το μενού της εφαρμογής.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της εφαρμογής για iPad είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Εκδόσεων IANOS με την TopCreations. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και ανάπτυξη της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε από την TopCreations (www.t-c.gr) και εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές για ανάπτυξη Mobile Media εφαρμογών στο σύνολο των διαθέσιμων πλατφορμών.

Screenshots από την εφαρμογή
Κεντρική οθόνη εφαρμογής, όπου ο χρήστης έχει πρόσβαση και δυνατότητα μετάβασης σε μήνες και ημέρες του χρόνου.

Οθόνη στην οποία ο χρήστης έχει πρόσβαση στην “καθημερινότητα” του ημερολογίου, με διαθέσιμες τις λειτουργικότητες στο σύνολό τους.

Οθόνη στην οποία ο χρήστης έχει πρόσβαση στα δεδομένα που έχει εισάγει σε σχέση με καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να “γράψει” και να ενσωματώσει στην εφαρμογή το όνειρο που είδε…

Πόσα κιλά είσαι; Απλά εισάγεις τον αριθμό.

Πόσα τσιγάρα κάπνισες; Απλά γράφεις τον αριθμό.

Πόσες κοπάνες έκανες; Σημειώνεις τον αριθμό.

Απλά σημειώνεις εισάγεις ένα ναι ή ένα όχι και η πληροφορία σου ανήκει…

Απόστολή περιεχομένου μέσω e-mail.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να εισάγει τις δικές τους σημειώσεις και σκέψεις και να τις αποθηκεύσει στην ημέρα που επιθυμεί.

O χρήστης έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί περιεχόμενο στο Facebook.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί περιεχόμενο στο Twitter.