Σεμινάριο για τα πνευματικά δικαιώματα συγγραφέων και μεταφραστών στο ψηφιακό περιβάλλον από το ΕΚΕΒΙ

Σεμιάριο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας συγγραφέων και μεταφραστών στο ψηφιακό περιβάλλον διοργανώνουν το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) την Τετάρτη, 9 Μαρτίου. Κεντρικό θέμα θα είναι οι συμβάσεις δημιουργών και εκδοτών για την ψηφιακή έκδοση των βιβλίων. Ακολυθεί το δελτίο τύπου του ΕΚΕΒΙ. Διαβάστε επίσης τις θέσεις του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών.

Στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου, το ΕΚΕΒΙ και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων, διοργανώνουν σεμινάριο για τα Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους συγγραφείς και τους μεταφραστές στο ψηφιακό περιβάλλον, την
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011
στις 12.00-17.00
στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού
(οδός Μπουμπουλίνας 20-22, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο)

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα συζητηθεί το βασικό νομικό πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει για τους συγγραφείς και τους μεταφραστές, τόσο στο αναλογικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον. Θα δοθεί έμφαση σε ειδικότερα ζητήματα που προκύπτουν από συμβάσεις μεταξύ δημιουργών και εκδοτών για την εκμετάλλευση των έργων των πρώτων κυρίως στο ψηφιακό περιβάλλον. Τέλος θα αναφερθούν τρόποι με τους οποίους ένας δημιουργός μπορεί να κινηθεί πρακτικά και νομικά σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων του.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει τις εξής εισηγήσεις:

  1. Ειρήνη Σταματούδη, διευθύντρια ΟΠΙ:
    Βασικό νομικό πλαίσιο για συγγραφείς και μεταφραστές
  2. Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, δικηγόρος-επιστημονική συνεργάτις ΟΠΙ:
    Τι πρέπει να προσέχει κανείς σε μια σύμβαση εκμετάλλευσης έργου στο ψηφιακό περιβάλλον;
  3. Μαρία Γ. Σινανίδου, δικηγόρος-επιστημονική συνεργάτις ΟΠΙ:
    Πώς μπορώ να προστατεύσω το έργο μου στο ψηφιακό περιβάλλον; (πρόληψη και καταστολή)
Το σεμινάριο θα χαιρετίσουν η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, κα. Κατρίν Βελισσάρη, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΠΙ καθηγήτρια κα. Διονυσία Καλλινίκου και ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Αλέξης Ζήρας. Στο σεμινάριο θα παρευρεθούν ο νομικός σύμβουλος του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Ανδρέας Ζάννος, και εκπρόσωπος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Τη συζήτηση με το κοινό που θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις, θα συντονίσει ο συγγραφέας και μεταφραστής, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Κώστας Κατσουλάρης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του χώρου των συγγραφέων και μεταφραστών και με το κοινό πάνω στα θέματα αυτά, εστιάζοντας στα προβλήματα που αφορούν στην ελληνική πραγματικότητα με βάση την -πληρέστερη- διεθνή εμπειρία.

Διαβάστε επίσης: