Πού μπορώ να αγοράσω ηλεκτρονικά σχολικά βοηθήματα

261 σχολικά βοηθήματα (γνωστά στη μαθητική γλώσσα ως “λυσάρια”) είναι διαθέσιμα και σε ηλεκτρονική μορφή. Η ποικιλία τόσο σε τίτλους όσο και σε εκδότες είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με τα τυπωμένα βοηθήματα, αλλά τα ηλεκτρονικά σχολικά βοηθήματα είναι φτηνότερα έως και πολύ φτηνότερα σε σχέση με τα τυπωμένα. Αν μάλιστα εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες που σας δίνουν, μπορείτε (νόμιμα) να τα μοιραστείτε και με μερικούς συμμαθητές σας και να μειώσετε ακομα περισσότερο το κόστος.

Τα ηλεκτρονικά σχολικά βοηθήματα διατίθενται σε αρχεία PDF κειμένου, που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε αναζήτηση μέσα στο βιβλίο, να αντιγράψετε ένα κομμάτι του ή να κρατήσετε μια σημείωση στη σελίδα που σας ενδιαφέρει. Έχουν όμως ένα σημαντικό περιορισμό σε σχέση με τα PDF αρχεία που έχετε χρησιμοποιήσει ως τώρα, είναι κλειδωμένα (Adobe DRM), που σημαίνει ότι μπορείτε να τα διαβάσετε σε μέχρι 6 υπολογιστές, tablet PC και κινητά και 6 ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Επίσης, δεν μπορείτε να τα διαβάσετε με οποιοδήποτε πρόγραμμα. Σε υπολογιστές (Windows ή Mac, αλλά όχι Linux) χρειάζεστε το (δωρεάν) πρόγραμμα Adobe Digital Editions. Τα κλειδωμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα δεν μπορούν να διαβαστούν με κάποιο άλλο πρόγραμμα για PDF και το Adobe Digital Editions συγκριτικά έχει μόνο στοιχειώδεις δυνατότητες για αναζήτηση και σελιδοδείκτες/σημειώσεις, ενώ είναι επίσης σχετικά βαρύ, κάτι που μπορεί να είναι πρόβλημα για παλιότερους υπολογιστές. Αντίστοιχα, στα κινητά και στα tablet PC μπορείτε να τα διαβάσετε πάλι με συγκεκριμένες δωρεάν εφαρμογές που υποστηρίζουν κλειδωμένα PDF (σας καθοδηγούν για να φτιάξετε και τον λογαριασμό στην Adobe που χρειάζεστε). Οι πιο δημοφιλείς τέτοιες εφαρμογές για συσκευές με Android είναι το Aldiko και για iPhone, iPod touch και iPad είναι το Bluefire. Δεν έχουν τις δυνατότητες μιας εξειδικευμένης εφαρμογής για PDF, αλλά είναι ικανοποιητικά και το Aldiko π.χ. λειτουργεί χωρίς προβλήματα ακόμα και στα φτηνότερα τηλέφωνα με Android. Έτσι, μπορείτε να έχετε τα βοηθήματα και στο κινητό σας.
Ιδέα για εξοικονόμηση χρημάτων
Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε πάντως τη δυνατότητα που έχετε να διαβάζετε τα κλειδωμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα σε 6 διαφορετικούς υπολογιστές, tablet PC και κινητά και 6 ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Μπορείτε να κάνετε έναν κοινό λογαριασμό στην Adobe (δωρεάν, μέσα από το Adobe Digital Editions, απαιτεί να έχετε ένα κοινό email) με κάποιον φίλο και συμμαθητή σας στην ίδια τάξη και αγοράζοντας τα ηλεκτρονικά βοηθήματα μια φορά να τα έχετε και οι δύο στους υπολογιστές και τα κινητά σας (συνολικά έως 6 τέτοιες συσκευές). Μέχρι και 6 άτομα μπορούν να μοιραστούν τα ίδια βοηθήματα ή λιγότερα από 6 άτομα αν ο καθένας τα εγκαθιστά σε περισσότερους από έναν υπολογιστή ή σε περισσότερα από ένα κινητά. Από τη στιγμή που εγκαταστήσετε το πρόγραμμα στον υπολογιστή ή το κινητό σας και εγγραφείτε με το λογαριασμό της Adobe, η εταιρεία θεωρεί ότι χρησιμοποιήσατε ένα από τα δικαιώματά σας να διαβάσετε τα βιβλία ακόμα και αν απεγκαταστήσετε πλήρως το πρόγραμμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν αλλάξετε κάποια στιγμή υπολογιστή ή κινητό και έχετε εξαντλήσει το όριο των 6 συσκευών δε θα έχετε πια πρόσβαση στα βιβλία σας. Δε νομίζω πάντως ότι σας ενδιαφέρει να κρατήσετε τα σχολικά βοηθήματα για μια ζωή. Θεωρητικά μπορείτε να ζητήσετε από την Adobe το δικαιώμα να τα εγκαταστήσετε και σε επιπλέον συσκευές, αλλά δε θα πόνταρα σε αυτό.
Όπως αναφέραμε, υπάρχουν 261 τίτλοι ηλεκτρονικών σχολικών βοηθημάτων και καλύπτουν όλες τις τάξεις του σχολείου. Οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν ηλεκτρονικά βοηθήματα για όλες τις τάξεις του σχολείου, οι Εκδόσεις Λιβάνη για το Γυμνάσιο και το (Γενικό) Λύκειο, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και Κέδρος για το Γυμνάσιο, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και Άγκυρα για το Δημοτικό και οι Εκδόσεις Ζήτη για το Λύκειο, ενώ και άλλοι εκδότες έχουν μεμονωμένους τίτλους.
Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι φτηνότερα από τα τυπωμένα, αλλά το πόσο φτηνότερα είναι σε σχέση με την τιμή καταλόγου των τυπωμένων (χωρίς την αναμενόμενη έκπτωση του 10%) ποικίλλει σημαντικά. Οι Εκδόσεις Λιβάνης π.χ. πωλούν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα 25% φτηνότερα από τα τυπωμένα, το Μεταίχμιο 30% φτηνότερα, αλλά ο Πατάκης έχει τα ηλεκτρονικά μέχρι και 70% φτηνότερα από τα τυπωμένα με τιμές που ξεκινάνε από €5.
Στη συνέχεια δείτε από πού μπορείτε να αγοράσετε ηλεκτρονικά σχολικά βοηθήματα. Στην πρώτη ενότητα είναι οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων εκδοτών τα διαθέτουν μέσα από τα site τους και στη δεύτερη τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικά βοηθήματα. Η διαθεσιμότητα των τίτλων και οι τιμές είναι κοινές σε όλα τα βιβλιοπωλεία, καθώς και ανάμεσα στα βιβλιοπωλεία και τα site των εκδοτών. Σε μερικά site σας δίνεται η δυνατότητα να περιορίσετε τους εμφανιζόμενους τίτλους βιβλίων στην τάξη που σας ενδιαφέρει. Αλλιώς θα χρειαστεί να ανατρέξετε σε όλη την εμφανιζόμενη λίστα βιβλίο βιβλίο.
Η πληρωμή γίνεται με  πιστωτική κάρτα. Οι Εκδόσεις Πατάκη σας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσετε προπληρωμένες κάρτες από παραδοσιακά βιβλιοπωλεία και να τις εξαργυρώσετε στο site τους με ηλεκτρονικά βιβλία. Σε αυτήν την περίπτωση δε χρειάζεστε πιστωτική κάρτα και η δυνατότητα ισχύει μόνο για αγορές από το site των εκδόσεων, όχι για αγορές στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Site εκδοτικών οίκων με ηλεκτρονικά σχολικά βοηθήματα

Site βιβλιοπωλείων με ηλεκτρονικά σχολικά βοηθήματα

Δύο από τα βιβλιοπωλεία διαθέτουν επίσης δικές τους εφαρμογές:

  • myeBooks: Android (αγορά, κατέβασμα, ανάγνωση), iPhone/iPod touch/iPad (κατέβασμα και ανάγνωση, αγορά από τον browser)
  • Ευριπίδης: Android (αγορά, κατέβασμα, ανάγνωση), iPhone/iPod touch/iPad (κατέβασμα και ανάγνωση, αγορά από τον browser)

Ηλεκτρονικά βοηθήματα μπορείτε να αγοράσετε επίσης από το βιβλιοπωλείο e-na.com, το οποίο όμως είναι μια κατηγορία από μόνο του. Τα βοηθήματα που αγοράζετε από το e-na διαβάζονται αποκλειστικά στο πρόγραμμα του βιβλιοπωλείου (μόνο για Windows). Το πρόγραμμα ανάγνωσης του e-na είναι πιο εξελιγμένο από το Adobe Digital Editions, αλλά μπορείτε να διαβάστε τα βοηθήματα σε έναν και μόνο υπολογιστή, ενώ δεν υπάρχει τρόπος να τα έχετε και σε κινητά, tablet PC και ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Διαθέτει βοηθήματα από τις εκδόσεις Λιβάνη, Μεταίχμιο, Άγκυρα και Κέδρος, καθώς και μεμονωμένους τίτλους από άλλες εκδόσεις.

Online ηλεκτρονικά σχολικά βοηθήματα
Οι Εκδόσεις 7+επτά διαθέτουν έναν διαφορετικό τύπο βοηθημάτων, όπου η πρόσβαση και η χρήση του βοηθήματος γίνεται online, μέσα από τον browser, με έντονη την παρουσίαση της διαδραστικότητας. Τα online βοηθήματα καλύπτουν τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά για το Δημοτικό (όπου μπορούν να συνδυαστούν και με τυπωμένο βιβλίο) και τα μαθήματα του Γυμνασίου.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι ή να σχολιάσετε; Αφήστε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση, γράψτε στη σελίδα του blog στο Facebook ή στείλτε μήνυμα στο Twitter στο @eAnagnostis

Διαβάστε επίσης: