Περιορισμένες οι επιπτώσεις για την Apple από την καταδίκη για καρτέλ στα ebooks

Περιορισμένες είναι οι επιπτώσεις για την Apple από την απόφαση ομοσπονδιακής δικαστού στις ΗΠΑ που εξειδικεύει την καταδίκη της εταιρίας για καρτέλ τιμών στα ebooks.
Μέσα σε 30 ημέρες και τουλάχιστον για δύο επόμενα έτη, η Apple θα πρέπει να συνάψει νέα συμβόλαια με τους εκδότες όπου θα επιτρέπει την τελική λιανική τιμή των ebooks να την ορίζει το βιβλιοπωλείο και όχι οι εκδότες. Επιπλέον, οι εκδότες θα μπορούν να διαθέσουν σε καλύτερη τιμή τα ebooks τους σε άλλο κατάστημα καταργώντας έτσι τον περιορισμό που είναι γνωστός στο εμπορικό δίκαιο ως “Most Favoured Nation clause”. Τέλος, και για το ίδιο χρονικό διάστημα, το δικαστήριο θα ορίσει εξωτερικό ελεγκτικό μηχανισμό της διαδικασίας συμμόρφωσης της Apple.
Η απόφαση της ομοσπονδιακής δικαστού Denise Cote δεν εμποδίζει την Apple να συνεχίζει να ζητά 30% επί των πωλήσεων ebooks που γίνονται μέσα στις εφαρμογές των βιβλιοπωλείων. Το αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης είναι πως τα περισσότερα βιβλιοπωλεία δεν έχουν ενσωματώσει στις εφαρμογές τους για iPhone και iPad τη δυνατότητα αγοράς ebooks, αλλά οι αναγνώστες μπορούν να τα προμηθευτούν μόνο μέσα από τον browser – κάτι που δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στο iBookstore της Apple που έχει ενσωματωμένη και τη δυνατότητας αγοράς.
Για τις ΗΠΑ η απόφαση του δικαστηρίου σηματοδοτεί το τέλος του καθορισμού από τους εκδότες της λιανικής τιμής πώλησης των ebooks στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία (“agency model”) και την επικράτηση του ορισμού της λιανικής τιμής από το βιβλιοπωλείο αποδίδοντας ένα σταθερό ποσό στους εκδότες (“wholesale model”). Σε αντίστοιχο αποτέλεσμα κατέληξε ανάλογη υπόθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο του 2012.