Παπάς τελεί γάμο διαβάζοντας από το iPad (Ράδιο Αρβύλα video)

Έκανε το γύρω του ελληνικού internet και των τηλεοράσεων την προηγούμενη βδομάδα. Παπάς τέλεσε γάμο διαβάζοντας από ένα iPad αντί να χρησιμοποιήσει τα παραδοσιακά, τυπωμένα βιβλία. Τολμηρός σίγουρα, καθώς η ελληνορθόδοξη εκκλησία είναι ιδιαίτερα αρνητική σε κάθε είδους καινοτομίες – και όχι μόνο τις τεχνολογικές. Ελπίζω βέβαια να χρησιμοποίησε το iPad γιατί τον βόλεψε περισσότερο από τα τυπωμένα βιβλία και όχι απλά για κάνει το γάμο πιο glamourous – και σε κάθε περίπτωση ελπίζω να μη χρέωσε παραπάνω τους κουμπάρους λόγω του πιο hi-tech μυστηρίου. Και στην περίπτωση των εκκλησιαστικών κειμένων το iPad ή άλλες αντίστοιχες συσκευές βολεύουν σαφώς περισσότερο από το κουβάλημα πλήθους τυπωμένων βιβλίων. Φαντάζομαι, πάντως, ότι νεόνυμφοι και κουμπάροι δε φίλησαν το iPad, όπως απαιτεί η τελετή για το Ευαγγέλιο.

Το θέμα φαίνεται να έφερε στην επιφάνεια η ακροδεξιά εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα”, με καταγγελτική διάθεση. Ευτυχώς τουλάχιστον, μετά από 6 μόλις αιώνες που έχει εφευρεθεί η τυπογραφία, δε φαίνεται να απαιτεί κανείς να διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε ακόμα πιο παραδοσιακές μορφές του, όπως το χειρόγραφο βιβλίο ή η περγαμινή.

Όπως επισημάθηκε και στο Ράδιο Αρβύλα, το iPad διαβάζεται “άιπαντ” και όχι “ίπαντ”, όπως το διαβάζει ο Γιώργος Αυτιάς. Επίσης, η σωστή γραφή είναι “iPad”, όπως το γράφει η κατασκευάστρια Apple, και όχι “i-pad” ή “Ipad” ή όπως αλλιώς το βλέπουμε κατά καιρούς να γράφεται σε εφημερίδες, περιοδικά και site στην Ελλάδα.

Πληροφορίες πως για το γάμο είχε δημιουργηθεί event στο Facebook ή ότι οι καλεσμένοι έκαναν live twitting χρησιμοποιώντας το WiFi του ναού ελέγχονται ως ανακριβείς.