Ο περιορισμός των 26 δανεισμών για τα e-books οδηγεί αμερικανικές βιβλιοθήκες σε μποϊκοτάρισμα του HarperCollins

Ο HarperCollins, ο τρίτος μεγαλύτερος εκδοτικός όμιλος βιβλίων στις ΗΠΑ, αποφάσισε από τη Δευτέρα να θέσει ως όριο τους 26 δανεισμούς των ηλεκτρονικών του βιβλίων από τις δημόσεις βιβλιοθήκες. Μετά την 26η φορά, το ηλεκτρονικό βιβλίο θα πρέπει να αγορασετεί και πάλι από τη βιβλιοθήκη. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν 400 βιβλιοθήκες να έχουν προχωρήσει σε μποϊκοτάρισμα των εκδόσεων HarperCollins, αρνούμενες να αγοράσουν νέα βιβλία τους, ηλεκτρονικά ή τυπωμένα.

Το επιχείρημα του HarperCollins είναι ότι, αντίθετα με τα έντυπα, τα ηλεκτρονικά βιβλία δε φθείρονται. Επομένως, για να διατηρήσει τα έσοδά του από τις πωλήσεις στις βιβλιοθήκες πρέπει να βάλει ένα τεχνητό όριο στο πόσες φορές μπορούν τα e-books να δανειστούν. Σύγμφωνα με τις εκδόσεις, η εκ νέου αγορά του ίδιου ηλεκτρονικού βιβλίου θα γίνεται σε χαμηλότερη τιμή από την αρχική.

Οι διαμαρτυρίες από τις βιβλιοθήκες είναι ιδιαίτερα έντονες. Συνήθως, τα τυπωμένα βιβλία δανείζονται πολύ περισσότερες φορές από 26 χωρίς να χρειάζεται να αντικατασταθούν. Ακόμα και τυπωμένα βιβλία που έχουν δανειστεί πάνω από 50 φορές είναι σε άριστη κατάσταση, ενώ και στις περιπτώσεις που υπάρχει ζημιά στο βιβλίο, συνήθως στη ράχη του, το επιδιορθώνουν παρά το αγοράζουν και πάλι. Οι περιορισμοί του HarperCollins, σύμφωνα με τους βιβλιοθηκονόμους, αποσκοπούν απλά στο να αποκομίσει περισσότερα έσοδα και συνιστούν πλήγμα για τους προϋπολισμούς των βιβλιοθηκών, που ήδη υφίστανται μεγάλες περικοπές. Ο Corry Doctorow στον Guardian σημειώνει ότι η ανθετικότητα των ηλεκτρονικών βιβλίων θα έπρεπε να θεωρείται πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα.

Η Virtual Library του Pioneer Library System ετοίμασε ένα video όπου αποδεικύει πως τυπωμένα βιβλία που έχουν δανειστεί πολύ περιισότερες από 26 φορές βρίσκονται σε άριστη κατάσταση ή, σε λίγες περιπτώσεις, έχουν υποστεί τόσο μικρές φθορές ώστε δε χρειάζονται αντικατάσταση:

Οι βιβλιοθήκες που αγοράζουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μπορούν να το δανείσουν σε έναν αναγνώστη κάθε φορά, εκτός αν αγοράσουν περισότερα ψηφιακά αντίτυπα, και για διάρκεια μέχρι 15 ημερών.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές: BoycottHarperCollins, Σχολική Βιβλιοθήκη 9ου-19ου Γυμνασίου Περιστερίου