Ολική επαναφορά με ρωσική χρηματοδότηση για την Plastic Logic με τις οθόνες από πλαστικό για e-readers


Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης QUE της Plastic Logic,
που όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ

Η Plastic Logic ανακοινώσε τη συμφωνία της με την κρατική ρωσική εταιρεία RUSNANO (Russian Corporation of Nanotechnologies, ρωσικά: Роснано) για τη δημιουργία ενός εργοστασίου πλαστικών ηλεκτρονικών στη Ρωσία. Θα είναι το δεύτερο εργοστάσιο της Plastic Logic, που είχε ανοίξει την πρώτη της μονάδα παραγωγής το 2008 στη Δρέσδη (Γερμανία), ενώ ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης (R&D) παραμένει στο Κέιμπριτζ (Αγγλία) και η διοίκηση της εταρείας στο Mountain View (Καλιφόρνια, ΗΠΑ). Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η RUSNANO θα κάνει “μια σημαντική επένδυση στην Plastic Logic”.

H Plastic Logic είχε παρουσίασει αρκετά νωρίς, το φθινόπωρο του 2008, ηλεκτρονικό αναγνώστη (που αργότερα ονομάστηκε QUE) με οθόνη αφής από πλαστικό σε μέγεθος σελίδας χαρτιού Α4, ενώ έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλο αριθμό από πατέντες που αφορούν τα πλαστικά ηλεκτρονικά. Η χρησιμοποίηση πλαστικού για την οθόνη ήταν μια δική της καινοτομία, που έκανε την οθόνη ελαφριά και άθραυστη, ενώ ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν οθόνη αφής σε ηλεκτρονικό αναγνώστη. Το μέγεθος σείδας χαρτιού Α4 είναι εντυπωσιακό ακόμα και σήμερα, καθώς αντιστοιχεί σε διαγώνιο οθόνης 14,3 ιντσών, τη στιγμή που το Amazon Kindle DX (Ιούνιος 2009) και το iPad της Apple (Απρίλιος 2010) έχουν οθόνη 9,7 ιντσών. Η εμπορική της διάθεση όμως καθυστερούσε συνεχώς και στις αρχές του 2010, όταν τα πράγματα ήταν πιο έτοιμα, η τιμή καθορίστηκε στα $649. Η εμφάνιση του iPad αμέσως μετά όμως, μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, που η οθόνη του, αν και LCD, είχε αρκετά μεγάλο μέγεθος, ήταν πολύχρωμη κι όχι ασπρόμαυρη, ενώ είχε ως συσκευή τις δυνατότητες ενός netbook και όχι μόνο ενός e-reader και με τιμή από $499 άλλαξε εντελώς τα δεδομένα. Παρά το αρχικό της κεφάλαιο των 200 εκατομμυρίων δολλαρίων, η Plastic Logic, που είχε ιδρυθεί το 2000 από ερευνητές του Cavendish Laboratory του Πανεπιστημίου του Cambridge, πρακτικά χρεοκόπησε τον Αύγουστο του 2010, ακύρωσε την κυκλοφορία του ηλεκτρονικού της αναγνώστη QUE και βρiσκόταν σε συνομιλίες για “κεφαλαιακή ενίσχυση” από τη RUSNANO. Σκοπός της Plastic Logic είναι να επανέλθει στην αγορά των e-reader με συσκευές όμως νέας γενιάς.

Η RUSNANO είναι κρατική ρωσική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό τη δημιουργία εμπορικών προϊόντων βασισμένων στη νανατεχνολογία. Σκοπός της είναι μέχρι το 2015 οι εταιρείες του ομίλου της να πουλούν σε ετήσια βάση προϊόντα νανοτεχνολογίας με αξία 300 δις ρούβλια (9,5 δις δολάρια) και οι συνολικές πωλήσεις ρωσικών προϊόντων νανοτεχνολογίας να φτάσουν την ίδια χρονιά τα 900 δις ρούβλια (29 δις δολάρια) το χρόνο. Η δημιουργία της RUSNANO είναι μέρος των σχεδίων της ρωσικής κυβέρνησης για μια “ρωσική Silicon Valley” και γενικός διευθυντής της είναι ο Ανατόλι Τσουμπάις, υπεύθυνος των άγριων ιδιωτικοποιήσεων της εποχής Γέλτσιν.

Νοσταλγικό video, από το Σεπτέμβριο του 2008

Η Plastic Logic διαθέτει μια μοναδική τεχνολογία που μπορεί να δώσει νέες δυνατότητες στους ηλεκτρονικούς αναγνώστες. Ήταν ο δικός της ηλεκτρονικός αναγνώστης και η παρουσίασή του στην έκθεση DEMOfall08 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια το Σεπτέμβριο του 2008 που αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεκινήσει αυτό εδώ το blog.

Πηγή: Plastic Logic