Οι “θησαυροί” της Βρετανικής Βιβλιοθήκης σε μια εφαρμογή για iPhone, iPad και Android

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, με τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων στον κόσμο μετά τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε την πρώτη της εφαρμογή, μια περιήγηση στα σπάνια χειρόγραφα και τυπωμένα βιβλία που διαθέτει. Η εφαρμογή ονομάζεται “British Library: Treasures” και υπάρχει σε 3 εκδοχές: για iPhone, iPod touch και iPad, σε υψηλή ευκρίνεια μόνο για iPad και για συσκευές με Android. Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου διατίθενται στη μισή τιμή.

iPhone: το κεντρικό μενού

Η εφαρμογή, που αναπτύχθηκε από την Toura, περιλάμβάνει πάνω από 100 από τα σημαντικότερα αντικείμεναμενα στη συλλογή της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, 250 φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, περισσότερα από 40 βίντεο με σχόλια και παρουσιάσεις από ειδικούς, καθώς και πληροφορίες για τις τρέχουσες εκθέσεις της Βιβλιοθήκης. Το υλικό είναι ταξινομημένο και καλύπτει τις κατηγορίες: επιστήμη, ιστορία, μουσική, λογοτεχνία, πίστη και θρησκείες, χάρτες και αναπαραστάσεις, εικονογραφημένα χειρόγραφα.

iPad: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Στην εφαρμογή υπάρχουν εικόνες από τα σημαντικότερα βιβλία και χειρόγραφα που διαθέτει η Βρετανική Βιβλιοθήκη, όπως η πρώτη έκδοση της “Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων”, τον Codex Sinaiticus με την παλιότερη σωζώμενη βίβλο, το σχέδιο μάχης του Νέλσωνα πριν από τη νίκη του στο Τραφάλγκαρ, γράμματα του Γαλιλαίου και σημειωματάρια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

iPad: εικόνες με υψηλή ευκρίνεια και δυνατότητα ζουμ για τις λεπτομέρειες

Από λογοτεχνικά κείμενα περιλαμβάνεται το χειρόγραφο προσχέδιο του Τσαρλς Ντίκενς για το βιβλίο του “Νίκολας Νίκλεμπυ” και τα εφηβικά κείμενα της Τζέην Ώστιν, ενώ στα ιστορικά ντοκουμέντα υπάρχουν τα 2000 ετών “Οστά Μαντείας” από την Κίνα και η Magna Carta του 1215. Στην κατηγορία της μουσικής υπάρχουν χειρόγραφες παρτιτούρες των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Χέντελ και Περσέλ.

iPad: ενσωματωμένο βίντεο

Στα θρησκευτικά κείμενα βρίσκουμε από χριστιανικά κείμενα τα Ευαγγέλια του Λίντισφερν και τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου, ενώ υπάρχουν επίσης η εβραϊκή Χρυσή Χαγκάντα, το Κοράνι του Μαμελούκου Σουλτάνου Μπαϊμπάρ, καθώς και βουδιστικά, ταοϊστικά, ινδουιστικά, σιχ και ζωροαστρικά χειρόγραφα. Τέλος, στον επιστημονικό τομέα περιλαμβάνονται ντοκουμέντα από την αστρονομία, τη βοτανολογία, τη ζωολογία και την ιατρική, καλύπτοντας σημαντικές στιγμές της ιστορίας των επιστημών, όπως την ανακάλυψη της πενικιλής από τον Φλέμινγκ ή τα ευρήματα του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου για τη δομή του Σύμπαντος.

Η εφαρμογή θα εμπλουτίζεται με περισσότερο υλικό και θα ανανεώνεται με βάση τις τρέχουσες εκθέσεις της Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

Το επίσημο βίντεο

Μισή τιμή ως 24 Ιανουαρίου

Διαβάστε επίσης:

Πηγές: Βρετανική Βιβλιοθήκη (1, 2), Toura