Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του Google ebookstore

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία του Google ebookstore, όπως μετονομάστηκε το Google Editions. Αρχικά είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ για εμπορικούς τίτλους, αλλά τα δωρεάν βιβλία μπορούμε να διαβάσουμε ή να τα κατεβάσουμε και εμείς από την Ελλάδα.

Ξεκίνησε με τον εντυπωσιακό αριθμό των 3 εκατομμυρίων ebooks, αλλά μόνο τα 200.000 είναι εμπορικοί τίτλοι από εκδοτικούς οίκους. Τα υπόλοιπα είναι βιβλία που δεν έχουν πια πνευματικά δικαιώματα που η Google είχε σκανάρει μέσω του Google Books.  Υποστηρίζει αρχεία ePUB και PDF. Τα ebook διαβάζονται μέσα από τον browser, κατεβαίνουν με ειδικές εφαρμογές στα iPad, iPhone, iPod toouch (δεν είναι διαθέσιμες ακόμα) και σε συσκευές με λειτουργικό Android, ενώ διαβάζονται σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες που συνεργάζονται με Adobe Digital Editions. Οι εφαρμογές συγχρονίζονται μεταξύ τους -μπορεί κανείς το διάβασμα στον browser, να το συνεχίσει σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη ή με κάποια εφαρμογή σε ένα κινητό ή το iPad κ Ναι, τα εμπορικά Google eBooks είναι  κλειδωμένα με το Adobe DRM, ένα σημαντικό βήμα υποχώρησης για τη Google – η Adobe πανηγυρίζει. Αυτό επίσης σημαίνει ότι τα εμπορικά ePUB και τα PDF δεν μπορούν να διαβαστούν στα Kindle. Όμως τα δωρεάν Google ebooks δεν είναι κλειδωμένα, μπορούν να κατεβαστούν και να μετατραπούν σε Mobipocket για Kindle. Τέλος, όπως είχε υποσχεθεί η Google, υπάρχει συνεργασία με μικρούς ανεξάρτητους εκδότες, που θα μπορούν να πουλάνε τα Google ebooks τους και μέσα από τα δικά τους ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Στην Ευρώπη αναμένεται με εμπορικούς τίτλους στις αρχές του 2011 όπως είχε ανακοινωθεί από στελέχη της Google πριν από μία βδομάδα.

Πρώτα screenshots (κλικ για ζουμ)

Google ebooks for the Web σε Google Chrome

Πηγές: Google eBooks, Inside Google BooksWired