Ξεκίνησε η λειτουργία του ειδικού site του ΕΚΕΒΙ για το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου

Το εξειδικευμένο site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για το “Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου” και τα ebooks έχει ανέβει και λειτουργεί. Το βρίσκουμε στη διεύθυνση ebooks.ekebi.gr και έχει ήδη αρκετό και ενδιαφέρον περιεχόμενο. Το ΕΚΕΒΙ δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση για επίσημη έναρξη της λειτουργίας του και ενδεχομένως να θέλει να προσθέσει ή να αλλάξει κάποια πράγματα, αλλά έχοντας αυτό υπόψη ας δούμε τους στόχους του και τι περιλαμβάνει γιατί είναι ήδη χρήσιμο.

Οι στόχοι που ορίζει το Παρατηρητήριο για το site είναι τρεις:

  • Ενημέρωση των επαγγελματιών για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον κόσμο του ψηφιακού βιβλίου
  • Επιμόρφωση μέσω ημερίδων, σεμιναρίων, συναντήσεων κλπ.
  • Τεκμηρίωση της ανάληψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών από την πολιτεία σε νομοθετικό και ρυθμιστικό επίπεδο

Παρόλο που οι διακηρυγμένοι στόχοι δείχνουν έναν προσανατολισμό προς τους επαγγελματίες του χώρου, όπως θα δούμε και από το περιεχόμενό του μεγάλο μέρος του υλικού του είναι ενδιαφέρον και προσιτό και για ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Ένα μέρος από το περιεχόμενο του site υπήρχε ήδη στην ενότητα “Ανοιχτή γραμμή για την ψηφιοποίηση” στο κυρίως site του EKEBI και τώρα έχει βελτιωθεί και αναδειχτεί μέσα από το εξειδικευμένο site. Έτσι, έχουμε την ενότητα με τα τελευταία νέα, που χωρίζονται τώρα σε θεματικές κατηγορίες, καθώς και τις ενοτητες με link για site της Ελλάδας και του εξωτερικού σχετικά με το ηλεκτρονικό βιβλίο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της “ανοιχτής γραμμής“. Να ευχαριστήσω εδώ τους υπεύθυνους του site που στην ενότητα “τελευταία νέα” έχουν συμπεριλάβει link προς τον “Ηλεκτρονικό Αναγνώστη”.

Δύο ενότητες είναι εντελώς καινούργιες. Η πρώτη είναι το πολύ χρήσιμο “γλωσσάρι όρων“, που συγκεντρώνει αρκετούς ορισμούς και σύντομες εξηγήσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά για μια σειρά από όρους που αφορούν την ηλεκτρονική ανάγνωση (και όχι μόνο) και που συναντούμε συχνά, αλλά και αρκετούς άλλους που είναι πιο εξειδικευμένοι. Έτσι, μπορούμε να βρούμε έναν πρώτο ορισμό τι είναι το ePUB, το DRM, το ηλεκτρονικό χαρτί και ο ηλεκτρονικός αναγνώστης, αλλά και το “agency model”, τα metadata και το OCR. Είναι σωστή επιλογή το γλωσσάρι να είναι δίγλωσσο, γιατί συχνά αν δε δούμε και τους όρους στα αγγλικά δεν είμαστε σίγουροι για το ακριβώς τι μιλάμε. Το γλωσσάρι θα εμπλουτιστεί περαιτέρω με νέους όρους και οι συντάκτες του δέχονται προτάσεις, παρατηρήσεις και απορίες. Εντελώς νέα είναι και η ενότητα “επιμόρφωση-κατάρτιση“, που απευθύνεται κυρίως σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το ηλεκτρονικό βιβλίο. Εδώ βρίσκουμε πηγές με επιμορφωτικό υλικό, καθώς και πληροφορίες για τα σχετικά σεμινάρια που διοργανώνει το ΕΚΕΒΙ.

Συνολικά, είναι μια καλή αρχή για το site του “Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου” και περιμένουμε να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο.

Διαβάστε επίσης: