Νέος ebook reader iRiver Story HD με οθόνη LG, καλύτερος και από Kindle; (video)

iRiver Story HD vs Kindle 3

Στην έκθεση CES (Consumer Electronics Show) στο Λας Βέγκας παρουσιάστηκε ο νέος ηλεκτρονικός αναγνώστης iRiver Story HD με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού 6 ιντσών και φέρνει δύο καινούργια πράγματα.

Πρώτον, θα είναι ο πρώτος ηλεκτρονικός αναγνώστης που θα έχει τις νέες οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού της LG (η οποία μας είχε υποσχεθεί και έγχρωμο ηλεκτρονικό χαρτί ως το τέλος του 2010, που δε βγήκε βέβαια ποτέ). Η LG, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής οθονών, μπαίνει λοιπόν στο ηλεκτρονικό χαρτί και ακολουθεί τη Sipix στην προσπάθεια να σπάσουν το μονοπώλειο της E Ink, που έχει το 90% της παγκόσμιας αγοράς οθονών ηλεκτρονικών χαρτιού, προμηθεύοντας ανάμεσα στα άλλα και τα Kindle και τους Sony Readers. Και η LG και η iRiver είναι νοτιοκορεάτικες εταιρείες. Και η πρώτη οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού της LG είναι HD (High Definition), αρκετά δικαιολογημένα από τη στιγμή που μιλάμε για ανάλυση 1024 x 768 (XGA), όταν το Kindle και οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί αναγνώστες έχουν ανάλυση 600 x 800. Η iRiver μιλάει και για καλύτερο contrast και από το Kindle.

Δεύτερον, έχει το chipset Cortex A8 CPU της Freescale, με το οποίο η iRiver υπόσχεται ότι το Story HD θα είναι ο γρηγορότερος ηλεκτρονικός αναγνώστης στο γύρισμα της σελίδας (refresh rate), που υπονοεί γρηγορότερος και από το Kindle, που έχει τα σκήπτρα της ταχύτητας.

iRiver Story HD vs Kindle 3

Πέρα από αυτά, έχει τις φυσικές διαστάσεις του Kindle, έχει εσωτερική μνήμη 2 GB επεκτάσιμη με κάρτα SDHC, δηλαδή θεωρητικά ως 32 GB (το Kindle έχει 4 GB, αλλά είναι μη επεκτάσιμη – είναι παράδοξο που μιλάνε για SD και όχι microSD κάρτα), πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο, μπαταρία που διαρκεί τρεις εβδομάδες (το Kindle ένα μήνα) και WiFi internet. Θα υποστηρίζει αρχεία ePUB και PDF με και χωρίς Adobe DRM – και πιθανόν κι άλλα. Θα κυκλοφορήσει το Μάιο στις ΗΠΑ, θα έρθει και στην Ευρώπη και η τιμή του θα είναι “ανταγωνιστική με τους ηγέτες της αγοράς” (Kindle, Nook, Sony).

Μια που η iRiver επιμένει να κάνει τη σύγκριση με το Kindle και να παρουσιάζει το Story HD ως Kindle killer δώσαμε παραπάνω τα συγκριτικά στοιχεία. Πάντως, οι φωτογραφίες και το πρώτο hands-on video που έκανε το Engadget δεν πείθουν για “οθόνη καλύτερη και από Kindle”. Βλέπουμε μια πολύ καλή οθόνη, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι η LG πρώτη φορά διαθέτει εμπορικά οθόνες ηλεκτρονικού χαρτιού, βλέπουμε μια οθόνη συγκρίσιμη με του Kindle, αλλά δεν έχει καλύτερο contrast από το Kindle και έχει ένα σαφώς πιο γκρι backround. Η συσκευή του βίντεο είναι pre-production, όχι αυτή που θα κυκλοφορήσει εμπορικά.

Διαβάστε επίσης:

Πηγές: Engadget 1,2