Νέος ηλεκτρονικός αναγνώστης Nook στις 24 Μαΐου – διαρροή

Με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού ή LCD;

Νέο ηλεκτρονικό αναγνώστη Nook προγραμματίζει να ανακοινώσει το Barnes & Noble στις 24 Μαΐου. Αυτό προκύπτει από αναφορά που κατέθεσε η αλυσίδα βιβλίοπωλείων στην αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς (Security and Exchange Commission – SEC) και αποκάλυψε η Wall Street Journal.  Παρόλο που το έγγραφο κάνει για “ereader device”, που παραπέμπει σε ηλεκτρονικό αναγνώστη με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού, διαδοχο του Nook, δεν αποκλείεται το Barnes & Noble να αναφέρεται σε tablet PC, που να είναι η επόμενη γενιά του Nook Color.

Καθώς στο έγγραφο δεν αναφέρεται τίποτε περισσότερο από την ημερομηνία παρουσίασης και ότι πρόκειται για “ereader device”, οι εκτιμήσεις για το τι τελικά θα παρουσιάσει στις 24 Μαΐου ποικίλλου.

Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα νέο tablet PC, ένα νέο Nook Color που θα τρέχει Android 3.0 Honeycomb και θα έχει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα tablets, όπως το iPad 2 και το Motorola Xoom. Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το ότι το Barnes & Noble φαίνεται να εγκαταλείπει το ηλεκτρονικό χαρτί και να επενδύει σε tablet PC, όπως φαίνεται και η επένδυση στην ανάπτυξη Android εφαρμογών ειδικά για το Nook Color.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα δούμε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού, με δεδομένο ότι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης Nook έχει μείνει αρκετά πίσω και δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί το Kindle 3. Το Nook έχει παλαιότερης γενιάς οθόνη (Vizplex της E Ink αντί για Pearl), ενώ η μικρή οθόνη LCD που διαθέτει, πέρα από την οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού, αυξάνει το κόστος χωρίς όμως να δίνει την πλήρη εμπειρία της οθόνης αφής. Το Nook μάλιστα δεν έχει υποστηριχτεί με σημαντικές αναβαθμίσεις του λογισμικού του. Στο πλαίσιο της ίδιας γραμμής επιχειρηματολογίας, επισημαίνεται ότι το Nook Color δεν ανταγωνίζεται ευθέως το iPad ή το Motorola Xoom, καθώς ναι μεν υστερεί σε τεχνικά χαρακτηριστικά και οθόνη, αλλά κοστίζει μόνο $250. Τέλος, το Nook Color μόλις δέκα μέρες πριν αναβαθμίστηκε στο λειτουργικό Android 2.2 Froyo, που περιλαμβάνει την υποστήριξη, ενώ αρκετές βασικές εφαρμογές, ειδικά διαμορφωμένες για τη συσκευή, είναι πια διαθέσιμες. Με δεδομένο μάλιστα ότι το Nook Color κυκλοφόρησε μόλις το Νοέμβριο του 2010, και έχει ικανοποιητικές πωλήσεις, φαίνεται κάπως νωρίς για να κυκλοφορήσει η επόμενη γενιά της συσκευής.

Έτσι ή αλλιώς, η κυκλοφορία της νέας συσκευής από το Barnes & Noble, τη μεγαλύτερη αλυσίδα τούβλινων βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ, είναι βασικά καλά νέα για τους αναγνώστες, καθώς πιθανόν να πιέσει περισσότερο το Amazon για την κυκλοφορία μιας νέας, βελτιωμένης γενιάς Kindle. Τα Kindle έχουν εξασφαλίσει μια ιδιαίτερα ηγεμονική θέση στην αμερικανική αγορά, με τους Sony Reader μάλιστα στην ουσία να μην κυκλοφορούν πια. Παρόλο που, αντίθετα με τα Kindle, τα Nook είναι διαθέσιμα μόνο στις ΗΠΑ, κάτι που δε φαίνεται να αλλάζει, είναι ακριβώς στις ΗΠΑ που βρίσκεται το κέντρο της αγοράς ηλεκτρονικών βιβλίων και ο -μακράν- μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων. Αρνητική εξέλιξη πάντως θα είναι αν τελικά η ανακοίνωση της 24 Μαΐου δείξει πώς το Barnes & Noble εγκαταλείψει εντελώς τις συσκευές με ηλεκτρονικό χαρτί, προς απογοήτευση των πιο φανατικών της ηλεκτρονικής ανάγνωσης.