Νέοι ηλεκτρονικοί αναγνώστες τον Αύγουστο από τη Sony

Οι αναγνώστες φαίνεται να περνούν δίπλα από τους Sony Reader,
αλλά να μην τους δίνουν και τόση σημασία.

Νέους ηλεκτρονικούς αναγνώστες ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει η Sony τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, νωρίτερα από την κυκλοφορία των tablet PC της εταιρείας. Σε συνέντευξη στο Σαν Φρανσίσκο ο Phil Lubell, αντιπρόεδρος ψηφιακής ανάγνωσης της Sony, μίλησε για βελτιώσεις τόσο στις συσκευές όσο και το λογισμικό, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος, ενώ το βιβλίοπωλείο της Sony θα είναι προεγκατεστημένο στους νέους Sony Reader. Οι τιμές τους θα ξεκινούν από τα $180 και θα φτάνουν στα $300. Ο Lubell ανέφερε πως η Sony επιμένει στους ηλεκτονικούς αναγνώστες επειδή είναι φτηνότεροι από τα tablet PC. “Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει ακόμα αγοραστικό κοινό για τις συσκευές αποκλειστικά για ανάγνωση όσο οι τιμές των tablets κυμαίνονται γύρω στα $500”, είπε ο Lubell.
H είδηση έρχεται παρά τις εκτιμήσεις ότι η Sony θα εγκατέλειπε την κατασκευή ηλεκτρονικών αναγνωστών και θα στρεφόταν αποκλειστικά στα tablet PC. Παρόλο η Sony ήταν η πρώτη εταιρεία που κατασκεύασε ηλεκτρονικό αναγνώστη με ηλεκτρονικό χαρτή, έχει μείνει πολύ πίσω από τους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ με το Amazon με τα Kindle και το Barnes & Noble με το Nook να κυριαρχούν στην αγορά. Η Sony όμως φαίνεται να επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος, αφούεπιμένει να τιμολογεί τις συσκευές της αρκετά ακριβότερα από τους ανταγωνιστές της. Αν ο φθηνότερος Sony Reader κοστίζει $180, τότε θα είναι $40 έως $66 ακριβότερος από τα φθηνότερα Kindle, Nook 2 και Kobo Touch. Το βιβλιοπωλείο της Sony είναι επίσης πολύ μικρότερο από τα υπόλοιπα, ενώ η εταιρεία διαθέτει εφαρμογή για συσκευές Android, αλλά όχι για τα iPhone και iPad ή κάποιο άλλο λειτουργικό. Το μικρό βιβλιοπωλείο και οι χαμηλές πωλήσεις συνεπάγονται ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμη η επιδότηση των συσκευών με την προοπτική αγοράς e-books. Με την ανακοίνωση του Amazon ότι θα εισέλθει και αυτό στο δανεισμό e-books από τις δημόσιες βιβλιοθήκες, το μόνο ουσιαστικά πλεονέκτη που είχε η Sony για τις συσκευές της έχει χαθέι.
Ο μόνος τρόπος να αποκτήσει η Sony σημαντικό μερίδιο στην αγορά των ηλεκτρονικών αναγνωστών είναι να συνεργαστεί με τη Google. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη στη Google TV, ενώ η Google αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών αναγνωστών iRiver με το Google eBookstore προεγκατεστημένο και αναζητά τη συνεργασία και με άλλους κατασκευαστές. Sony Reader με προεγκατεστημένο το Google eBookstore και εγκατάλειψη του αποτυχημένου Sony Reader Store είναι η μόνη λύση για τη Sony.
Πέρα από αυτό, η ανακοίνωση σε σύντομο χρονικό διάστημα νέων συσκευών με ηλεκτρονικό χαρτί, των Nook 2, Kobo Touch, iRiver Story HD με το Google eBookstore και τώρα νέων Sony Reader, δείχνει πως όλοι οι βασικοί βιβλοπώλες ηλεκτρονικών βιβλίων, παρά την εντυπωσιακή είσοδο των tablet PC στο προσκήνιο, επιμένουν στην κατασκευή νέων ηλεκτρονικών αναγνωστών – ο θάνατος του ηλεκτρονικοί χαρτιού εξακολουθεί να αργεί.

Πηγή: Business Week