Με μηνύσεις απειλεί η αμερικανική κυβέρνηση την Apple και 5 εκδότες για καρτέλ τιμών στα ebooks

Η σύγκρουση των εκδοτών και της Apple με το Amazon κλιμακώνεται

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, την πρόθεσή του να μηνύσει την Apple και πέντε από τους μεγαλύτερους εκδότες των ΗΠΑ για εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούν σε αύξηση της τιμής των e-books έχει στις εταιρείες το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι πέντε εκδοτικοί οίκοι είναι οι Simon & Schuster, Hachette, Penguin, Macmillan και HarperCollins. Ορισμένα από τα εμπλεκόμενα μέρη προσπαθούν να λύσουν το ζήτημα εξωδικαστικά με την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγουν μία οδυνηρή δικαστική διαμάχη
Το Δεκέμβριο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε επιβεβαίωσει για πρώτη φορά επίσημα ότι ερευνά την πιθανότητα λειτουργία καρτέλ τιμών για τα ebooks. Η απειλή για μηνύσεις συνιστά μια σαφή κλιμάκωση στις ενέργειές του. Αντίστοιχη έρευνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το αντικείμενο της έρευνας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην πραγματικότητα το agency model, σύμφωνα με το οποίο οι εκδοτικοί οίκοι ορίζουν την τελική λιανική τιμή των βιβλίων και όχι τα βιβλιοπωλεία. Το μοντέλο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται για τα ebooks με την έναρξη λετουργίας του iBookstore, του βιβλιοπωλείου της Apple, μαζί με την κυκλοφορία του iPad τον Απρίλιο του 2010. Ως τότε το Amazon εφάρμοζε το wholesale model, τη μαζική αγορά ebooks με έπτωση και τον ορισμό της τελικής τιμής από τα βιβλιοπωλεία, με σκοπό τα best seller να πωλούνται προς $9,99.