Καζαμίας 2012 για το ηλεκτρονικό βιβλίο

Ιανουάριος
Το Amazon ανοίγει στη Βραζιλία το πρώτο του κατάστημα στη Λατινική Αμερική. Ο Jeff Bezos δηλώνει: “θα πουλήσουμε εκατομμύρια Kindle στη Βραζιλία”.
Με εγκύκλιο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου επιτρέπεται η χρήση του iPad και των ηλεκτρονικών αναγνωστών στις εκκλησίες. Μετά από θυελλώδη συζήτηση, όπου αρκετοί ιεράρχες υποστηρίζουν πως το δαγκωμένο μήλο είναι ένας ιδανικός συμβολισμός για το προπατορικό αμάρτημα, εκδίδεται σύσταση ώστε οι ιερείς να καλύπτουν τη φίρμα της συσκευής με κατάλληλη, χρυσοποίκιλτη θήκη. Στις περιπτώσεις όπου προβλέπεται ασπασμός του Ευαγγελίου ή ευλογία του ποιμνίου, η χρήση του παραδοσιακού, τυπωμένου αντιτύπου είναι υποχρεωτική. Στη νέα εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον Σκάι ο μητροπολίτης Άνθιμος καταγγέλλει την απόφαση.

Φεβρουάριος
Οι αλυσίδες βιβλιοπωλείων Ελευθερουδάκης, Παπασωτηρίου και Public ανοίγουν ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία για ebooks. Μέσα σε κάθε κατάστημα υπάρχει ειδικός χώρος όπου οι αναγνώστες μπορούν να δουν και να δοκιμάσουν ηλεκτρονικούς αναγνώστες.
Στις 24 του μηνός, την ημέρα των γενεθλίων του Steve Jobs, η Apple ανακοινώνει το iPad 3, που έχει οθόνη retina, όπως και το iPhone, για υψηλή ανάλυση και φυσικά χρώματα. Η Apple δεν κάνει και πάλι καμία αναφορά στις πωλήσεις του iBookstore. Αρχίζουν οι φήμες για το iPad 4.
Μάρτιος
Τα βιβλιοπωλεία Πολιτεία και Πρωτοπορία εγκαινιάζουν ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία με ebooks.
Το Amazon ανοίγει καταστήματα στην Αργεντινή και την Πολωνία.
Η Samsung ανακοινώνει το νέο Galaxy Tab 10.1. Η οθόνη του είναι καλύτερη από του iPad 3, σύμφωνα με την εταιρία. Η Apple μηνύει τη Samsung. Οι Apple fanboys (και fangirls) απαντούν ότι η retina έχει πιο φυσικά χρώματα και ανταποκρίνεται στο όραμα του Steve Jobs. Οι Android fanboys τους κατηγορούν ότι θα αγόραζαν οτιδήποτε είχε για σήμα το δαγκωμένο μήλο. Flames σε όλο το internet.
Απρίλιος
Σε σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο πρόεδρός της Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση κρατώντας ένα Kindle.
H Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εντοπίζεται να διαβάζει τον πρώτο τόμο του “Κεφαλαίου” του Καρλ Μαρξ στο iPad της. “Η ανάγκη των κομμουνιστών για αυτομόρφωση δε σταματάει ποτέ”, δηλώνει η ίδια.
Ιούνιος
Νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεβάζει την επιβάρυνση των ebooks με ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα με τα τυπωμένα βιβλία. Η μείωση του ΦΠΑ δεν περνάει στον τελικό καταναλωτή. “Όσοι αγοράζουν νόμιμα αναγκάζονται να πληρώσουν και για αυτούς που κατεβάζουν παράνομα”, εξηγούν οι εκδότες.
Μετά τη Βρετανία και τη Γαλλία, το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο και κατασκευαστής ηλεκτρονικών αναγνωστών Kobo αναζητά συνεργασίες και στην Ελλάδα.
Ιούλιος
Σε μια ιστορική συμφωνία, οι Google και Sony ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα των ebooks. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες Sony Reader, που ήδη χρησιμοποιούν το λειτουργικό Android, θα έχουν από δω και στο εξής προεγκατεστημένο το βιβλιοπωλείο Google ebookstore. Το αποτυχημένο Reader Store της Sony καταργείται.
Αύγουστος
Το Amazon ανοίγει καταστήματα στη Ρωσία και την Τουρκία.
Η άνοδος στις πωλήσεις ηλεκτρονικών αναγνωστών στην Ελλάδα αυξάνει δραματικά τον αριθμό των παραθεριστών που διαβάζουν ebooks στην παραλία. Οι συσκευές αποδεικνύονται ανθεκτικές τόσο στα διερχόμενα μπαλάκια τένις αδέξιων ρακετοφόρων όσο και στην άμμο από το τίναγμα της πετσέτας του διπλανού.
Σεπτέμβριος
Μαζί με τα τυπωμένα βιβλία τους στις 11 του μηνός, οι μαθητές 1.000 σχολείων παραλαμβάνουν επίσης ένα laptop και έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη. Από τον ηλεκτρονικό αναγνώστη οι μαθητές, συνδεόμενοι στο internet, μπορούν να δανειστούν ebooks από κεντρική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Παιδείας. 100.000 ebooks δανείζονται την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της υπηρεσίας
Το Amazon, με έδρα το Κατάρ και το Κάιρο, ανοίγει κατάστημα για τις αραβικές χώρες. Ο Jeff Bezos δηλώνει: “θα πουλήσουμε εκατομμύρια Kindle στη Μέση Ανατολή”.
Οκτώβριος
Η Google ανοίγει ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με ebooks στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες 30 ευρωπαϊκές χώρες. Διαδήλωση βιβλιοπωλών στο κέντρο της Αθήνας καταλήγει στην Αμερικάνικη Πρεσβεία. Καίγεται αμερικάνικη σημαία.
Νοέμβριος
Νέα Kindle ανακοινώνουν το Amazon και ο Jeff Bezos. Λεπτότερα, ελαφρύτερα, με μεγαλύτερη διάρκεια στη μπαταρία και οθόνη αφής. Το σημαντικότερο: το φτηνότερο Kindle κοστίζει $29 (από $79 το 2011). Ο Jeff Bezos δηλώνει: “θα πουλήσουμε εκατομμύρια νέα Kindle σε όλον τον κόσμο”.
Δεκέμβριος
Οι πωλήσεις των ebooks στην Ελλάδα φτάνουν στο 10% των συνολικών πωλήσεων των βιβλίων.
Ποντάροντας στην εντυπωσιακή δυναμική που έχει αναπτύξει το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα, η Τρόικα προτείνει έκτακτη φορολόγηση 10% επί της τιμής πώλησης κάθε ebook, για να καλυφτεί νέα μαύρη τρύπα στο δημόσιο ταμείο. Τόσο η αριστερή όσο και η φιλελεύθερη πτέρυγα του Twitter σχηματίζουν κοινό μέτωπο και εξεγείρονται ενάντια στο χαράτσι στα ebooks. “Αυτό το μέτρο πλήττει την υγιή, ελεύθερη επιχειρηματικότητα και θα προκαλέσει ψηφιακό χάσμα”, δηλώνει ο Πάσχος Μανδραβέλης και προσχωρεί στο κίνημα “Δεν Πληρώνω”.