Η Penguin κυκλοφορεί για το iPad το πρώτο e-book με αποσπάσματα από την αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά

Ο εκδοτικός οίκος Penguin κυκλοφόρησε το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο με ενσωματωμένο βίντεο από την αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά, μια πρωτοβουλία που αντανακλά την επιθυμία της εκδοτικής βιομηχανίας να βρει νέους αναγνώστες και να τονώσει τα έσοδά της μέσω των πολυμεσικών e-books.

Το Penguin Group, σε συνεργασία με την Starz Media του ομίλου Liberty Media, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, άρχισε να πουλά την πρώτη έκδοση ενός μυθιστορήματος (“Οι κίονες της Γης” [“The Pillars of the Earth”] του βρετανού Κεν Φόλετ [Ken Follett], το οποίο διαδραματίζεται στην Αγγλία του 12ου αιώνα), που συνοδεύεται από βίντεο, συγκεκριμένα με σκηνές από μια τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί μεγάλη εμπορική επιτυχία και έχει πουλήσει διεθνώς περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντίτυπα από το 1989 που πρωτοεκδόθηκε.

Το e-book προορίζεται για τη νέα συσκευή iPad της Apple, η οποία -εκτός των άλλων- είναι και ηλεκτρονικός αναγνώστης ψηφιακών βιβλίων (e-reader). Οι αναγνώστες θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά το βιβλίο και παράλληλα να βλέπουν αποσπάσματα από την τηλεοπτική σειρά, που θα αρχίζει να παίζεται στις 23 Ιουλίου. Όσο το μίνι-σίριαλ προχωρά, θα ανανεώνεται το βιντεο-περιεχόμενο του ηλεκτρονικού βιβλίου με νέες σκηνές. Το e-book θα περιέχει επίσης βίντεο με συνέντευξη του συγγραφέα και ένα “δέντρο χαρακτήρων”, που θα βοηθά τον αναγνώστη να ξεκαθαρίσει τις πολλές προσωπικότητες που εμπλέκονται στο ιστορικό μυθιστόρημα.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο-βίντεο θα κοστίζει 12,99 δολάρια για “κατέβασμα” στη συσκευή του χρήστη-αναγνώστη, ενώ η μέση τιμή ενός “συμβατικού” e-book χωρίς βίντεο είναι 9,99 δολάρια.

Οι εκδότες ελπίζουν ότι το iPad θα επεκτείνει την χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων και θα τα κάνει πιο κερδοφόρα. Ενώ οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων επεκτείνονται συνεχώς, οι εκδοτικοί οίκοι δυσφορούν με την πολιτική του μεγαλύτερου στον κόσμο ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου Amazon.com, το οποίο προσφέρει τα e-books με μεγάλες εκπτώσεις (μειώνοντας έτσι το ποσοστό κέρδους των εκδοτών), προκειμένου να διευκολύνει τις πωλήσεις της δικής του συσκευής ηλεκτρονικής ανάγνωσης Kindle.

Έτσι, οι εκδότες αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν την μέση τιμή των ηλεκτρονικών βιβλίων πάνω από τα 10 δολάρια και η ενσωμάτωση περιεχομένου multimedia σε αυτά τους δίνει ακριβώς αυτήν την ευκαιρία. Εκπρόσωπος του Penguin Group ανακοίνωσε ότι ο όμιλος εξετάζει ήδη τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων πολυμεσικών ηλεκτρονικών βιβλίων.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παρόλο που η είδηση αναδημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες και site αυτούσια όπως τη μοίρασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανα δύο σημαντικές διορθώσεις. Από απρόσεχτη μετάφραση υποθέτω και από έλλειψη ενημέρωσης για το ζήτημα, το ΑΠΕ έλεγε ότι η Penguin έβγαλε γενικά το πρώτο e-book με βίντεο, ενώ είναι σαφές ότι έχουν βγει και άλλα e-books με βίντεο, και επίσης λανθασμένα ανέφερε ότι το e-book της Penguin περιλαμβάνει όλη τη σειρά, ενώ στην πραγματικότητα έχει μόνο κάποιες σκηνές. Δύο κρίσιμες διαφορές, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς και να μην επιζητούμε απλώς εντυπωσιακούς τίτλους.]