Η χρεοκοπημένη IRex ξαναδραστηριοποιείται, όχι όμως στη λιανική πώληση e-readers


Η ολλανδική εταιρεία IRex Technologies, κατασκευάστρια των ηλεκτρονικών αναγνωστών iLiad και iRex, είχε χρεοκοπήσει στα τέλη Ιουνίου. Υπήρξε ένα από τα θύματα του ανταγωνισμού με τo Amazon, το Barnes & Noble και τη Sony, αλλά το τελικό πλήγμα το κατέφερε το iPad, με δεδομένη τη στόχευση της IRex σε e-readers με μεγάλη οθόνη, αντίστοιχης σε μέγεθος με αυτή της συσκευής της Apple. Μετά από 9 χρόνια λειτουργίας, η IRex συσσώρευσε χρέος πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκίνησε ως θυγατρική της Philips και ήταν από τις πρώτες εταιρείες που κατασκεύασαν ηλεκτρονικούς αναγνώστες, το Ιούλιο του 2006, 1,5 χρόνο δηλαδή πριν το Kindle του Amazon.

Φαίνεται όμως ότι η εταιρεία κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, χωρίς πάντως να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για το πώς και από ποιον. Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου η εταιρεία θα μετονομαστεί σε IRX Innovations και θα συνεχίσει να λειτουργεί διατηρώντας και τους 24 υπαλλήλους της. Οι στόχοι της όμως θα είναι διαφορετικοί. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Hans Brons, δε θα ασχολείται πια με πελάτες λιανικής, με τη διάθεση e-reader σε μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά με τις πωλήσεις σε εταιρείες-πελάτες, καθώς και με την πώληση δικαιωμάτων για νέες τεχνολογίες. Τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα της θα διατεθούν στους εταιρικούς πελάτες.

Οι ανακοινώσεις αυτές αφήνουν κάποια κρίσιμα κενά πάντως. Οι e-readers της πρώην IREX εισάγονται στην Ελλάδα και συνεχίζουν να πουλιούνται (π.χ.). Δεν έχουμε όμως κάποια ενημέρωση από τον εισαγωγέα για το τι ακριβώς ισχύει. Και η κατασκευάστρια εταιρεία δε μας διαφωτίζει. Το θέμα είναι αν θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται τεχνικά οι συσκευές που έχουν πουληθεί ή θα πουληθούν τώρα που ξαναλειτουργεί η εταιρεία. Τι θα γίνει σε περίπτωση κάποιας βλάβης; Τι θα γίνει με το firmware, θα επωφελείται από την εξέλιξη για τους “εταιρικούς πελάτες”; Είναι σημαντικά ζητήματα αυτά για τους κατόχους και τους υποψήφιους αγοραστές και χρειάζονται απαντήσεις.

Πηγή: fd.nl