Η “Ρωσική τριλογία” του Αλέξη Πάρνη και τα “Μυστικά δείπνα” του Πέτρου Κασιμάτη σε ebooks από τον Καστανιώτη

Δύο νέα ebooks σε ePUB κυκλοφόρησαν σήμερα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μoρφή.

Η “Ρωσική τριλογία: Ο διορθωτής, Λεωφόρος Πάστερνακ, Μια Πράγα στον καθένα” (723 σελ, €9,90, iBookstore) συγκεντρώνει τα τρία σοβιετικά μυθιστορήμα του Αλέξη Πάρνη:

«Ο ‘‘σοβιετικός’’ κύκλος του Α. Πάρνη έστρεψε την προσοχή του παγκόσμιου αναγνωστικού κοινού στις άγνωστες πλευρές της σοβιετικής ζωής. Ο συγγραφέας πέτυχε να τις περιγράψει εκεί στην Ελλάδα με τη μέγιστη αντικειμενικότητα, έχοντας σα βασικό πλεονέκτημα την απόσταση από το χώρο όπου παιζόταν το δράμα. Μ’ ένα λόγο ο συγγραφέας τους έγινε πρωτοπόρος, περιγράφοντας ό,τι αποσιωπούσαν τότε στη Σοβιετική Ένωση. Απ’ αυτή την άποψη τα έργα του διατηρούν την επικαιρότητά τους μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουν γραφτεί σε μια περίοδο [1965 – 1972] που δεν υπήρχε σχεδόν τέτοιου είδους λογοτεχνία για τη Σοβιετική Ένωση, τόσο μέσα στην ίδια τη χώρα όσο κι έξω απ’ αυτήν» – σημειώνει ο κριτικός της σοβιετικής λογοτεχνίας και καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας στο ρωσικό πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας Μιχάλης Πάτσης στη μελέτη του για τα τρία σοβιετικά μυθιστορήματα του Α. Πάρνη (Ο Διορθωτής – Λεωφόρος Πάστερνακ – Μια Πράγα στον καθένα) [Η μελέτη υπάρχει ολόκληρη στο “Επίμετρο” του βιβλίου]. Όπως απόδειξε ο κατοπινός καιρός, ο Έλληνας συγγραφέας πέτυχε να περιγράψει λογοτεχνικά μια σημαντική περίοδο της ρωσικής Ιστορίας (εκείνη των Στάλιν, Χρουστσώφ, Μπρέζνιεφ) που απουσιάζει ουσιαστικά από τα έργα της τότε σοβιετικής λογοτεχνίας, αν εξαιρεθούν οι μεταγενέστερες δημιουργίες συγγραφέων όπως ο Σολζενίτσιν, ο Σινιάφσκυ, ο Ντάνιελ και πολλοί άλλοι.

Στα “Μυστικά δείπνα: Συναντήσεις με ήρωες και αντιήρωες” (222 σελ, €5,90, iBookstore) ο δημοσιογράφος Πέτρος Κασιμάτης προσπαθεί να φωτίσει τις -φαινομενικά- παράπλευρες, αλλά τελικά σημαντικές πλευρές του ρεπορτάζ:  “Τι τρώνε και τι συζητούν κατά την ώρα του φαγητού οι μαφιόζοι, τα μέλη του υποκόσμου, οι έμποροι όπλων, οι τρομοκράτες ή οι πραξικοπηματίες; Τι εξομολογούνται, από την άλλη, και τι διδάσκουν με το ηθικό τους παράστημα οι σπουδαίοι δημιουργοί, οι αντάρτες απελευθερωτικών κινημάτων, οι μεγάλοι ηγέτες, οι άγιοι της εποχής μας; Ποιες είναι οι μύχιες σκέψεις τους; Τι λένε κατά τη διάρκεια του τελετουργικού ενός δείπνου; Τι αποκαλύπτουν όταν ο ουρανίσκος τους γεύεται ένα απολαυστικό, πεντανόστιμο πιάτο;” Καταγράφει έτσι “όσα ειπώθηκαν και όσα συνέβησαν στα μυστικά δείπνα του με ήρωες και αντιήρωες, απαθανατίζει τις γευστικές απολαύσεις που μοιράστηκε μαζί τους και αποκρυπτογραφεί τις συνταγές των φαγητών τους παρουσιάζοντας αναλυτικά τα υλικά που νοστίμισαν με τον δικό τους τρόπο το συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο κυνήγι της αποκλειστικότητας”.

Σημεία πώλησης και δυνατότητες ανάγνωσης
Οι Εκδόσεις Κατανιώτη διαθέτουν συνολικά 141 ebooks σε ePUB. Τα ebooks τους διατίθενται από το το site τους, από το ελληνικό iBookstore και από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία PERIZITITO.GRIANOS και MyeBooks.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία τους ενσωματώνεται υδατογράφημα με το όνομα του αγοραστή/αναγνώστη (social DRM) και δεν είναι κλειδωμένα με Adobe DRM, οπότε μπορούν να διαβαστούν με την εφαρμογή ή τη συσκευή της επιλογής μας και να μετατραπούν σε αρχείο Mobipocket για Kindle (οδηγός βήμα-βήμα για τις μετατροπές).

Και τα ebooks που αγοράζονται iBookstore δεν είναι κλειδωμένα και μπορείτε έτσι, πέρα από το να τα διαβάσετε σε iPhone, iPod touch και iPad, να τα μεταφέρετε από το πρόγραμμα iTunes στον υπολογιστή σας σε ηλεκτρονικούς αναγνώστες και εφαρμογές που υποστηρίζουν ePUB ή να τα μετατρέψετε σε Mobi για Kindle. Το αρχείο πάντως, αν και μετατρέπεται, περιέχει τα προσωπικά στοιχεία του αγοραστή (digital watermark, μπορείτε να τα δείτε από το Get info στο iTunes)

Διαβάστε επίσης: