Η εφεύρεση της γραφής από τον Κίπλινγκ σε εφαρμογή για iPad από την Publisto

Την ιστορία της  εφεύρεσης της γραφής βασισμένη σε διηγήματα του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ στη συλλογή “Just So Stories” διαθέτει ως διαδραστική εφαρμογή για το iPad η Publisto. Η εφαρμογή ονομάζεται “Το Πρώτο Γράμμα” (€3,59) και εξιστορεί μια μέρα στη ζωή της Ταφιμάι Διαολάι, ενός μικρού κοριτσιού της Νεολιθικής Εποχής “που δεν ακούει ποτέ κανέναν”. Έχοντας πάει στο ποτάμι για να ψαρέψουν, μπαμπάς και κόρη ανακαλύπτουν πως ξέχασαν το ακόντιο του ψαρέματος στη σπηλιά τους. “Τι κρίμα να μην ξέρουμε να γράψουμε ένα γράμμα για να μας φέρουν ένα καινούργιο”, σκέφτεται η Τάφι. Και βάζει μπρος τους τροχούς της παγκόσμιας Ιστορίας!”

Όπως και στις προηγούμενες διαδραστικές και πολυμεσικές εφαρμογές της Publisto, “Το Πρώτο Γράμμα” συνδυάζει “λογοτεχνική γραφή απευθείας απ’ το πρωτότυπο με φανταστικές κινούμενες εικόνες, εμπνευσμένη μουσική και εφέ ήχου. Κάθε εικονογράφηση συνοδεύεται από φωτιζόμενο κείμενο σε συγχρονισμό με την αφήγηση, ώστε να ενθαρρυνθεί η αναγνώριση λέξεων και η ταχύτερη ανάπτυξη λεξιλογίου. Η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης αυτόματη ανάγνωση, τη δυνατότητα του αναγνώστη να επιλέξει να διαβάσει με τον παραδοσιακό τρόπο, ή ακόμη και να ηχογραφήσει τη δική του αφήγηση σ’ ένα ελκυστικό περιβάλλον χρήσης. Συνοδευτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων του Ένωσε Τις Τελείες, ξεχωριστών παζλ ή παιχνιδιών μνήμης, έχουν σχεδιαστεί ώστε να εξασκήσουν τις ικανότητες συγκέντρωσης και μνήμης. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις δυνατότητες της εφαρμογής έχουν και οι ολοσέλιδοι καμβάδες ζωγραφικής σε ένα ξεχωριστό τμήμα, με τη δυνατότητα να υπογράφει ο κάθε χρήστης και να σώζει το έργο του, καθώς και τέσσερις καρτ-ποστάλ στις οποίες μπορεί να εξασκηθεί στο γράψιμο και να τις μοιραστεί, κάτω από γονική επίβλεψη.”
Η εφαρμογή διατίθεται ξεχωριστά σε τέσσερις γλώσσες, τα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα πορτογαλικά.

Ο Βρετανός πεζογράφος και ποιητής Κίπλινγκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1907) είναι περισσότερο γνωστός για τα παιδικά του βιβλία, με κυριότερο “Το Βιβλίο της Ζούγκλας”, όπου πρωταγωνιστεί ο Μόγλης, που, εγκαταλελειμμένος, μεγάλωσε με τους λύκους στη ζούγκλα της Ινδίας.

Η Publisto

Εκδοτικός οίκος και εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών συγχρόνως η Publisto, με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2011 και έκανε την πρώτη της εμφάνιση με εφαρμογές-παιδικά ebooks την Άνοιξη. “Σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε άψογη ισορροπία ανάμεσα στην παραδοσιακή αφήγηση και το διαδραστικό παιχνίδι μέσα σε ένα σχεδιαστικό περιβάλλον εμπνευσμένο από τις ανάγκες των μικρών μας φίλων”, αναφέρει η ομάδα της Publisto. Οι εφαρμογές της κυκλοφορούν στα ελληνικά, αλλά είναι επίσης μεταφρασμένες σε αγγλικά, ισπανικά και πορτογαλικά Βραζιλίας στοχεύοντας από την αρχή στη διεθνή αγορά.
Η Publisto έχει κυκλοφορήσει τρεις ακόμα εφαρμογές για iPad στα ελληνικά, που βασίζονται σε  κλασικά παιδικά παραμύθια: : “Το Ασχημόπαπο” (€3,99) του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “για ένα μικρό, άσχημο παπάκι που ενάντια σε όλες τις δυσκολίες, μεγαλώνει και γίνεται ένας πανέμορφος κύκνος”, “Ο Πωλητής Ονείρων” (€3,99) του Henry Beston “για ένα αγόρι που συναντά ένα γέρο μάγο και ανακαλύπτει έναν κόσμο που μπορεί και αναποδογυρίζει” και “Τρία Μικρά Αρκουδάκια” (€3,99), μια “μικρούλικη, μικρούτσικη” απόδοση του παραμυθιού της Χρυσομαλλούσας και των τριών αρκούδων, βασισμένης στο κείμενο του Robert Southey, και “Η λίμνη των κύκνων” (€4,99) “την εκπληκτική, εικονογραφημένη ιστορία του Πρίγκιπα Σάι και της Πριγκίπισας Οντέτ, ειπωμένης διαδραστικά και με τη μοναδική δύναμη της διάσημης μουσικής του Τσαϊκόφκσι, με ενορχήστρωση κι εκτέλεση ειδικά γι’ αυτή την έκδοση από μια ομάδα εξαιρετικών κλασικών μουσικών”.